Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all 9988 articles
Browse latest View live

Μια ανέκδοτη τοποθέτηση "περί πολέμου"από τους εκφραστές &υπηρέτες του πολέμου

$
0
0
Μια ανέκδοτη τοποθέτηση "περί πολέμου"από τους εκφραστές & υπηρέτες του πολέμου

αναδημοσίευση από το site του Θερσίτη

((i)) Indymedia :: Athens :: Newswire ::


"Μία Ευρώπη και μία Ελλάδα, παραδομένα όργανα στα κελεύσματα των αδιόρατων ‘’αγορών’’ και ενός ακραίου εκμεταλλευτικού συστήματος που δείχνουν το πιο ωμό και άγριο πρόσωπό τους σήμερα, εξαπολύοντας πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, δεν μας εκφράζουν. Σε αυτό τον πόλεμο ως εργαζόμενοι τοποθετούμαστε ξεκάθαρα εκεί που μας πρέπει, μαζί με τα παιδιά και τους γονείς μας." 


Σχιζοφρενείς προσωπικότητες ή συγχυσμένοι υπηρέτες; Αριστεροί νομιμόφρονες ή δεξιοί αγανακτισμένοι; Εκφραστές και εντολοδόχοι της "ευνομίας"ή κρυφοί εραστές της "ανομίας";

Όχι δεν πρόκειται για απόσπασμα ενός κειμένου που διανεμήθηκε σε μια οποιαδήποτε συγκέντρωση απολυμένων, οργισμένων, άνεργων, δεν πρόκειται για ένα απόσπασμα μιας ανακοίνωσης ενός κόμματος που εναντιώνεται στον ιμπεριαλισμό των ξένων κέντρων ούτε για ένα απόσπασμα από μια προκήρυξη που θέτει τον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο ως το βασικό διακύβευμα της πολιτικής δράσης.

Είναι ένα απόσπασμα από κείμενο... αστυνομικών υπαλλήλων που μοιράστηκε, εισηγήθηκε, υπερασπίστηκε και μάλλον συγκίνησε αρκετούς από τους σύνεδρους του 23ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27,28 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Και τώρα εμείς τι να πούμε; Ότι κάτι ανατρεπτικό συμβαίνει στους κύκλους της αστυνομίας; Ότι πρέπει να επιληφθούν οι αδιάφθοροι, το τμήμα προστασίας πολιτεύματος, η αντιτρομοκρατική, ο Καμίνης; Ότι τα στέκια τους και τα γραφεία τους είναι άνδρα "ανομίας"; Ότι τα κείμενά τους είναι εμφυλιοπολεμικά και προτρέπουν σε πράξεις βίας και αντίστασης στον πόλεμο που έχει κηρυχτεί; Ότι αρκεί να το πιστέψουν και να πάρουν θέσεις μάχης στα μέτωπα των κοινωνικών, ταξικών και αντιφασιστικών συγκρούσεων;

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές εξάλλου από κάποιους από αυτούς που παρακολουθούν αγωνιστές, τους ελέγχουν, τους προσαγάγουν, τους οδηγούν στα τμήματα και στα δικαστήρια, ότι κατά βάση κι αυτοί μαζί μας είναι, με εμάς τους φτωχούς, τους από κάτω, τους αγωνιζόμενους. Αλλά δυστυχώς φορούν στολή και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως τότε -και πάντα-, που και οι ναζί... τη δουλειά τους έκαναν και γέμιζαν αργά και σταθερά τα κρεματόρια. 

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κρίση ταυτότητας εντός της αστυνομίας. Το αντίθετο. Η εποχή είναι τέτοια που τα κοινωνικά μέτωπα διαγράφονται ολοένα και πιο έντονα αφού πλέον λείπουν τα ενδιάμεσα στάδια, τα κοινωνικά συμβόλαια, οι συναινέσεις, οι παχυλοί μισθοί... Η εποχή είναι τέτοια που ο φόβος και τα ένοπλα (κρατικά ή παρακρατικά) σώματα έχουν γίνει το μόνο στήριγμα του συστήματος. Και που η οργή αφού δεν αποτυπώνεται, συσσωρεύεται και συσσωρεύεται και συσσωρεύεται.

Οι ένοπλοι φρουροί του συστήματος (συμπεριλαμβανομένων και όσων οραματίζονται μια προοδευτική πολιτική διαχείριση) θα πρέπει να επιλέξουν: να παραιτηθούν ή να καταφύγουν σε κάποιον ειδικό για στήριξη.


Πηγή:

https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1507184

Για μια υπόθεση που δεν πρέπει να ξεχαστεί...

$
0
0

Για μια υπόθεση που δεν πρέπει να ξεχαστεί...

από Αυτόνομο Στέκι 15:54, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013
Εισήγηση της συνέλευσης του Αυτόνομου Στεκιού στην εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ “Ruins” (20/12/13)
Κατεβάστε την εισήγηση σε pdf από εδώ


Η δίωξη των οροθετικών γυναικών χαρακτηρίστηκε «κυνήγι μαγισσών» από πολλά στόματα. Οι φωνές αυτές πνίγηκαν μέσα στον κυρίαρχο λόγο και στην γκεμπελική επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, τον Μάη του 2012, παραμονές εκλογών, από ένα καπιταλιστικό σύστημα σε κρίση, από μια αστική δημοκρατία που στρατηγικά εδώ και δεκαετίες επαναδιαπραγματεύεται τα όρια της νομιμότητάς της.
Το κυνήγι μαγισσών, αυτή η μανιχαϊστικού τύπου έμπνευση πήρε διαστάσεις επιδημίας τον ύστερο μεσαίωνα και στις αρχές των νεώτερων χρόνων. Περιγράφει την κατάσταση διωγμού, κοινωνικής και φυσικής εξόντωσης ανθρώπων που εκπροσωπούσαν το Άλλο, το διαφορετικό, κάτι που έγινε συνώνυμο του μιαρού, του επικίνδυνου, ανθρώπων που τελικά επωμίζονταν -και όχι βέβαια αυτοβούλως- την ευθύνη για ό, τι κακό συνέβαινε στην κοινότητα. Πρωτοεμφανίστηκε στη φάση της ανάδυσης και εξάπλωσης του καπιταλισμού κυρίως στις προτεσταντικές, λιγότερο στις καθολικές και καθόλου –σύμφωνα με τις έως τώρα ιστορικές ενδείξεις- στις ορθόδοξες περιοχές της Ευρώπης. Προκειμένου να υπαχθούν καθ’ ολοκληρία στη σχέση της μισθωτής εργασίας δεν δέχτηκαν επίθεση μονάχα οι λευκοί ευρωπαίοι άντρες. Στόχοι της επίθεσης υπήρξαν επίσης τα παιδιά, οι ιθαγενικοί πληθυσμοί των «νέων χωρών», αλλά σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση εξαπολύθηκε μια κυριολεκτική γενοκτονία (ανάμεσα σε άλλες) σε βάρος των γυναικών. Οι τελευταίες δεν θεωρήθηκαν τυχαία υπηρέτες του διαβόλου μιας και εκ προοιμίου αποτελούσαν απειλητικά  υποκείμενα λόγω της θέσης τους σε προνεωτερικούς κοινωνικούς σχηματισμούς: προέβαλλαν και υποστήριζαν διαφορετικές μορφές ύπαρξης, ανταγωνιστικές προς την ανάπτυξη των σχέσεων που χαρακτηρίζουν τόσο την παραγωγή όσο και την κοινωνική αναπαραγωγή εντός καπιταλισμού.
Στο σημερινό του αντίστοιχο, το κυνήγι μαγισσών συμβαίνει σε ένα πλαίσιο καπιταλιστικής κρίσης. Είτε αποδεχτούμε ότι η πρωταρχική συσσώρευση αποτελεί μαζί με τις νέες περιφράξεις το μόνιμο και κυρίαρχο τρόπο παραγωγής είτε τη διαφοροποιήσουμε από την απλή συσσώρευση, παραμένει η εξής διαπίστωση: το κυνήγι μαγισσών, ενταγμένο στη στρατηγική του καπιταλισμού να παράγει διαρκώς μια κοινωνικά απαξιωμένη ανθρωπότητα, ανασύρεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο-απάντηση στην επείγουσα ανάγκη του κεφαλαίου και του κράτους σε κάθε περίοδο κρίσης να διαχειριστεί το κοινωνικό σώμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, παράλληλα προς την επίλυση ζητημάτων οικονομικής φύσης, κατασκευάζεται εκ νέου ένας ηγεμονικός λόγος που επανανομιμοποεί  την ύπαρξη του κράτους και του κεφαλαίου, ειδικά όταν οι παλαιότερες μορφές νομιμότητας καταρρέουν συμπαρασέρνοντας την απαραίτητη για το σύστημα κοινωνική συναίνεση.
Το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, σύμφωνα με τις επιταγές της βιοπολιτικής, δεν καταδικάζει τις «μάγισσες» πάντα σε  άμεση φυσική εξόντωση μολονότι αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας σε Αφρική, Ινδία, Νεπάλ και αλλού. Ωστόσο διαχρονικά τις υποβάλλει οπωσδήποτε σε μια διαφορετική μορφή θανάτου, στον κοινωνικό θάνατο: οι «μάγισσες» διαπομπεύονται και στιγματίζονται αμετάκλητα. Πρόκειται για μια τελετουργία η οποία από την μία αποκαλύπτει και στηλιτεύει εκείνη την πρακτική του υποκειμένου που αποτελεί απόκλιση από τη νόρμα και από την άλλη πραγματώνει την ίδια την νόρμα. Η διττή αυτή λειτουργία έχει ανάγκη από μάρτυρες που θα επικυρώσουν- παλιότερα με τη φυσική και σήμερα με την εικονική παρουσία τους- την διαδικασία. Οι μάρτυρες είναι φυσικά η «υγιής» κοινωνία, αυτή που θα ασκήσει την επιπλέον βία της ντροπής στις διαπομπευόμενες, αυτή που θα επιζητήσει την εσωτερίκευση αυτής της βίας και την μετατροπή της σε αυτοταπείνωση.
Ωστόσο, παρά τις εμφανείς συνέχειες σ’ αυτήν την ιστορία κατατρεγμού, σημαντικές είναι και οι ασυνέχειες, οφειλόμενες στα νέα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια, όπως η τωρινή –δομική- καπιταλιστική κρίση που κλονίζει όχι μόνο το κεφάλαιο αλλά και το κράτος που συμπλέκεται και διαπλέκεται μ’ αυτό. Η τάξη των εξουσιαστών, προκειμένου να επιβιώσει, εγκαθιδρύει  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία είναι διαχειρίσιμη μέσω μιας σειράς από χειρισμούς-εξαιρέσεις. Δημιουργεί έτσι μια κατάσταση διαρκούς εξαίρεσης, ένα πεδίο γεμάτο κινδύνους όπου η ζωή έχει αντικατασταθεί με την επιβίωση, πάντα λίγων, σταδιακά όλο και λιγότερων. Στο πεδίο αυτό, ως άλλος Μεσσίας, εμφανίζεται και ζητά, σαν αντάλλαγμα για την σωτηρία που μόνο αυτή μπορεί να δώσει, την απόλυτη υπακοή και εθελοτυφλία της κοινωνίας μπροστά στην διαρκή επιδείνωση της κατάστασής της. Ο Λόγος αυτός, αν και αναφέρεται πρωτίστως σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, εκφράζεται με την ιδιόλεκτο της ιατρικής προκειμένου να εμπεδωθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να αποσιωπηθούν οι φωνές που αντιβαίνουν σ’ αυτόν ως αντιεπιστημονικές και αντίθετες προς τη φύση των πραγμάτων. Στη ρητορεία αυτή είναι αναγκαία και τα σαφή συμφραζόμενα θρησκευτικού και δη σωτηριολογικού χαρακτήρα.
Η «μάγισσα» επομένως κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην εποχή της: κατ’ επίφαση εκκοσμικευμένα και ορθολογικά, υποτίθεται επιστημονικά και ουδέτερα, δήθεν απαλλαγμένα από σχέσεις εξουσίας και κοινωνικές ποιότητες (έμφυλες, ταξικές κ.λ.π.), παρουσιασμένα ως φυσικά.
Πρώτα απ’ όλα η μάγισσα ήταν ανέκαθεν γυναίκα και συνεχίζει να είναι. Ιστορικά- και πάντα σε συνάρτηση με την εγκαθιδρυμένη πατριαρχία- η γυναίκα σε συμβολικό επίπεδο ενσάρκωνε το αρχετυπικά κακό: χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εύα, η γυναικεία εικόνα των θεμελίων του ευρωπαϊκού «πολιτισμένου πολιτισμού». Η γυναίκα μέσα στον κυρίαρχο (βλέπε ανδρικό) λόγο είναι το Άλλο, το μεγάλο άγνωστο, αυτό που -όπως και η φύση- χρήζει τιθάσευσης και περιστολής. Στη βάση λοιπόν αυτού του στερεότυπου οι γυναίκες αποτελούν πάντα τον εύκολο στόχο. Οι συγκεκριμένες δε γυναίκες που επιλέχθηκαν για το κυνήγι αυτό, κατέχουν στο δίπολο της γυναικείας φύσης (παναγία-μητέρα ή πόρνη), τον δεύτερο πόλο. Παρουσιάζονται με άλλα λόγια ως ακατάλληλες για μητέρες, παρόλο που κάποιες έχουν παιδιά. Κι εκείνα, κληρονόμοι της μητρικής ενοχής, αντιμετωπίζονται ως απόβλητα, υφιστάμενα με τη σειρά τους τις ανηλεείς, αντιπαιδαγωγικές και εν τέλει απάνθρωπες συμπεριφορές των κρατικών φορέων.
Δεύτερον, οι γυναίκες αυτές «αποκαλύφθηκαν» και στοχοποιήθηκαν επειδή ήταν οροθετικές, κι αυτό πριν καν διαπιστωθεί με έγκυρες και αδιαμφισβήτητες επιστημονικές μεθόδους. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τη γενική τάση που επικρατεί στα πλαίσια του σύγχρονου αγοραίου νεοφιλελευθερισμού αναφορικά με την ασθένεια εν γένει: σχεδόν κάθε αρρώστια παρουσιάζεται τελικά με όρους σώματος μη παραγωγικού και άρα οικονομικά ασύμφορου και οι γυναίκες αυτές υπήρξαν προνομιακό πεδίο για την εμπέδωση «πολιτικών υγείας» που εντάσσονται σε μια τέτοια διαχείριση της νόσου. Ωστόσο πέρα απ’ αυτό πρέπει να τονιστούν οι θεολογικές αναγνώσεις της ασθένειας του AIDS λόγω του τρόπου μετάδοσης. Μιας και εμπίπτει στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και άσχετα με τις νοσολογικές στατιστικές, ο φορέας του HIV συνδέεται με μια προσωπικότητα συγκεκριμένη: αχαλίνωτη και μάλλον αποκλίνουσα σεξουαλικότητα, ανεύθυνη συμπεριφορά, έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης. Έτσι η συγκεκριμένη αρρώστια, παρά τις καθαρά κοινωνικές αιτίες που λανθάνουν στον  τρόπο επιμερισμού της στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, θεωρείται απόρροια της προσωπικής ευθύνης, ή καλύτερα της αντικοινωνικής ανευθυνότητας, του πάσχοντος. Επιπλέον ο αρχέγονος φόβος της μολυσματικότητας εκδηλώνεται και πάλι και μετατρέπεται σε έναν πανικό γύρω από τα ζητήματα ηθικής τάξης, Κι αυτός φυσικά  λεκτικοποιείται μέσω ιατρικής ορολογίας. Τον ηθικό αυτόν πανικό έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι το AIDS δεν εγγράφεται ως τέτοιο στο σώμα αφού τα συμπτώματά του αφορούν ευρεία γκάμα νοσημάτων του ανοσολογικού συστήματος. Έτσι γίνεται αντιληπτό ως μια αόρατη απειλή που με τη σειρά της γεννά σύνδρομα καταδίωξης οδηγώντας σε μια γενικευμένη και γιγαντωμένη αίσθηση αυτής της απειλής. Η τρωτότητα, μια υπαρξιακή συνθήκη του ανθρώπου που μοιάζει να κατατρύχει κυρίως το δυτικό κόσμο, ανασύρεται στην επιφάνεια και, παρά τον κοινωνικό επιμερισμό της, αφορά δυνάμει τους πάντες και τους πάντες μπορεί να πανικοβάλει.
Τρίτον, αυτές οι οροθετικές γυναίκες  ήταν  τοξικοεξαρτημένες. Πρόκειται για μια κατεξοχήν κοινωνική ασθένεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας της οποίας όμως αποκρύβεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η τοξικοεξάρτηση έχει σαφείς ταξικές αποχρώσεις. Η βελόνα, δηλαδή η πρέζα, είναι το ναρκωτικό των φτωχών, και είναι αυτή που συνδέεται με το ΑIDS, καθόλου τυχαία: το σύστημα εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια δεξαμενή με τους απόκληρους της κοινωνίας, με ό, τι «ελαττωματικό»  έχει παράξει. Από αυτήν ανασύρει, κατά το δοκούν, μορφές ύπαρξης που υπολείπονται σε ανθρωπινότητα για να τις χρησιμοποιήσει όπου χρειαστεί. Επιπλέον, το κοινωνικό στίγμα συνοδεύει όχι μόνο τα θύματα αλλά και τις οικογένειές τους. Και πάλι η οδύνη των γυναικών αυτών μεταφράζεται σε προσωπική ευθύνη, αμοραλισμό και αντικοινωνική συμπεριφορά που εκτεινόμενη βαραίνει με τη μορφή πλέον της συλλογικής ευθύνης και το περιβάλλον τους. Την ίδια στιγμή  κοινωνικά επικρατεί ένας γενικευμένος και άγριος ατομικισμός.
Τέταρτον, οι οροθετικές και τοξικοεξαρτημένες αυτές γυναίκες θεωρήθηκαν εκ προοιμίου κατ’ επάγγελμα εκδιδόμενες. Αναδύονται και πάλι στο σημείο αυτό οι αρχέγονες ταυτίσεις της γυναίκας με την φύση, το ά-λογο  και την αχαλίνωτη σεξουαλικότητα, σε αντίστιξη με αυτές που συνδέουν τον άντρα με τον πολιτισμό, τον ορθολογισμό  και τον αυτοέλεγχο. Η κατηγορία μάλιστα για βαριά σκοπούμενη βλάβη με δόλο -κατηγορία με ισχυρό το πρόσημο του αντικοινωνικού- που αποδόθηκε στις «μάγισσες» από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα φανερώνει τις φοβίες της πατριαρχίας για την διάβρωσή της, την υφαρπαγή της εξουσίας της και του κοινωνικού ελέγχου μέσω και του σεξ. Αυτό το στοιχείο της ανηθικότητας, που αρχετυπικά συνδέεται με την γυναίκα, αποτελεί απαραίτητο χαρτί για την στοιχειοθέτηση και νομιμοποίηση της όποιας κατηγορίας εναντίον της όποιας γυναίκας. Δεν τους βγαίνει όμως το σενάριο: ο μύθος, με άλλα λόγια, των κατ’ επάγγελμα παράνομα εκδιδομένων γυναικών δεν τεκμηριώνεται, γεγονός που τα ΜΜΕ αντιπαρέρχονται. Στο ίδιο μοτίβο, ανασύρεται εν χορώ από υπουργείο υγείας, αρμόδιους φορείς και ΜΜΕ η ιερότητα της ελληνικής οικογένειας απειλούμενη μάλιστα από την «εισβολή» των λυσσασμένων για αυθεντικούς έλληνες πελάτες εκδιδόμενων γυναικών. Αποσιωπούν, έτσι, τον πραγματικό χαρακτήρα του σεξ επί πληρωμή, του βιασμού, του trafficking και κατ’ επέκταση τις ευθύνες του πατριαρχικού-καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού. Αντίθετα, προβάλλουν την αθωότητα των πελατών σε μια ακραία μορφή του «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», παντρεύοντας το οικονομικό αυτό δόγμα με την κλασική πατριαρχική θεώρηση του άντρα και των «αναγκών» του. Σ’ αυτό το δίπολο θύμα-θύτης, οι «καθώς πρέπει» γυναίκες επιλέγουν την ταύτιση με το θύμα-άντρα, προκειμένου να αποφύγουν την ταύτιση με τον μοχθηρό θύτη, την άρρωστη πουτάνα, το πρεζάκι. Πρόκειται για μια τόσο ισχυρά κατασκευασμένη ταυτότητα που πλέον αποδίδεται, όπως παρατηρούμε στις συνθήκες προσαγωγής αυτών των γυναικών, με βάση συμπεριφορές κολάσιμες μάλλον από τους νόμους περί αλητείας, αυτούς που ποινικοποιούν την περιπλάνηση των φτωχών-πολλώ δε μάλλον των φτωχών γυναικών- τη νύχτα στην πόλη.
Πέμπτον, οι οροθετικές και τοξικοεξαρτημένες αυτές γυναίκες παρουσιάστηκαν ως μετανάστριες, ή μάλλον αλλοδαπές. Στο πλαίσιο του εκφασισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας και υπό το πρίσμα της υιοθέτησης σκληρής  ακροδεξιάς ατζέντας από τα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θεωρούνται λαθραίες υπάρξεις, πλήρως απονομιμοποιημένες. Ενσαρκώνουν το αρχέτυπο του μιαρού Άλλου, μια έκφραση τόσο με ιατρικές όσο και με εθνοτικής και φυλετικής καθαρότητας συνυποδηλώσεις: εξάλλου οι υγειονομικές βόμβες δεν μπορεί να έχουν ανθρώπινη υπόσταση. Η αλλοεθνής καταγωγή των γυναικών αυτών αποδεικνύεται μύθος στην περίπτωση όλων πλην μιας. Το γεγονός αυτό και πάλι αποσιωπάται από τα ΜΜΕ. Για άλλη μια φορά, δεν τους βγαίνει το σενάριο. Παρόλα αυτά, επιμένουν σε γενικόλογες αναφορές  σε λαθρομετανάστριες, οροθετικές, από την υποσαχάρεια Αφρική, κατ’ επάγγελμα πουτάνες και μαύρες. Πρόκειται για την εικόνα της ίδιας της ετερότητας διαμορφωμένης ήδη από  την περίοδο της αποικιοκρατίας: μιας διαφοράς τόσο ακραίας και ριζικής που εξ ορισμού διαχωρίζει το Εμείς και το Άλλοι σε δύο στεγανές και ιεραρχημένες κατηγορίες ταξινόμησης. Για άλλη μια φορά η κατάσταση που βιώνει το υποκείμενο ανάγεται με όρους απόλυτου ανορθολογισμού στην προσωπική του βούληση. Συνάμα τέτοιοι πληθυσμοί στιγματίζονται στο σύνολό τους από μια ιδιότυπη συλλογική ενοχή παρά τις συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, του πολιτικού συστήματος, του trafficking και της κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Επιπρόσθετα αυτές οι «ξένες», εντασσόμενες στην κατηγορία των λαθρομεταναστών, εισβάλλουν στο υγιές ομογενοποιημένο εθνικά σώμα της ελληνικής κοινωνίας και με τη χρήση πολεμικής φρασεολογίας παρουσιάζονται ως εθνική απειλή, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με δόλο που τους αποδίδεται. Στην περίπτωση αυτή αποτελούν όργανα των προαιώνιων εχθρών της ελληνικής φυλής, κάτι σαν τηλέμαχα όπλα στα χέρια όσων μας επιβουλεύονται από γενέσεως κόσμου…
Κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα από την ιστορία της διαπόμπευσης των συγκεκριμένων γυναικών μπορούμε να πούμε ότι ως κυνήγι μαγισσών υπηρετεί έναν βασικό στόχο του συστήματος, τη διαχείριση σε συνθήκες κρίσης του κοινωνικού σώματος. Καλλιεργώντας λοιπόν μια κατάσταση ηθικού πανικού και φοβικών συνδρόμων επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεσή του σε λύσεις που παρέχονται αφειδώς μέσα σε συνθήκες γενικευμένης εξαθλίωσης και διογκούμενης ανασφάλειας: περισσότερη καταστολή, μεγαλύτερη αυθαιρεσία δημόσιων φορέων υγείας, αστυνομίας και δικαστικής εξουσίας. Για να το πούμε σχηματικά, η κοινωνία -όχι ως αδιαφοροποίητο σύνολο- υφιστάμενο ωστόσο συλλήβδην την κρατική/καπιταλιστική τρομοκρατία πέφτει ξανά στον ανήσυχο ύπνο της πεισμένη πάντως πως από αυτό τουλάχιστον το κακό τη γλύτωσε ο ίδιος ο κακοποιητής της. Αναδεικνύει επομένως τον εκάστοτε κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά και την αστική δημοκρατία εν γένει, σε σωτήρα, ο οποίος θα εφαρμόσει τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία για την έξοδο από μια δυσχερή (οικονομική σε πρώτο επίπεδο) συγκυρία. Παράλληλα ενισχύεται και αναβαθμίζεται η νόρμα/κανονικότητα με την κατασκευή επιθυμητών και ανεπιθύμητων  χαρακτηριστικών μέσω μιας παραδειγματικής δίωξης, δηλαδή μιας τελετουργίας αποκλεισμού. Οι διαπομπευόμενες/«μάγισσες» όχι μόνο προέρχονται από το κοινωνικό περιθώριο, αλλά και ως τέτοιο παρουσιάζονται. Το στρατήγημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι -αντίθετα με τον εσωτερικό εχθρό- συγκροτείται μια μειοψηφία από γυμνές ζωές στη συνθήκη του αόρατου, στο όριο μεταξύ ύπαρξης και μη ύπαρξης, απόλυτα εργαλειοποιημένες που έρχονται στο προσκήνιο μονάχα για έναν λόγο: με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  που τους αποδίδονται μπορούν να προκαλέσουν από οριακές έως μηδενικές ταυτίσεις και για το λόγο αυτό συρρικνωμένη έως ανύπαρκτη αλληλεγγύη. Η εμπέδωση μιας τέτοιας συρρίκνωσης στην έννοια της ανθρωπινότητας (κι εδώ οι γυναίκες αυτές αποτελούν την πρώτη ύλη, το πεδίο εξάσκησης τέτοιων στρατηγικών επιλογών, κάτι σαν σάκο του μποξ για την καπιταλιστική κυριαρχία) επιτελεί και κάτι ακόμα: μέσα από την συγκρότηση της ταυτότητας της κανονικότητας -πυλώνας κι αυτή του συστήματος-  αντιθετικά προς την ταυτότητα του Άλλου, της μειοψηφίας, του κοινωνικού περιθωρίου, του άρρωστου, του μιαρού, πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν οι υπάρχουσες διαιρέσεις στο κοινωνικό σώμα. Παράλληλα συντελείται με τρόπο ουσιαστικό ο εκφασισμός της ίδιας της κοινωνίας καθώς επανομιμοποιείται η απόδοση συλλογικής αθωότητας (στους θύτες της διαπόμπευσης, στα πελατάκια και την κοινωνική πλειοψηφία) και συλλογικής ενοχής (στα θύματα, στον περίγυρό τους και στους ελάχιστους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα τους). Στο ίδιο κλίμα αντιστρέφονται οι όροι της κοινωνικής ευθύνης/ανευθυνότητας: τα θύματα, δηλαδή οι γυναίκες που διαπομπεύτηκαν, είναι αντικοινωνικά και ηθικά ανεύθυνα ενώ στο ύψος των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο στάθηκαν για μια ακόμα φορά  το σύστημα και στυλοβάτες του, κυβέρνηση, κρατικοί φορείς, ΜΜΕ, η σιωπηρή πλειοψηφία που καταδίκασε τις μάγισσες στην πυρά (από κοντά και τα εξαπατημένα πελατάκια με ανανεωμένο το τεκμήριο της αθωότητας που πια μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις αναγνωρίζεται). Κι αυτό που μας αφορά, τα κατώτερα αστικά και τα εργατικά στρώματα, άντρες και γυναίκες, δελεάζονται με την ανανέωση των υποσχέσεων για τάξη, ασφάλεια και ηθική ανάταση που δίνει το κράτος στους νομιμόφρονες υπηκόους του. Επιλέγουν τη συμπαράταξη με το λόγο και τις πρακτικές των κυρίαρχων, επικροτούν τις τελετουργίες διαπόμπευσης και για μια φορά ακόμη, αμοραλιστικά και ανόητα πριονίζουν το κλαδί στο οποίο τα ίδια  κάθονται.
Μιας ωστόσο και τυχαίνει ως μέρος τους να μοιραζόμαστε το ίδιο δέντρο ας δυναμώσουμε τις δικές μας κλάρες. Η διάχυση και η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, η αντίσταση σε διαιρέσεις που άλλοι επέλεξαν για λογαριασμό μας και η προστασία του αυτονόητου είναι  τα μόνα μέσα για να αντιμετωπίσουμε με όρους νίκης το επόμενο κυνήγι μαγισσών όταν και όπου ξεσπάσει.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία (στην ελληνική γλώσσα)
Dalla Costa, Mariarosa  και Selma James, Η δύναμη των γυναικών και η κοινωνική ανατροπή, Αθήνα, Νo woman’s land, 2008
Engels Friedrich, Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή 2010
Federici Sylvia, Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα. Γυναίκες σώμα και πρωταρχική συσσώρευση, Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις των ξένων, 2011
Foucault Michel,  Ιστορία της σεξουαλικότητας, Αθήνα, Πλέθρον, 2011
Marx Κarl, Η γέννηση του κεφαλαίου στην Αγγλία, Αθήνα, Κοροντζής, 2000
Stardust Lady, Γυναίκες στην πυρά. Το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη, οι περιφράξεις και η ανάδυση του καπιταλισμού, Θεσσαλονίκη, Μωβ Καφενείο, 2007 στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Weber Max, Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού, Αθήνα, Gutenberg, 2006

Αυτόνομο Στέκι, Δεκέμβριος 2013


https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1507143

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΕΣΙΜΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΎ. ΤΟΥ GEORGES PALANTE

$
0
0

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΕΣΙΜΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΎ. ΤΟΥ GEORGES PALANTE


Τα πάντα στη σημερινή κοινωνική εξέλιξη δείχνουν μια αυξημένη ενίσχυση των δυνάμεων της κοινωνίας, μια όλο και περισσότερο αξιοσημείωτη τάση προς την καταπάτηση του συλλογικού πάνω στο άτομο.
Τα πάντα εξίσου δείχνουν ότι από την πλευρά των περισσότερων ατόμων αυτή η καταπάτηση θα είναι όλο και λιγότερο αισθητή, και θα προκαλέσει όλο και λιγότερη αντίσταση και εξέγερση. Ο κοινωνικός κομφορμισμός και οπτιμισμός θα έχει έτσι την τελευταία λέξη. Η κοινωνία θα αναδυθεί νικήτρια πάνω στο άτομο. Τότε θα έρθει μια στιγμή όπου οι κοινωνικές αλυσίδες δεν θα πληγώνουν σχεδόν κανέναν, στερούμενη από ανθρώπους αρκετά ερωτευμένους με την ανεξαρτησία και αρκετά εξατομικευμένους ώστε να αισθάνονται αυτές τις αλυσίδες και να υποφέρουν από αυτές. Ελλείψει πολεμιστών, η μάχη θα έρθει σε ένα τέλος. Η μικρή ανεξάρτητη μειοψηφία  θα γίνει όλο και πιο μικρή.
Ωστόσο όσο μικρή και αν είναι, θα υποφέρει από την αυξημένη κοινωνική πίεση. Θα εκπροσωπεί, σε αυτή την εποχή του σχεδόν απόλυτου κομφορμισμού και της γενικευμένης κοινωνικής ικανοποίησης, τον πεσιμισμό και τον ατομικισμό.
Pessimisme et Individualisme. 1914, Alcan, Παρίσι
Georges Toussaint Léon Palante (1862 – 1925)
Georges Toussaint Léon Palante (1862 – 1925)

Η Κομμούνα

$
0
0

Η Κομμούνα

 
Η κομμούνα μέρος 1ο from isopedotes on Vimeo.



Η κομμούνα μέρος 2ο from isopedotes on Vimeo.

 Μέσα σε μια γιγαντιαία αποθήκη στα εργατικά Παρισινά προάστια (συμπτωματικά εκεί στεγάζονταν τα στούντιο του Ζωρζ Μελιές), ο Peter Watkins συγκεντρώνει 200 ερασιτέχνες (μεταξύ τους, πολλοί «άνθρωποι χωρίς χαρτιά» από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο). Μαζί θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα της Άνοιξης του 1871, της ανόδου και της πτώσης της Παρισινής Κομμούνας. 1870. Οι δυνάμεις των Πρώσων του Μπίσμαρκ κατανικούν τον Γαλλικό στρατό της Δεύτερης Δημοκρατίας. Η αποδυναμωμένη Γαλλική κυβέρνηση καταφεύγει στις Βερσαλλίες. Εργάτες και ριζοσπάστες διανοούμενοι ελέγχουν το Παρίσι, διενεργούν εκλογές, νομοθετούν και διοικούν την πόλη. qυο μήνες μετά (σε επτά ημέρες που έμειναν στην Ιστορία ως η «Ματωμένη Εβδομάδα», οι δυνάμεις του Μπίσμαρκ μαζί με τους Γάλλους κυβερνητικούς θα τους συντρίψουν. Χιλιάδες Κομμουνάροι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται στις οδομαχίες, ακόμα περισσότεροι καταδικάζονται, εκτελούνται, φυλακίζονται ή εξορίζονται.
πηγή:
http://isopedotes.blogspot.ca/2013/06/blog-post.html

Γράμμα στο γιο μου

$
0
0

Γράμμα στο γιο μου

Χελιδονόπουλο
και χουλιγκανόπουλο
σου γράφω τούτες τις αράδες
από τη χώρα του μαύρου μεροκάματου
χρόνια φωτός
και το υγρόμετρο βαράει κόκκινο
εσύ είσαι το μέλλον
και η νιότη του κόσμου
σήκωσε τα μανίκια
βάλ’ τα χέρια στο χώμα
σκάψε μια τρύπα
και χώσε μέσα
τ’ ανθρώπινα απομεινάρια
παρακαταθήκη
για τον αρχαιολόγο
της νέας χιλιετίας
και να θυμάσαι πάντα
πατρίδα έχουν μόνο οι δειλοί
να μην ξεχνάς ποτέ
να είσαι σκύλος μαύρος
και αλήτης
Νετσαγεφικούς χαιρετισμούς και τούτα τα χριστούγεννα
Ο γέρος σου
Πηγή:
http://gr.contrainfo.espiv.net/2013/12/19/carta-ao-meu-filho/

Απ'το ρεμπέτικο στο "λαϊκό", ένα τσιγάρο δρόμος. Τρίφυλλο. Για να αντέξεις.

$
0
0





Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013


Απ'το ρεμπέτικο στο "λαϊκό", ένα τσιγάρο δρόμος. Τρίφυλλο. Για να αντέξεις.




«Άμα τραγουδάς τον πόνο του κόσμου, τραγουδάς και τον δικό σου τον καημό. Άμα λες μόνο το δικό σου ντέρτι, δεν είσαι ρεμπέτης. Είσαι λαϊκός» έλεγε ο Βαγγέλης Παπάζογλου. Προφανώς δεν είναι ακριβής ο ορισμός του ρεμπέτη ή ο διαχωρισμός του από τον λαϊκό, αλλά σα να το ‘ξερε, πρόλαβε και έβαλε όρια, πριν καν προλάβει να δει τα πρώτα σημάδια της κατάντιας του λαϊκού τραγουδιού.
Ασφαλώς το ρεμπέτικο είναι το λαϊκό τραγούδι. Δε θα αναλύσω τι σημαίνει ο όρος, αν ήταν μαρκετίστικος, αν αναφέρεται μόνο στους μάγκες της εποχής. Δεν είναι αυτό το θέμα μου. Το θέμα μου είναι η εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού. Και η κατρακύλα του.
«Το ρεμπέτικο είχε μια τιμιότητα και μια ηθική. Κι ο Βαγγέλης πέθανε γι’ αυτό το πράγμα. Ο Βαγγέλης πέθανε γιατί δε δέχτηκε να παίζει στην κατοχή για τους προδότες και τους μαυραγορίτες. Πρώτα πρώτα, αν δε γίνει καταστροφή δε βγαίνει ρεμπέτικο. Κι ο λαός να βγάλει ένα τραγούδι, ότι μας καταστρέψατε, μας πήρατε την πατρίδα μας και τώρα... δεν πεθαίνουμε. Θα προσπαθήσουμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας. Δηλαδή η φιλοσοφία του λαού ήταν αυτό το σκεπτικό. Να ξαναγίνουμε αυτοί που ήμασταν. Δεν πάμε στο νεκροταφείο, πάμε προς τα κει που είναι το φως». Αυτά διηγιόταν ο Γιώργης, ο γιος του Βαγγέλη και της Αγγέλας Παπάζογλου κι εγώ σκεφτόμουν πώς διάολο γίνεται να έχουμε μαλθακέψει τόσο. Πώς γίνεται να πεθαίνουμε έτσι εύκολα. Φταίει κι ότι δεν υπάρχει πια λαϊκό τραγούδι όπως το εννοεί.
Η αφεντιά μου με τον Γιώργη Παπάζογλου στο σπίτι του, την ώρα που υπογράφει συγκινητικές αφιερώσεις στα βιβλία του. Του χρωστάω το δικό μου.
Ο Παπάζογλου δεν ήταν από τους μάγκες με τα χασίσια και τις τακτικές επισκέψεις στις φυλακές. Ήταν ένας τύπος που πάνω απ’ όλα τον ένοιαζε η οικογένειά του. Όμως η μαγκιά του ξεχείλιζε από παντού. Κυρίως από τον άκαμπτο χαρακτήρα του και την αλύγιστη μέση του (που του έδωσαν και το παρατσούκλι «Αγγούρης») πράγματα που τον έκαναν αξιοσέβαστο στο χώρο της μαγκιάς. Κι αυτός, γνωρίζοντας τις συνθήκες που τους έριξαν στο περιθώριο, τους σεβόταν. Γι’ αυτό έγραψε για τους λαχανάδες, σα να ήταν ένας απ’ αυτούς.
Παραδόξως, πριν προλάβει να εμφανιστεί το λαϊκό τραγούδι όπως το διαμόρφωσε ο μικροαστισμός, έκανε το διαχωρισμό. Αργότερα, η γυναίκα του η Αγγέλα, έχοντας η ίδια βιώσει την κατάντια του λαϊκού τραγουδιού, αλλά και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν τα τραγούδια του Βαγγέλη κατά τη μετατροπή τους σε λαϊκά, το περιγράφει με αποτροπιασμό. Αν ζούσε τώρα, θα ήθελε, μαζί με την όραση, να χάσει και την ακοή της, για να μην ταράζεται από τους φρικτούς του ήχους. 
Αυτό με το διαχωρισμό το έχω κι εγώ. Επιμένω πως δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αγαπώ το είδος που ονομάζεται ρεμπέτικο στο σύνολό του. Είτε πρόκειται για σμυρναίικο είτε για μουρμούρικο είτε για Βαμβακάρη είτε για Τσιτσάνη. Νιώθω όμως την ανάγκη να κάνω τους διαχωρισμούς. Εμφανίζω συμπτώματα αναφυλαξίας όταν ακούω σύγχρονο λαϊκό. Το ίδιο παθαίνει και η άλλη πλευρά. Βάλε ένα σκυλά να ακούσει Βαμβακάρη, που είναι και βαρύς και ζόρικος. Δε θα αντέξει. Θ’ αρχίσει να γαβγίζει. Το έχω ζήσει ως ραδιοφωνατζού σε σταθμό που έπαιζε κυρίως λαϊκά. Έκανα ήσυχα και ωραία την επιμορφωτική μου εκπομπή για το ρεμπέτικο και κάθε τόσο προέκυπτε κι από κάνας κουραδόμαγκας να ζητήσει κάναν Καρά γιατί του τα είχα ζαλίσει. Το πιο αστείο είναι ότι, επειδή δεν είχαν κραυγές, τα θεωρούσαν κλάψα. Δε θεωρούσαν κλάψα το λυγμό του Καρά, ούτε βέβαια αυτό που κάνουν οι ίδιοι όταν η κυρά τους τούς κυνηγάει με την παντόφλα.
Για το θέμα της κλάψας θα πρέπει κι εγώ να κάνω διευκρινίσεις. Στα ρεμπέτικα τραγούδια υπάρχει πόνος και νταλγκάς, υπάρχει καημός μεγάλος, ενίοτε κι απόγνωση. Αλλά η κλάψα απαγορεύεται. Θα σου βάλω δύο τραγούδια του χωρισμού, ένα σχεδόν άγνωστο ρεμπέτικο κι ένα πασίγνωστο λαϊκό, για να καταλάβεις τη διαφορά. Στο πρώτο, αφού γίνει η περιγραφή του αβάσταχτου πόνου, καταλήγει: «Μείνε καρδιά μου άρρωστη με συντροφιά το κλάμα, ν’ αγαπηθείς να χωριστείς πες πως το έχεις τάμα». Η καρδιά η άρρωστη καλείται να επαναλάβει κάτι απολύτως υγιές. Αυτό που είναι φτιαγμένη να κάνει. Να πονάει και να ξαναζωντανεύει για νέες περιπέτειες.
Και βέβαια, ένα τέτοιο θέμα, ταιριάζει να εκφραστεί μουσικά με ένα χασάπικο. Δεν ξέρω πώς γίνεται να εκφράζεις πόνο χωρισμού με το πανηγυρτζίδικο ύφος του τραγουδιού που ακολουθεί. Ας είχε τουλάχιστον μια εσωτερικότητα, ένα βάθος, έναν μαζεμένο ήχο, βρε αδερφέ. Δεν πειράζει, μωρέ. Θα μας πείσει για τον πόνο με ένα μακρόσυρτο «αχ» σε όλους τους τόνους.
Δε θα καταλάβω ποτέ γιατί έπρεπε να υπάρχουν αυτοί οι ρυθμοί στην Ελλάδα. Δεν είναι καν τσιφτετέλι. Οι Ινδοί ξέρουν, αν μη τι άλλο, να το χορεύουν αυτό το πράγμα. Εμείς όχι. Δεν είναι η κουλτούρα μας και γίνεται γελοίο όταν καταγίνονται οι άσχετοι μ’ αυτό. Προφανώς γι’ αυτό κλέβονταν ατόφια τα ινδικά τραγούδια. Για να μην είναι ξεφωνημένη η γελοιοποίηση. Ήταν όμως ξεφωνημένη η παρακμή. Γιατί, πώς να το κάνουμε, η Ναργκίς δεν ήτο Ελληνίς.
Η κατρακύλα είχε αρχίσει. Όχι πως δεν είναι καλό το ινδικό λαϊκό τραγούδι ή το αραβικό που κλέψαμε στη συνέχεια (και κλέβουμε ακόμη) αλλά είναι γελοίο να το παρουσιάζουμε ως ελληνικό λαϊκό. Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι (αυτό που ξέραμε ως ρεμπέτικο) τελείωσε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 50. Όταν άρχισαν τα κλαψομούνικα από τη μια και τα ανούσια γλεντζέδικα από την άλλη. Άρχισαν και οι ασέλγειες πάνω στα ρεμπέτικα. Το χαρέμι στο χαμάμ, αυτό το αργό τσιφτετέλι, που είχε φτιαχτεί για να το χορέψει η μερακλού και να τη βλέπει ο δερβίσης και να λιώνει από την κάψα, μετατρέπεται σε συρτοτσιφτετέλι με ντιριντάχτα για να κωλοχτυπιούνται οι σουσούδες και να τον παίζουν κρυφά οι λιγούρηδες. Άμα μιλήσω για ξερατό, θα θεωρηθώ απόλυτη και προκατειλημμένη; Χέστηκα. Και λίγα λέω. Όποιος έχει τη στοιχειώδη αισθητική, το αντιλαμβάνεται ακούγοντας τα δύο άσματα που ακολουθούν.
Έτσι πάει μέχρι σήμερα. Έτσι ξεχάσαμε και ποιοι ήμασταν, από πού περάσαμε και πώς φτάσαμε ως εδώ. Κι ότι το λαϊκό τραγούδι συνόδευε την κάθε μας στιγμή. Τώρα συνόδευε μόνο το γλεντοκόπι. Άντε και την καψούρα μας (το κάψιμο που προκαλούν τα ούρα και ουχί την κάψα μας), καθώς μεταλλασσόταν σε καψουροτράγουδο.
Τότε στο ραδιόφωνο είχα και διαμαρτυρίες για τα χασικλίδικα. Έπρεπε να πέσει λογοκρισία, λες και ζούμε στην εποχή του Μεταξά. Οι ρεμπέτες τραγουδούσαν τη ζωή τους. Δηλαδή τους έρωτες, τη φτώχεια, τα γεγονότα, τον τρόπο ζωής τους. Και μέσα στον τρόπο ζωής τους ήταν κι αυτό. Τραγούδησαν τον πόλεμο, το χαμό των ανθρώπων τους, τις φυλακές και τις εξορίες. Το λαϊκό τραγούδι ήταν συγχρόνως και πολιτικό. Χωρίς να το επιδιώκει. Απλώς γιατί οι δημιουργοί του δεν ήταν αδιάφοροι για όσα συνέβαιναν γύρω τους. Και, παρά τη λογοκρισία, βρίσκανε τρόπο να μιλήσουν για μάνες που έχουν τα παιδιά τους στις εξορίες.
Καθώς άρχισε να στήνεται η ελληνική κοινωνία και να δημιουργούνται οι τάξεις, προέκυψε και η ανάγκη τους να εκφραστούν μουσικά. Έτσι, για τους αστούς, δημιουργήθηκε το ελαφρό, άντε και ελαφρολαϊκό τραγούδι, ενώ οι μικροαστοί φτιάχνονταν και αποκτούσαν ξαφνικά μαγκιά με το βαρύ λαϊκό. Μέχρι πριν από τον πόλεμο, υπήρχε το ανατολίτικο και το δυτικό. Ο καρσιλαμάς κι η όπερα. Διαφορετικά είδη, αλλά άμα τα έβαζες στη ζυγαριά, πιάνανε καλά νούμερα. Τώρα ο διαχωρισμός γίνεται με το βάρος και την ελαφρότητα. Βέβαια, η κατάντια του λαϊκού τραγουδιού έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που, αν είχα να διαλέξω, θα προτιμούσα σαφώς την αβάσταχτη ελαφρότητα. Διότι βγαίνει ο άλλος με κακοποιημένα (σκυλοποιημένα για να είμαι πιο ακριβής) ρεμπέτικα και τα βαφτίζει «βαριά κι ασήκωτα». Ε, έπρεπε να υπάρχει ο ανάλογος όρος από την άλλη πλευρά για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Η σκυλοποίηση ενός σεμνού και χαμηλών τόνων τραγουδιού, με τον ηλεκτρικό ήχο του μπουζουκιού που κάνει ντεμέκ δεξιοτεχνίες, την επιτηδευμένη, βαριά φωνή του τραγουδιστή (βλακωδώς νόμιζαν κι ακόμη νομίζουν ότι αυτό δίνει το βάρος και τη βαρβατίλα σε ένα τραγούδι) και τα επιφωνήματα τύπου «έλλλλα ρε παιδί μου, δώσσσσε», δεν ήταν η χαριστική βολή στο λαϊκό τραγούδι. Υπήρξε και υπάρχει ακόμη συνέχεια. Οι Έλληνες «δημιουργοί» δε βαριούνται να κατακρεουργούν. Εγκληματικές πράξεις βαρέων βαρών.
«Ωραίο τραγούδι αυτό, Γιώργη, της στεναχώριας, έλεγε ο Μάρκος. Η στεναχώρια γεννάει τη δημιουργία, αλλά όχι στεναχώρια κουβαροψυχίτισσα. Στεναχώρια βαρβάτη, με αναστάσιμη ψυχή» έλεγε μεταξύ άλλων ο Γιώργης Χριστοφιλάκης σε συνάντησή μας και κουβέντα για το ρεμπέτικο και το Μάρκο. Ρεμπέτικο και χαζοχαρουμενιά δεν κολλάνε. Δεν του ταιριάζει η επιτηδευμένη εξωστρέφεια του νεοέλληνα. Γι'αυτό καταστράφηκε το είδος. Γίναμε χαζοχαρούμενοι, αγαπήσαμε το εύκολο και το ανώδυνο. Πλαδαρέψαμε. 
Ο αγαπημένος Δάσκαλος Γιώργης Χριστοφιλάκης λέει, το μαθητούδι παρακολουθεί. Με κουβάλησε στο στέκι του, αλλά κι εγώ τον κουβάλησα εκεί σε ώρα που δεν έβγαινε.
Στην πορεία έγινε τόσο ευτελές το είδος, που έπρεπε να εφευρεθεί κάτι άλλο. Κάτι που να χωράει κι έναν στίχο ή έναν ήχο της προκοπής. Και ανακαλύφθηκε το έντεχνο. Λες και αυτό που υπήρχε μέχρι τότε ήταν άτεχνο. Λες κι ο Σκαρβέλης ή ο Τούντας ήταν τίποτα συνθέτες της πλάκας. Λες κι ο Μάρκος ή ο Τσιτσάνης έγραφαν τραγουδάκια για μικρά παιδιά. Και άντε, άμα είσαι ο Χατζιδάκις και έχεις ταλέντο και ευφυΐα και συνδυάζεις με τον τρόπο σου τη δυτική μουσική με τη βυζαντινή, κάτι πετυχαίνεις (αν και το είχαν κάνει οι Σμυρνιοί με τα μινόρε τους, πολλά χρόνια πριν, έτσι για το κέφι τους) αλλά χέσε με βρε μάνα μου με αυτόν τον ορισμό του τραγουδιού που κατάντησε να φοριέται ακόμη κι από σχήματα τύπου Πυξ Λαξ. (Και νομίζω με το τελευταίο παράδειγμα περί εντέχνου ήμουν αρκετά σαφής και δε χρειάζεται να κάνω περαιτέρω ανάλυση για το είδος).


Καθιερώθηκε να λες «πάμε μπουζούκια» και να εννοείς ότι πας να ζήσεις τον σοδομισμό που γίνεται στο ιερό όργανο και τον εκχυδαϊσμό της ιερής μουσικής του τόπου σου. Και να σου αρέσει. Και να σου αρέσει που το ιερό ζεϊμπέκικο, χορός για άντρες αρχιδάτους και όχι για αρχίδια με αρκουδοβατραχίσια χάρη, κατέληξε κάπως έτσι:
Αυτό είναι και το πρότυπο του κάθε νεοέλληνα που βαφτίζει λαϊκή μουσική αυτό το αίσχος κι έχει συνδέσει το γλεντοκόπι στα «μπουζούκια» με την ελληνική παράδοση, με το φλογερό του -αχ, σιγά, καλέ, θα με κάψεις- ταμπεραμέντο, τη μαγκιά και αυτή του την ανοιχτοχεροσύνη που κανένας άλλος λαός δεν έχει. 
Έχω όμως κι εγώ το χέρι ανοιχτό, καλέ μου νεοέλληνα και παρ’ τα να μη σου τα χρωστάω.

αναδημοσίευση από :
http://kats-woman.blogspot.gr/2013/12/blog-post_20.html

Οι ηλίθιοι

$
0
0

Οι ηλίθιοι

greecescreamdpfhasdfhuu tvxsteam tvxs.gr
Οι ηλίθιοι, λένε ότι θα βάλουν τρομακτικές φωτογραφίες στα πακέτα με καπνό από το νέο έτος, να τρομάξει ο κόσμος να μην καπνίζει.  Της Κρυσταλίας Πατούλη.
Τρόμος για το τσιγάρο, τρόμος για τα ναρκωτικά, τρόμος για το αλκοόλ(μπα αυτό δεν πειράζει τους ηλίθιους, που έχει γεμίσει αλκοολικούς όλη η Ελλάδα. Τίγκα στις διαφημίσεις είμαστε…), τρόμος, τρόμος παντού.
Επικοινωνία και έλεγχος μέσω του τρόμου και της «λογικής» των ηλιθίων.
Λοιπόν, μάθετε, ηλίθιοι, ότι κάποιοι κάνουν χρήση κάποιων πραγμάτων ακριβώς επειδή είναι επικίνδυνα, κι ας μην το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ότι τα χρησιμοποιούν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Μάθετε επίσης ηλίθιοι ότι η επικοινωνία δεν πραγματοποιείται μόνο με τη λογική. Επικοινωνούμε, ξέρετε, ηλίθιοι, κυρίως εξωλεκτικά.
Αυτό, δεν σας το είπε κανένας ηλίθιος που δεν ξέρει την τύφλα του, πλην τα χρόνια που ψευτοσπούδασε στα ψευτοπανεπιστήμιά σας, στην ψευτοκοινωνία σας, με την ψευτοπολιτική σας; Ηλίθιοι. Ε, ηλίθιοι.
Και κανείς δεν αλλάζει μέσω της λογικής, ηλίθιοι. Αλλά μέσω των βιωμάτων, ηλίθιοι.
Ούτε τα βασικά δεν γνωρίζετε. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη και το τι σημαίνει εξάρτηση όσο και επικοινωνία, ηλίθιοι, γι’ αυτό το μόνο σας όπλο είναι ο έλεγχος μέσω της καταστολής με κάθε τρόπο, με τους φόρους, τους πλειστηριασμούς, τα γκλόμπς, τις τιμές, τα χαράτσια, την ανεργία, και τέλος την τρομοκρατία.
Μια ολόκληρη κοινωνία σε καταστολή και τρομοκρατία για την επιβίωση. Μια ολόκληρη κοινωνία που δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή της, ηλίθιοι.
Δείτε τον τρόπο τής καπιταλιστικής σας “ζωής” που τη διαφημίζετε χρόνια τώρα, με τα λεφτά, τα αυτοκίνητα, την υποκρισία, τα ψέματα, την απληστία και την σπέκουλα, για να μάθετε τι σημαίνει εξάρτηση, ηλίθιοι. Είναι όλα αυτά που ξέρετε μόνο να “αναπτύσσετε” σε έναν τρελό φαύλο κύκλο. Εξαρτήσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε, γι’ αυτό καταφεύγετε στην καταστολή τους.
Αλλά εξάρτηση είναι κυρίως η βία, ηλίθιοι, η μεγαλύτερη, μάλιστα, σε όλο τον πλανήτη.
Και ο κατασταλτικός έλεγχος, ηλίθιοι, της ζωής των άλλων, που τους υποχρεώνετε να μην μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους, είναι η έσχατη βία, ηλίθιοι.
Και σήμερα η βία, όπως και η ενδοοικογενειακή βία έχει βαρέσει κόκκινο, όχι τυχαία, ηλίθιοι. Βία, βία, βία. Δολοφονίες, αυτοκτονίες, βασανισμοί, βία και καταστολή.
Βάλτε λοιπόν τώρα πάλι κανένα παιδάκι σύμφωνα με τη “λογική” σας, και καμιά μαμασίτα με μώλωπες να το βλέπουμε σε κάθε γωνιά, ηλίθιοι. Ε, ηλίθιοι.
Γιατί δεν έχετε να βάλετε φωτογραφίες από ψυχές, ηλίθιοι. Δεν έχετε φωτογραφίες από την αρρώστια της βίας, της εξάρτησης, και της καταστολής, που έχετε σπείρει στις ψυχές των ανθρώπων, ηλίθιοι.
Μόνο φωτογραφίες για το τι παθαίνουν τα πνευμόνια από το τσιγάρο είστε ικανοί να διανείμετε. Αλλά αυτό είναι δικαίωμα του καθενός τι θα κάνει με τα πνευμόνια του, ηλίθιοι. Γιατί το μόνο που έμεινε σε κάποιους να μπορούν να ελέγξουν είναι ο θάνατός τους. Δικαίωμά τους να πεθάνουν όπως θέλουν, λοιπόν, ηλίθιοι.
Αλλά ούτε αυτό δεν θέλετε να το αφήσετε χωρίς τον έλεγχό σας. Γιατί είσαστε επικίνδυνα ηλίθιοι. Δολοφονικά ηλίθιοι. Γι’ αυτό και σας ψηφίζουν όλοι αυτοί οι ηλίθιοι.
Μια κοινωνία επικίνδυνων πανεξαρτημένων πανηλιθίων, που δημιούργησαν μια άρρωστη και βίαιη κοινωνία, άκρως κατασταλτική κοινωνία, που συνθλίβει τη ζωή, χωρίς να αφήνει κανέναν έλεγχο πάνω στη ζωή και την επιβίωση, την εξάρτηση από το τσιγάρο τη μάρανε να ελέγξει! Ηλίθιοι. Ε, παντελώς ηλίθιοι.-


Μετανάστες και Κέντρα κράτησης ή Η Βιομηχανία καταναγκαστικής εργασίας ψηλής κερδοφορίας

$
0
0

Μετανάστες και Κέντρα κράτησης ή Η Βιομηχανία καταναγκαστικής εργασίας ψηλής κερδοφορίας


A-Infos (gr) 


Συμμετοχή της ΑΠ Ροσινάντε Τ.Ε Βόλου σε συγκέντρωση ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών --- Η φτηνή δύναμη εργασίας ήταν πάντα το ζητούμενο στο σύστημα που ζούμε. --- Ποιός εργοδότης και ποιό κράτος δεν θέλει φτηνότερη εργασία; --- Η φτηνή εργασία φέρνει κέρδη και οι μόνες καλές αμοιβές είναι γι΄αυτούς που επιβλέπουν την φτηνή παραγωγή και γι΄αυτούς που εξασφαλίζουν τα φτηνά χέρια. --- Τον ρόλο αυτό παίζουν οι διευθυντές η αστυνομία και οι σύγχρονοι δουλέμποροι. --- Τον ρόλο της φτηνής εργασίας παίζουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι στις κοινωνίες οι μετανάστες, οι άνεργοι, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι κρατούμενοι.

Από αυτούς τους κρίκους κάποιοι δημιουργούνται τεχνητά δηλαδή με πολιτικό τρόπο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η απληστία των αφεντικών . Οι τεχνητοί κρίκοι είναι οι μετανάστες οι άνεργοι και οι κρατούμενοι.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ναζί και τα κανάλια διασποράς τρόμου οι μετανάστες είναι δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με το κράτος και την ΕΕ που το χρυσοπληρώνει είναι 530 χιλιάδες με χαρτιά και 580 χιλιάδες χωρίς χαρτιά. Το τελευταίο νούμερο δεν είναι υπολογίσιμο με ακρίβεια και θα δούμε γιατί δεν θέλει κανείς να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Από το 2008 μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει δώσει στο κράτος 380 εκατομμύρια ευρώ σε 4 ταμεία: Το ταμείο ένταξης (20 εκ. περίπου) , το ταμείο προσφύγων (22 εκ. περίπου), το ταμείο επιστροφής η επαναπατρισμού (1 εκ.) και το ταμείο εξωτερικών συνόρων τα υπόλοιπα 337 εκατομμύρια. Από αυτά τα ταμεία τα δυο τελευταία ανήκουν στην Διεύθυνση Οικονομικών της ΕΛΑΣ, δηλαδή στους μπάτσους. Από αυτό το τεράστιο ποσό 162 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τα μισά δεν φαίνονται πουθενά! Κάναν στη κυριολεξία φτερά , δεν εμφανίζονται σε καμιά ιστοσελίδα διαφάνειας, δεν υπάρχει κανένα παραστατικό, δεν τα ψάχνει κανένας ΣΔΟΕ και το χειρότερο καμιά τρόικα. Είναι σαν να λεν όλοι «Καλοφάγωτα και σε καλή μεριά».

Σε ποιούς συμφέρει να υπάρχουν άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» και κυρίως να είναι κάποιοι από αυτούς μαζεμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ κάποιοι άλλοι χαμένοι στα σύγχρονα γκέτο που λέγονται πόλεις; Μα φυσικά τόσο στους τωρινούς και μελλοντικούς εργοδότες, που βγάζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της εργασίας τους και στο ίδιο το Κράτος που με το «αζημίωτο» συντηρεί την ρευστότητα και την βία επάνω στους ανθρώπους που καταφεύγουν εδώ ή διέρχονται και καταντούν κρατούμενοι και όμηροι . Επίσης, συμφέρει πολιτικά η διατήρηση της εξαθλίωσης τους, η μη χορήγηση χαρτιών και η παρεμπόδιση της αναχώρησης τους για όπου θέλουν να πάνε. Στην παρουσία τους βασίστηκε το κτίσιμο φασιστικών κομμάτων όπως η ΧΑ και το ΛΑΟΣ, αν αντιμετωπιζόταν σαν ελεύθεροι άνθρωποι με αξιοπρέπεια και ισονομία δεν θα είχε πολιτικό υπόστρωμα να κερδίσει ψήφους η ναζιστική εγκληματική «ιδεολογία».

Μέσα στην ελληνική κοινωνία η υποκρισία του μέσου ανθρώπου ενισχύεται από την παραπληροφόρησή του. Μια χαρά μας βόλευαν, όταν μάζευαν τις σοδειές μας για 10 με 15 ευρώ μεροκάματο, όταν πρόσεχαν τα παιδιά μας για ψίχουλα χωρίς εισφορές και υγειονομική περίθαλψη, όταν έκτιζαν τα σπίτια μας τζάμπα κι όταν έβγαζαν βιομηχανική παραγωγή για πενταροδεκάρες. Αφού κερδίζαμε από αυτούς και γλεντάγαμε μετά μας φάνηκαν πολλοί, μετά μας φάνηκαν διαφορετικού χρώματος και ύστερα ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και άλλες θρησκείες εκτός από την Ορθοδοξία.

Τότε ήρθε το Κράτος με πολλά λεφτά, που τα μισά πήγαν σε μπατσοτσέπες και εργολάβους να φτιάξει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα «Κέντρα Κράτησης», γιατί κάπου πρέπει να είναι μαζεμένοι, ώστε να τους διαλέγουν τα αφεντικά. Κάπου πρέπει να ʽναι οι «διαφορετικοί» χώρια από μας τους όμοιους για να μη φοβούνται οι νοικοκυραίοι και για να τρώνε τα παιδιά το φαί τους. Η σύγχρονη πολιτισμική ξεφτίλα συμπληρώνεται με το βίαιο ένστικτο, που έχουν όλα τα μελή ενός καταπιεστικού μηχανισμού. Έτσι, οι συλλήψεις και κρατήσεις ανθρώπων συνοδεύονται από βία ξυλοδαρμούς, βιασμούς, ακρωτηριασμούς και «αυτοκτονίες» μέσα στα αστυνομικά τμήματα της ΕΛΑΣ. Βία που την αποτυπώνουν και οι ίδιοι οι βασανιστές με βίντεο που τραβάν και αναρτούν στο διαδίκτυο.

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτά είναι τα ψυχρά γεγονότα και γιʼαυτό όσοι/ες αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση, αξιοπρέπεια και ισότητα λέμε ξεκάθαρα:
-ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΑΡΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ

-ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

-ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΤΥ ΒΙΑΣ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΗ.

-ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ ΒΙΑΣ.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε -- Τοπική Ένωση Βόλου

http://rocinante-volou.blogspot.gr/

http://rocinante.gr
_______________________________________________
A-infos-gr mailing list
A-infos-gr@ainfos.ca
http://ainfos.ca/cgi-bin/mailman/listinfo/a-infos-gr



    it’s that time of the year 2013[video] χρόνια πολλά

    $
    0
    0

    it’s that time of the year 2013[video] χρόνια πολλά


    http://risinggalaxy.wordpress.com/2013/12/23/its-that-time-of-the-year-2013video-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC/

    ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

    $
    0
    0



    ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜα


    Σκέφτεσαι να μπεις στο μαγαζί να ψωνίσεις λόγω εορτών. Πρέπει να μπεις στο κλίμα με το ζόρι, στεκόμενος μπροστά από βιτρίνες και υποκύπτοντας στους πειρασμούς. Σε προβληματίζει βέβαια η τελευταία στάση στο ταμείο.
    Σκέψου να μην χρειαζόταν να ξανακάνεις ψώνια. Και μόνο η σκέψη σε κάνει να δυσανασχετείς. Το μιμίδιο του καταναλωτισμού είναι μια νοητική νόσος που έπληξε τον άνθρωπο από την στιγμή που πίστεψε ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής του. Βέβαια πάντα του προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης.
    Tο εν λόγω μιμίδιο δεν περιορίζεται σε φυλές, φύλα ή ηλικίες. Κι αυτή είναι η δύναμή του. Το να ψωνίσει κανείς είναι μέρος ολόκληρου του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας και αποτελεί μέρος ολόκληρης της συμπεριφοράς. Η κατανάλωση είναι η συγκολλητική ουσία που μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των τάξεων, κυρίως για όσο υπάρχει ακόμα μεσαία τάξη. Η ψευδαίσθηση της εξατομικευμένης επιλογής του Χ προιόντος στην καπιταλιστική κοινωνία, κάνει το άτομο να ξεχνά την επιβαλόμενη ομοιομορφία.
    Παράλληλα, τα ψώνια αποτελούν την μετεξέλιξη του κυνηγιού, όπως αυτό συνέβαινε στις πρωτόγονες κοινωνίες. Σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, δηλαδή των Χριστουγέννων οι αγορές συνδυάζονται και με το να δείξουμε πως σκεφτόμαστε τους άλλους, κάνοντας δώρα.
    Η κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα ένα τελετουργικό, που εξαρτάται από το πως νοηματοδοτούμε την ίδια την αγορά ενός αγαθού. Η λήψη της απόφασης για αγορά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ψυχική διάθεση και οι βαθιές ανάγκες.
    Ουσιαστικά τα ψώνια και το τι ψωνίζουμε, ορίζουν το τι είμαστε ή τι θέλουμε να είμαστε. Έχουν να κάνουν απολύτως με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, από το πως περιμένουμε ότι θα μας δουν οι άλλοι ή από τις προσδοκίες που έχουμε. Η κατανάλωση δίνει μια ψεύτικη αίσθηση ελευθερίας και ειδικά σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, που όλα είναι στημένα έτσι ώστε να σε ενθαρρύνουν να ξοδέψεις.
    steam video games christmas parody santa claus 3328x1576 wallpaper_www.wallpaperfo.com_34Ότι και να αγοράσεις, δεν μπορεί να υποκαταστήσει κάθε φορά αυτό που σου λείπει. Το εορταστικό κλίμα (όσο μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα της κρίσης) μπορεί να παρασύρει, αλλά ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουν όσοι επιθυμούν να βγουν από τα καταστήματα με πολλές σακούλες, είναι να καταπολεμήσουν το έντονο άγχος τους, ή ακόμα και την μελαγχολία τους.
    Ο συλλέκτης που κρύβει ο καθένας μέσα του βγαίνει αυτη την περίοδο, αναζητώντας αυτό που θα επαληθεύσει την φύση του. Η κατανάλωση ως ναρκωτικό, προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και δεν είναι κακό αν μένει εκεί, αλλά όχι να θεωρείται πανάκεια και να οδηγούμαστε σε υπερβολές.
    Ο καταναλωτισμός ως συμπεριφορά καμιά φορά επιτάσσεται από το περιβάλλον, οπότε τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για έξοδα. Η κατάθλιψη ειδικά σε περιόδους εορτών καμουφλάρεται με την αδυναμία για αγορές, οπότε φανταστείτε μια κοινωνία σε κρίση, πόσο δυσκολότερα φτιασιδώνει την θλίψη της -σε σχέση με παλιότερα που είχε καταναλωτικά παιχνίδια- με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να στολίσει ή να πάρει ένα δώρο.
    Πηγή:
    http://strangejournal.wordpress.com/2013/12/23/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA/#more-31083

    ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΈΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑΣ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ

    $
    0
    0

    ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΈΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑΣ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ


    Goncharova_cyclistΠάντα στις πιο δύσκολες περιστάσεις βγαίνουν τα πιο ουσιαστικά συμπεράσματα. Γιατί, στον ανύποπτο χρόνο του στάσιμου, ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει όποιο ρόλο νομίζει πως του ταιριάζει καλύτερα και να φορέσει τα πιο φαντεζί ρούχα του. Η Ελλάδα -από την αλήστου μνήμης άνοιξη (που στην ουσία ήταν η αρχή του καταχείμωνου για την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα) του 2010- έχει εισέλθει σε συγκεκριμένη φάση, στην οποία έχουμε εξαναγκαστικά απογυμνωθεί όλοι…
    Θέλουν, λοιπόν, τα διάφορα ιερατεία της συστημικής προπαγάνδας να παρουσιάσουν το ξέσπασμα της «κρίσης» ως μια εξαναγκαστική συνθήκη ελέω χρέους που ήμασταν υποχρεωμένοι να υποστούμε για το «καλό» μας. Ασφαλώς, και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι λόγοι προφανείς. Και οι αιτίες ξεκάθαρες στους οξυδερκείς, που γνωρίζουν πολύ καλά τους όρους της ταξικής διαμάχης που μαίνεται αλύπητα. Πάντοτε, η εξουσία προετοιμάζει προγενέστερα τις διάφορες κινητικότητες που θα αναπτύξει. Ανεξάρτητα από την τελική αποτελεσματικότητα, ο σχεδιασμός είναι υπαρκτότατος και προμελετημένος. Βασική μέριμνα της είναι η επιβολή των καινούριων όρων επιβολής απέναντι στους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους ανθρώπους. Φυσικά, και ενυπάρχει ο ενδοεξουσιαστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους διάφορους κρατικούς και καπιταλιστικούς πόλους, όμως εμάς μας ενδιαφέρει το τι σχεδιάζουν και πως το πραγματώνουν εις βάρος μας. Για τις δικές τους κόντρες (την πεμπτουσία του συστήματος σε υψηλό επίπεδο) υπάρχει πολύς χώρος για αναλύσεις σε τηλεοράσεις, σε ραδιόφωνα, στο ίντερνετ, σε έντυπα… Άλλωστε, το καθένα από δαύτα στο όνομα της «αντικειμενικότητας» σπρώχνει την ιδιοτέλεια του ηγήτορα…
    Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των καταστάσεων περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους τακτικές, που εξυπηρετούν τη γενικότερη στρατηγική. Την εποχή των μνημονίων μπορέσαμε να διακρίνουμε πολλές. Για παράδειγμα, μέσω των διάφορων καθεστωτικών φερέφωνων που ευδοκιμούν σε όλο το φάσμα της δημόσιας και θεσμικής ζωής (πολιτικοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, κάθε λογής διαμορφωτές της «κοινής γνώμης» κοκ) και ανέλαβαν το έργο του επηρεασμού, προσπάθησαν να διαμοιράσουν τις ευθύνες ανάμεσα στα λάθη των πρώην κυβερνώντων και στα λάθη του λαού. Έτσι, εξασφάλιζαν ουσιώδη αποπροσανατολισμό, εσωτερικό αυτοματισμό και πάνω από όλα μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στη μια πλευρά που όριζαν από μόνοι τους ως υπεύθυνη (λες και μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό μπροστά στο προφανές…), τους πολιτικούς διαχειριστές του παρελθόντος. Που στο τώρα αναβαπτίστηκαν ως οι εγγυητές του «αύριο». Δηλαδή, με απλά λόγια, μας έλεγαν και μας λένε πως «φταίνε αυτοί που πρέπει να στηρίξουμε για να γλιτώσουμε από αυτά που αυτοί έκαναν στο παρελθόν». Η θυσία κάποιες φορές λειτουργεί ως η απαραίτητη συνθήκη για να «ξεκινήσει η εκστρατεία» και «να παύσει η νηνεμία των μυαλών»…Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως τέτοια σοφίσματα πιάνουν σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο το στρατόπεδο της Επανάστασης πρέπει να κάνει πολλή δουλειά. Δεν αρκούν οι καθαγιασμοί και οι μονόπλευρες αναλύσεις, αλλά απαιτείται η ουσιαστική διερεύνηση των όρων. Προς όλες τις κατευθύνσεις, γιατί το «όπλο της κριτικής» δεν πρέπει να είναι επιλεκτικό. Δεν το επιτρέπουν οι καιροί…
    Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η «εθνική διάσταση» της κρίσης. Είναι πολύ βολικό για το κράτος και το κεφάλαιο να γίνεται η αναζήτηση των ευθυνών με γνώμονα τη «στοχοποίηση» με όρους εθνικής ταυτότητας. Πχ, παλιά φταίγανε οι Αμερικανοί, παλιότερα οι Σοβιετικοί, εσχάτως οι Γερμανοί και οι «κακοί ξένοι της τρόικας» που επιδεικνύουν στυγερό ανθελληνισμό και πρωτοφανή στυγερότητα… Αυτό το προτάσσουν πολλά ΜΜΕ, και δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο μένει στο απυρόβλητο η ουσία των ανακατατάξεων που είναι η απόπειρα του καπιταλισμού να αναδιατάξει τους όρους, έτσι ώστε να διεξαχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες του με τα βαρίδια να απευθύνονται αποκλειστικά προς τον κόσμο της εργασίας.
    Πόσες φορές έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια διάφορους φίλους, συναδέλφους, γείτονες, συγγενείς, αγνώστους να τα «χώνουν» στους πολιτικούς… Δεν είδαμε, όμως, πολλούς να βρίζουν τους επιχειρηματίες, τον κόσμο του κεφαλαίου. Για άλλη μια φορά, στις παρούσες συνθήκες, ο πολιτικός κόσμος γίνεται το εξιλαστήριο θύμα (όχι πως δεν ευθύνεται, κάθε άλλο) που συγκεντρώνει όπως ο μαγνήτης τα πυρά των αγανακτισμένων και δυσαρεστημένων ανθρώπων, την ώρα που αυτοί απλά επικυρώνουν τους όρους που υπαγορεύουν τα αρπακτικά των οικονομικών ελίτ, όντας ξεκάθαρα επαγγελματικής υφής υποχείρια των οποίων είναι με περισσή προθυμία και ευχαρίστηση… Και ας είναι αναλώσιμοι περισσότερο από όσο στο παρελθόν της ευμάρειας και της ευρωλιγούρικης αλαζονείας…
    Ένα ακόμα κόλπο που πολλάκις επιστρατεύεται είναι ο διπολισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο δρόμος έπαψε να είναι το βασικό σημείο εκδήλωσης των κοινωνικών αντιδράσεων (θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη 12ηΦλεβάρη του 2012 ως καταληκτικό σημείο καμπής) προωθήθηκε από τα πολύμορφα ιερατεία της χειραγώγησης η λογική της εκλογικής διαδικασίας ως η πιο «ώριμη» και «αποτελεσματική» πρακτική της υπεράσπισης των «λαϊκών δικαιωμάτων» -για τα οποία όλοι κόπτονται, αλλά ως υποψήφιοι μνηστήρες και καθοδηγητές… Η ακηδεμόνευτη παρουσία του κόσμου στους δρόμους είναι ο μεγάλος εφιάλτης τους και για να τον αποφύγουν έχουν (όπως αποδείχτηκε στην πράξη) ένα σημαντικό όπλο, την Αριστερά, και πιο συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, αξίζει να καταθέσουμε την εκτίμηση πως αν ο δρόμος (ως πρωτόλειο ξέσπασμα οργής) είναι εφιάλτης, η συνειδητή και οργανωμένη στράτευση στον αγώνα για την Επανάσταση είναι η αρχή του τέλους τους…
    Όταν στα μακρινά, πια, χρόνια του 1989-1991 επεδείχθη σημαντική και αγωνιώδης σπουδή για την πριμοδότηση μιας συγκεκριμένης πτυχής, του αριστερού ρεφορμισμού της Ανανεωτικής Αριστεράς, οι κυρίαρχοι ήξεραν πως σε ενδεχόμενα μελλοντικά δύσκολα χρόνια αυτό το χαρτί θα μπορούσε να αποδειχτεί το χρησιμότερο για τη συστημική διαιώνιση, για την αποσυμπίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και τον εγκλωβισμό σημαντικού αριθμού συνειδήσεων στο δρόμο της δημοκρατικής εξομάλυνσης, της φιλολαϊκής ρητορικής και της αναζήτησης καινούριων μεθοδολογιών υπέρ της κερδοφορίας του κόσμου του πλούτου.
    Αμέσως-αμέσως, στις προηγούμενες παραγράφους είδαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους η συστημική προπαγάνδα καταφέρνει να κρύψει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα δεινά της πλειοψηφίας των ανθρώπων που είναι το κεφάλαιο, ενώ ο καμβάς είναι η «αναγνώριση» των ευθυνών συγκεκριμένων καθεστωτικών πυλώνων. Και εμείς τι κάνουμε; Δεν υπάρχει πιο ενδεδειγμένη τακτική στο σήμερα να επαναφέρουμε όπου βρεθούμε (και με όποιο τρόπο γίνεται) στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, το ρόλο του κεφαλαίου, της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το τι θα πετύχουμε είναι άγνωστο, και -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- οι συσχετισμοί δεν είναι διαμορφωμένοι υπέρ μας. Όμως, εκεί βρίσκεται και το κλειδί. …
    Ας σκεφτούμε πόσο οδυνηρό και ιστορικά επιζήμιο θα αποδειχτεί να παρατήσουμε στο σήμερα, που φαίνεται πως τα πράγματα απομακρύνονται από τις όψιμες επιθυμίες μας, το Επαναστατικό πρόταγμα… Όταν η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί στα μάτια πολλών καλοπροαίρετων εξαπατημένων του παρόντος, πως θα ενδιαφέρεται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων (πίσω από το μανδύα της Ανάπτυξης και της Εθνικής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), την ίδια ώρα που δεν θα (χρειάζεται να) επιβαρύνεται περισσότερο το βιοτικό επίπεδο με καινούρια μέτρα (αφού τα όσα επιθυμούσε η Ε.Ε. για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα έχουν ήδη παρθεί), τότε θα πρέπει να υπάρχει η Επαναστατική Λύση ως μια ώριμη, συγκροτημένη και καλοδουλεμένη πρόταση-προοπτική -που θα απευθύνεται προς τα ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια. Όταν με την ψευδαίσθηση της λαϊκής κυριαρχίας -που πραγματώνει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά- θα διασφαλίσει το σύστημα το απαραίτητο έδαφος για την οριστική αποδοχή των νέων όρων και το άνοιγμα μια νέας («μεταμνημονιακής») σελίδας (κάτι παραπάνω έχει στο νου του ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ όταν σε ανύποπτο χρόνο έθεσε την Αριστερά ως το κατάλληλο μαξιλαράκι ασφαλείας για την κυριαρχική ευταξία), τότε είναι που θα πρέπει να μπει για πρώτη φορά με ουσιαστικό τρόπο το ζητούμενο της Ανατροπής και της κατάργησης του Κεφαλαίου στο τραπέζι των κοινωνικών αναζητήσεων.
    Το τι θα γίνει θα το δούμε. Το τι πρέπει να κάνουμε είναι το μόνο σίγουρο. Όπου βρεθούμε θα γράφουμε με το κόκκινο σπρέι το πρόταγμα της Επανάστασης, στα πιο δημόσια σημεία, αλλά και στις πιο μοναχικές ατομικές διερευνητικές σκέψεις και διεργασίες του καθενός και της κάθε μιας. Συλλογικό όραμα, αλλά και ατομική ευθύνη. Πολλοί θα το δουν, το πόσοι θα το αφουγκραστούν και θα το προωθήσουν ως αποκλειστικό τους σκοπό είναι άλλο θέμα… Ας είμαστε, τουλάχιστον, εμείς συνεπείς με τα καθήκοντα μας…

    Της Οφηλίας Ρεντ…

    Πηγή:

    http://avantgarde2009.wordpress.com/2013/12/23/apenanti-stis-taktikes-tis-kyriarxias-i-epanastatiki-protasi/

    ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΚΈΡΟΥΑΚ ΓΙΑ ΤΗ BEAT GENERATION ΜΕ ΠΟΛΛΉ ΔΌΣΗ ΤΡΟΛΛ

    $
    0
    0

    ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΚΈΡΟΥΑΚ ΓΙΑ ΤΗ BEAT GENERATION ΜΕ ΠΟΛΛΉ ΔΌΣΗ ΤΡΟΛΛ

    Ο Τζακ Κέρουακ σε συνέντευξη στην καναδική τηλεόραση.
    Σχετικά με το βιβλίο “Στο δρόμο”, αυτό που γράφτηκε σε χαρτί ρολό, που συνεχιζόταν..για τρεις εβδομάδες.
    Ναι… Και το Μπιγκ Σερ επίσης.. Και το Οι Αλήτες του Ντάρμα επίσης…
    Αλλά το πρώτο πράγμα που εξασφάλισε την επιτυχία σας-το Στο δρόμο-
    Ναι…
    Έτσι γίνατε ο ιδρυτής της Beat Generation. Τι ήταν η Beat Generation, για σας; Επειδή νωρίτερα..
    Λοιπόν, ήταν η χαμένη γενιά του ’20ς.. και τώρα ήταν το ’40ς, ’50ς.. Σκεφτήκαμε, “Πως θα το αποκαλέσουμε;”
    Εσείς ήσασταν που εφηύρατε αυτόν τον όρο, όχι; Beat Generation;
    Λοιπόν… άκουσα κάποιους γέρους, γέρους τύπους να το λένε αυτό. Κάποιους γέρους νέγρους. “Beat.”
    Με την έννοια του “συντριμμένου, .. χτυπημένου;”
    Ναι… φτωχού!
    Φτωχού;
    Ύστερα απ’ αυτό πήγα στην εκκλησία της Ζαν ντ’Αρκ. Και ξαφνικά σκέφτηκα “α, beat.. BE-AT” [λατινικά]
    Μακαριότητα (Beatitude)! Άλλαξε σημασίες..έτσι..
    “Beato” στα Ιταλικά. “Beato”. “Béatifigue” στα Γαλλικά.
    Αλλά, δεν έχει επίσης τη σημασία του “beat” της τζαζ ορχήστρας;
    Ναι, και με την έννοια αυτού, και αυτού.. Πώς το κάνουμε αυτό..του κανό; Και..του τύμπανου! Έτσι, ε.. Δεν είναι σημαντικό. Το όνομα δεν είναι σημαντικό.
    Αλλά, ε..
    Τα παιδιά, ωστόσο, είναι σημαντικά.
    Είπατε ότι το όνομα δεν είναι σημαντικό, αλλά… ακόμα αρνείστε να αποκαλεστείτε ένας Μπίτνικ. Δεν είστε Μπίτνικ.
    “Μπίτνικ” είναι ένας όρος που είναι.. ε.. έχω μια ωραία λέξη γι’ αυτό.. “Dégrinateur..;” (??) “Degrinating..;” (??)
    Υποτιμητικός;
    Υποτιμητικός!
    Είναι μια ωραία λέξη.
    Εφευρημένη ύστερα απ’ τον Σπούτνικ (σσ. ο πρώτος τεχνικός σοβιετικός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη). Ξέρετε, για να δείχνεις σαν μερικούς νεαρούς ιδεαλιστές της Aμερικής, που είναι ανεξάρτητοι.. Για να δείχνεις σαν μερικούς Ρώσους κατασκόπους.. “Μπίτνικ”.. Σπούτνικ.. (μη ακουστό) Peacenik..
    Αυτό που προσπαθείτε να πείτε, ίσως, είναι ότι ύστερα απ’ το κίνημα του Beat Generation, που ήταν ένα λογοτεχνικό κίνημα, ένα ποιητικό κίνημα..
    Πολιτικό;
    Ποιητικό.
    Ποιητικό; Λοιπόν, “λογοτεχνικό” είναι ποιητικό.
    Έτσι κάνατε πρόζα, και μερικούς στίχους ποίησης επίσης..
    Ω ναι, ω ναι… ”βερς (verses)”; [γαλλικά] δεν λέμε “Βερς (verses);”
    “Βερς.(Vers)” Αρχίζοντας από..
    Περίεργο που δεν λέμε “Βερς (Verses)..”
    Γιατί όχι! θα πούμε “Βερς (Verses)”! Υπήρχαν μερικές πρόζες και υπήρχαν μερικοί “Βερς (Verses)”!
    Ωι…
    Αρχίζοντας από αυτό το κεντρικό κίνημα, που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε λογοτεχνικό…
    Ναι..
    Κάποια παράσιτα έφτασαν, κάποιοι άνθρωποι που ήθελαν να φαίνονται σαν να ήταν μέρος αυτού του λογοτεχνικού κινήματος..
    Ναι. “Μποέμ”. Οι μποέμ έφτασαν με τις γενειάδες τους και τα σανδάλια τους.. Απλά έκατσαν τριγύρω βλέποντάς μας.. απλά έκατσαν τριγύρω, δεν δούλευαν.. εμείς γράφαμε, δουλεύαμε! Όλων των ειδών τις δουλειές, επίσης. Ήμουν δημοσιογράφος, μια φορά. Είμαι ακόμα δημοσιογράφος. Και, λοιπόν… μας έδωσε.. ήταν πιο σημαντικό απ’ αυτό, παρόλα αυτά. Ήμουν αρκετά τρελός γι’ αυτό, περίπου δέκα χρόνια πριν. Οι μποέμ μπήκαν. Ύστερα απ’ αυτό, οι νέοι άρχισαν να μπαίνουν. Αποκαλέστηκαν “Now Generation”, ή “Action generation”, ή, χωρίς όνομα.. “Love generation”..”LSD generation”.. Αλλά ήταν παιδιά. Εννοώ, τα καινούργια, 18 ή 19 χρονών δεν ξέρω τι θα κάνουν, αλλά είμαι αρκετά μεγάλος για να είμαι ο πατέρας τους τώρα!
    Ναι, αυτό είναι ..
    Είμαι 45!
    Είναι ο διάβολος που γίνεται ερημίτης!
    Τί; Το ποιό;
    “Διάβολος που αλλάζει σε ερημίτη!”
    Τι σημαίνει αυτό;
    Ξέρεις, το..
    Ο διάβολος γίνεται ερημίτης; Αυτό ο οργιαστής ποτέ δεν έγινε ερημίτης!
    Αλλά, όταν.. Αλλά τον καιρό που είστε 45 και κοιτάτε τους νέους.. και λέτε, “λοιπόν..”
    Όχι! Αυτοί οι *καινούργιοι* νέοι άνθρωποι, είναι ωραίοι. Ψάχνουν για κάτι.
    Αλλά αν ήσασταν 20 χρονών τώρα, θα..το ξανακάνατε όλα αυτά;
    Αλλά ήδη το έκανα! Είμαι κουρασμένος απ’ αυτό!
    Και για την τελευταία ερώτηση, σε περίπου 30 δευτερόλεπτα.. Τι σκέφτεται ο Τζακ Κέρουακ.. για τον “Ζαν Κέρουακ”;
    Τι σημαίνει αυτό;
    “Τι νομίζετε για τον εαυτό σας;”
    Ω, τι εσείς.. τι σκέφτομαι για τον εαυτό μου;
    Ναι!
    Είμαι άρρωστος με τον εαυτό μου. Λοιπόν, ξέρω ότι είμαι καλός συγγραφέας. Ένας σπουδαίος συγγραφέας. Δεν είμαι θαρραλέος άνθρωπος. Αλλά ένα πράγμα που ξέρω πώς να το κάνω είναι να γράφω ιστορίες. Και αυτό είναι όλο.
    Λοιπόν, ελπίζω να συνεχίσετε να γράφετε, για την ευχαρίστηση όλων! Και σας ευχαριστώ τόσο πολύ που ήρθατε σε αυτήν την συνέντευξη.
    “Αλλά τότε πήγαιναν χορεύοντας μέσα στους δρόμους σαν τρελοί, και σερνόμουν από πίσω τους όπως κάνω σ’ όλη μου τη ζωή για ανθρώπους που μ’ ενδιαφέρουν, γιατί οι μόνοι άνθρωποι που υπάρχουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που είναι τρελοί για ζωή, τρελοί για κουβέντα, τρελοί να σωθούν, που θέλουν να τα χαρούν όλα μέσα σε μια και μόνη στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται, ή λένε ένα κοινότοπο πράμα, αλλά που καίγονται, καίγονται, όμοιοι με τις κίτρινες μυθικές φωτιές των ρωμαϊκών πυρσών, εκπυρσοκροτώντας σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στ’ άστρα και, στη μέση, βλέπουμε το μπλε φως του πυρήνα τους να σκάει κι ο καθένας κάνει: «Άααα!».” (Στο δρόμο)
    http://aixmi.wordpress.com/2013/12/23/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BA-%CE%BA%CE%AD/

    Λείπω

    $
    0
    0

    Λείπω

    Λείπω | Αλίκτυπο

    chaplin
    - Λείπω. Εσύ;
    Οι νύχτες είναι σιωπηλές και η αιθάλη από τα γκρίζα ηλιοβασιλέματα, κάθε πρωί, πολιορκεί τα τζάμια των παραθύρων.
    Μαραζώνουν τα αγάλματα στις πλατείες, δίπλα σε σκουπίδια, ακατανόητα συνθήματα κι αδιάφορα περιστέρια. Στα προπατζίδικα, συνωστίζονται οι πελάτες σαν ξεχασμένα πρωτοσέλιδα.
    Έξω στους δρόμους, ο κόσμος, πηγαινοέρχεται φορτωμένος με σακούλες σούπερ μάρκετ και συσκευασμένα δώρα. Κάθε βήμα κι ένας υπολογισμός, μια αγχωμένη αφαίρεση, μια τελευταία πρόσθεση, ένας παγωμένος ισολογισμός.
    Η νύχτα, έχει αποκτήσει πλέον μια πένθιμη γύμνια, μια χαρακιά στην κοιλιά που μοιάζει με χαμόγελο παλιάτσου. Γέμισε με φωτεινά λαμπιόνια, σα γεροντοκόρη που προσπαθεί να κρύψει τις νυχιές του χρόνου και τη φθορά φορώντας υπερβολικό μακιγιάζ.
    Τα παράθυρα, έγιναν βιτρίνες, με στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα…μια απεγνωσμένη δήλωση προς τους υπόλοιπους οτι “όλα καλά” και οτι “περνάμε υπέροχα”.
    Το βράδυ οι γειτονιές μοιάζουν με μιαν ανορθόδοξη ομάδα ψυχοθεραπείας.
    Κι ίσως το μοναδικό άλλοθι σε όλη αυτή την εικόνα, να είναι τα παιδιά.
    Πόσο οξύμωρο μοιάζει αυτό!
    Σκοτώνουν το μέλλον μας, δημεύουν τους κόπους μιας ζωής, πυροβολούν τη ζωή μας ανάμεσα στα μάτια κι εμείς προσποιούμαστε χριστουγεννιάτικους οργασμούς για χάρη των παιδιών μας.
    Πόσο τραγικές ακούγονται οι συζητήσεις στο μετρό, περί οικονομικής κρίσης, ηθικής τελμάτωσης και συνταγών βασιλόπιτας.
    -Λείπω. Εσύ;




    αναδημοσίευση από εδώ:http://aliktypo.wordpress.com/2013/12/24/%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CF%89/#comment-374

    Η σχέση των ταγματασφαλιτών με τους πολιτικούς από το ΄44 μέχρι σήμερα.

    $
    0
    0
    Η σχέση των ταγματασφαλιτών με τους πολιτικούς από το ΄44 μέχρισήμερα.

    από δύστιχο βλέμμα 15:23, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013


    ((i)) Indymedia :: Athens :: Newswire :: 

    Μια προσπάθεια να διασαφηνιστεί η σχέση των ταγμάτων ασφαλείας με την πολιτική ζωή της χώρας.
    Το ΄43-΄44, και ενώ το αντάρτικο κίνημα γιγαντωνόταν στην ηπειρωτική, και όχι μόνο, Ελλάδα, οι γερμανοί διοικητές και η προδοτική κυβέρνηση Ράλλη ίδρυσε τα, λεγόμενα, τάγματα ασφαλείας. Τα τάγματα ασφαλείας στελεχώθηκαν από βασιλόφρονες και Μεταξικούς πολίτες ενώ, παρά την υποκριτική εναντίωση της κυβέρνησης, υποστηρίζονταν από τα μέσα ενημέρωσης και τα στελέχη του Ράλλη (η κυβερνητική θέση ήταν αρνητική αλλά οι μετέχοντες της κυβέρνησης τα υποστήριζαν ανοιχτά).
    Ποίοι όμως πολιτικοί και στρατιωτικοί, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή των μεταπολεμικών χρόνων της χώρας, είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τα τάγματα ασφαλείας;
    Εμπνευστές των ταγμάτων ασφαλείας είναι οι δύο, από τους μεγαλύτερους Έλληνες στρατηγούς, Θεόδωρος Πάγκαλος και Στυλιανός Γονατάς. Ο πυρήνας τους προέρχεται από τον προδοτικό ΕΔΕΣ Αθήνας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν αξιωματικός του στρατού, πολιτικός και δικτάτορας με το κίνημα της 25ης Ιουλίου που ανέλαβε την πρωθυπουργεία. Εγγονός του είναι ο σημερίνος υπουργός και αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Στυλιανός Γονατάς ανέλαβε επί κυβερνήσεως Κων. Τσαλδάρη το υπουργείο δημοσίων έργων ενώ ανέλαβε υπυργικές θέσεις και στις επόμενες κυβερνήσεις.
    Η σχέση τψν χουντικών της 7ετίας με τα τάγματα ασφαλείας.
    Στρατηγικά πόστα των ταγμάτων ασφαλείας επιτέλεσαν οι: Β.Ντερτιλής, Ι.Πλυντζανόπουλος, Α.Παπαγεωργίου, Χ.Παπαθανασόπουλος, Διον.Παπαδόγκωνας, Ν.Κουρκουλάτος. Ο συσχετισμός των παραπάνω ονομάτων με τους αξιωματικούς και τα στελέχη της χούντας των συνταγματαρχών δεν είναι καθόλου τυχαίος, σχεδόν όλοι οι ταγματαλήτες ή Ραλλήδες (όπως τους αποκαλούσαν οι χωρικοί), στελέχωσαν την Απριλιανή δικτατορία. Επίσης, μεγάλος στρατηγός των ταγμάτων ήταν ο δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος. Τέλος, μερικοί ακόμη επιφανείς αστέρες της χούντας που ήσαν μέλη των ταγμάτων ήταν οι Πατιλής, Πηλιχός κα.α
    Ο συνταγματάρχης Κουρκουλάτος (ανώτερος του προέδρου της χούντας) μετά το πραξικόπημα μείφθηκε με τη διεύθυνση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και οι συγγενείς του βρίσκονταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια στην κεφαλή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
    Ποία η σχέση του προδοτικού αυτού στρατού με τις ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού;
    Ο συνταγματάρχης Χ.Γερακίνης σε αναφορά του προς την γερμανική Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Χαλκίδας μετά από μάχη εναντίον του ΕΛΑΣ στις 4.6.1944 γράφει το κατάπτυστο "Εκ των ημετέρων, είς Γερμανός στρατιώτης βαρέως τραυματίας". Μεταπολεμικά, ο εν λόγω "ημέτερος των Γερμανών συνέχισε την ένδοξη καριέρα του και έγινε στρατηγός του Ελληνικού Στρατού, ενώ το ΓΕΣ στελέχωσαν ή πέρασαν από υψηλόβαθμες θέσεις αρκετοί μεγαλοταγματασφαλίτες της Πελ/νήσου όπου άνθισαν τα τάγματα.
    Αντί επιλόγου, η συνθήκη του Λιβάνουπου σύναψε η κυβέρνηση εξωτερικού (με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου) με την διοίκηση του ΕΑΜ προέβλεπε την καταδίκη των ταγματασφαλιτών με την επάνοδο στην ηγεσία του μεταπολεμικού κράτους και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ αφού, πρωτα, είχαν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα (δημοψίφησμα για την επάνοδο ή μη του βασιλέα και δημοκρατικές εκλογές με την νόμιμη συμμετοχή του ΚΚΕ). Αντ'αυτού, η κυβέρνηση Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα τάγματα ασφαλείας σε συνδυασμό με τον βρετανικό στρατό για να επιβάλλει τις υπαγορεύσεις της αγγλικής κυβέρνησης κα για να διαλύσει τον ΕΛΑΣ.
    πηγές: Μαθιόπουλος:Δεκέμβριος, αρχεία ΔΙΣ/ΓΕΣ, Φ.Γρηγοριάδης: Αντίσταση, Κέδρος-Σταυριανός-Mazower (συνεντέυξεις), δημοσιεύματα της "Le monde diplomatique"εκείνης της εποχής, Καπετάν-Θωμάς: Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη, Διονύσης Χαριτόπουλος: Άρης ο αρχηγός των ατάκτων.
    Πηγή:
    https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1507418

    Ο ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ "ΑΓΑΠΗ"

    $
    0
    0

    Ο ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ "ΑΓΑΠΗ"



    Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΟΣ
    Οι αρχαιοελληνικές έννοιες και η διαστρέβλωσή τους από την υποκριτική χριστιανική ηθική

    Ο ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ: 

     
    Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί  απόσπασμα σεμιναρίου (1983) του Κορνήλιου Καστοριάδη, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην  "Ελληνική ιδιαιτερότητα, Τόμος Β΄, Η Πόλις και οι νόμοι" (εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2008, μετάφραση: Ζωή Καστοριάδη.Τίτλος και εικόνες δικά μου- Θ.Λ.)



    Θα έβλεπα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις στην Ελλάδα και εκφράζονται με τις λέξεις φιλία και έλεος. Ας αρχίσουμε από την πρώτη. Ο Αριστοτέλης, ο οποίος είναι παραδόξως ο κατ’ εξοχήν φιλόσοφος της κλασικής πόλης, θα τη συζητήσει δια μακρών. Έχουμε συνηθίσει, μετά από τους Ρωμαίους, να μεταφράζουμε αυτή τη λέξη ως «amitié» («φιλική σχέση»), καθόλου δόκιμη απόδοση. Η φιλία προέρχεται από το ρήμα φιλώ, που σημαίνει αγαπώ. Όχι αγαπώ ερωτικά, αν και αυτό το νόημα είναι επίσης δυνατό. Η φιλία είναι το γένος, που σαν επιμέρους είδη του έχει τις διάφορες μορφές συναισθημάτων, που μπορούν να συνδέσουν τα άτομα. Και στην ελληνική πόλη, η φιλία έχει πολύ σημαντικές θεσμικές πτυχές. Βεβαίως, πρόκειται κυρίως για τη φιλική σχέση μεταξύ ανδρών, συχνά βάσει άτυπων πολιτικών συνδέσμων που ονομάζονται εταιρείαι, ενώ ο Πλάτων, όπως και ο Αριστοτέλης, θα πουν δικαίως, ότι η φιλία είναι κατ’ εξοχήν ο τύπος σχέσης, που μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί σε μια ελεύθερη κοινότητα και ότι μια τέτοια κοινότητα την προϋποθέτει.
    Κατά κανόνα, η τυραννία δεν μπορεί να ανεχθεί τη φιλίαν (Πλάτων, «Πολιτεία», Ι, 576a, Αριστοτέλης, «Ηθικά Νικομάχεια», Θ, 1161a 30-35, 1161b 1-10). O τύραννος έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει την, ανεξάρτητα από αυτό τον ίδιο, δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τον αγώνα εναντίον της εξουσίας του και, εν πάση περιπτώσει, τη σύσταση μέσα στην κοινωνία ενός κέντρου αναφοράς που διαφεύγει του ελέγχου του. Μπορούμε να δούμε το πράγμα από μια μακιαβέλεια σκοπιά -δεν λέω μακιαβελική-, θέτοντας το ερώτημα του πώς πρέπει να ενεργήσει ο τύραννος για να κυβερνήσει. Απάντηση: πρέπει να καταστρέψει τις φιλικές σχέσεις. Ας μεταθέσουμε το ερώτημα στην εποχή μας: τι χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για να εξασφαλίσει τη θέση του; Να διαρρήξει με κάθε τρόπο όλες τις ανεξάρτητες από αυτό σχέσεις μέσα στην κοινωνία, να καταφέρει να κονιορτοποιήσει το λαό και να καταστήσει μοναδικό κέντρο αναφοράς και ενοποίησης τους την ίδια την εξουσία.
       
    Δεν είναι εξ’ άλλου τυχαίο το γεγονός ότι, πολύ συχνά, οι αφηγήσεις των τυραννοκτόνων φέρνουν στο προσκήνιο φίλους, όπως στο περίφημο παράδειγμα του Αρμόδιου και του Αριστογείτονος στην Αθήνα, οι οποίοι σκότωσαν τον Ίππαρχο, γιο του τυράννου Πεισίστρατου. Θα βρούμε και άλλους στη νότια Ιταλία... Επομένως, η πρώτη διαπροσωπική σχέση, που μετρά στην πολιτική ζωή της κοινότητας είναι η φιλία, θα επανέλθω.
        
    Το δεύτερο στοιχείο, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του Αριστοτέλη στον ορισμό της τραγωδίας, είναι ο έλεος -θα μπορούσαμε να πούμε επίσης η συμπάθεια-, δεν πρόκειται για οίκτο ή για κάπως δακρύβρεχτη συμπόνια, αλλά για το γεγονός ότι ο ένας μπαίνει στη θέση του άλλου και συμπάσχει, δηλαδή μεταφορικά, υφίσταται αυτό που κάνει τον άλλο να πάσχει, δεν μένει απαθής απέναντι στη δυστυχία του. Βρίσκουμε έτσι σε ένα λόγο του Δημοσθένη («Κατά Τιμοκράτους», 171,1) το απόσπασμα, όπου λέει, ότι κατά γενική ομολογία, πρέπει τους ασθενείς ελεείν, να επιδεικνύεται έλεος απέναντι στους αδύναμους, να λαμβάνεται υπόψη αυτό που τους συμβαίνει...
         Η ιδέα, φυσικά, βρίσκεται ήδη στην Ιλιάδα. Σας θυμίζω τη σκηνή, στο τέλος του έπους, μεταξύ Αχιλλέως και Πριάμου. Βρίσκουμε εκεί όλο τον έλεοντου κόσμου, ο καθένας μπαίνει στη θέση του άλλου, και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Μπορούμε λοιπόν να συγκρατήσουμε από τη μια τη φιλίαν, και από την άλλη τον έλεον, ως τυπικά συναισθήματα, που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ ατόμων. Το επαναλαμβάνω, έχουμε να κάνουμε εδώ, φυσικά, με μια άτυπη θέσμιση, κάτι σαν έθιμο, αλλά με την ισχυρή έννοια του όρου, δηλαδή αυτού, που κατά τα ειωθότα εφαρμόζεται στην πόλη.
    Εδώ είναι αναγκαία μια παρέκβαση. Όταν μιλάμε για συναισθήματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα θεμελιώδες γεγονός, που αποτελεί επίσης κοινοτυπία – και τις κοινοτυπίες δεν τις πολυσκεφτόμαστε∙ τα συναισθήματα δεν λειτουργούν κατά παραγγελία. Μπορούμε, μέχρι ενός σημείου, να κατευθύνουμε την εξωτερική μας συμπεριφορά και να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματα μας. Δεν είναι όμως δυνατό να τα αλλάξουμε επιβάλλοντας τη θέληση μας ή από απλό ηθικό καθήκον. Το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα διαμορφώσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όπως λέει ο Αριστοτέλης στην αρχή του δεύτερου βιβλίου των «Ηθικών Νικομαχείων»: «Ουτ'άρα  φύσει ούτε παρά φύσιν εγγίνονται αι αρεταί, αλλά πεφυκόσι μεν ημίν  δέξασβαι αυτάς, τελειουμένοις δε δια του εθους». [Oι αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως - ούτε όμως και είναι αντίθετη προς τη φύση μας η γένεσή τους μέσα μας; η φύση μας έκανε επιδεκτικούς στις αρετές, τέλειοι όμως σ'αυτές γινόμαστε με τη διαδικασία του έθους (1103a 25).]
        
    Και ιδού ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο: κάποιοι φίλοι του Σωκράτη γνώρισαν ένα διάσημο φυσιογνωμιστή, του έδειξαν από μακριά τον Σωκράτη και του ζήτησαν να περιγράφει το χαρακτήρα του. Εκείνος, αφού τον κοίταξε καλά, απάντησε, ότι είναι ευέξαπτος και ανίκανος για αυτοέλεγχο, φιλήδονος, ψεύτης κ.λπ.. Κατάπληξη και γέλια των φίλων, που τα μετέφεραν όλα στον Σωκράτη. Έτσι ακριβώς ήμουν, τους απαντά· έκτοτε άλλαξα τον εαυτό μου, τα ελαττώματα όμως αυτά παρέμειναν χαραγμένα στο πρόσωπο μου (Κικέρων, Τusculanes, IV, 37).
       
    Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι στην ελληνική αντίληψη -και ο Αριστοτέλης το αναφέρει ρητά- φιλία μόνο μεταξύ ίσων μπορεί να υπάρχει. Αυτό είναι εξάλλου που την ανάγει στο κατεξοχήν δημοκρατικό συναίσθημα, θα ήταν γελοίο, λέει, να φανταστούμε ότι δεσμοί φιλίας μπορούν να συνδέσουν ένα θνητό με τον Δία. Από την άλλη, το συναίσθημα αυτό απευθύνεται σε ό,τι αξιολογούμε θετικά στον άλλο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά μην ξεχνάτε ότι η χριστιανική θέση είναι εντελώς διαφορετική - θα επανέλθω επ'αυτού. Βλέπετε λοιπόν, ότι η φιλία εξαρτάται, κατά μία έννοια, από την πολιτική θέσμιση της πόλης, δεδομένου ότι η ίδια η πόλη θέτει τα άτομα ως ίσα, δημιουργώντας ως εκ τούτου τις συνθήκες για αυτό τον τύπο δεσμών. Και ταυτόχρονα η πόλη βεβαίως δίνει σε καθένα από τα μέλη της τη δυνατότητα να εξυψωθεί ώστε να γίνει άξιο φιλίας.



    Στην ελληνική αντίληψη φιλία μόνο μεταξύ ίσων μπορεί να υπάρχει.
        
    Υποθέστε τώρα, ότι η θεμελιώδης ηθική προτροπή σε μια κοινότητα είναι η αγάπη, όχι η ανοχή ή η λύπηση, αλλά η αγάπη των πάντων ανεξάρτητα από το τι είναι ο καθένας, επιπλέον δε, ότι πρέπει η αγάπη αυτή να επιδεικνύεται ακόμη περισσότερο, όταν το άτομο δεν αξίζει ηθικά. Σε αυτό ακριβώς έγκειται, όπως ξέρουμε, το περιεχόμενο της χριστιανικής προτροπής σε ό,τι αφορά τις ατομικές σχέσεις. Ο πραγματικός χριστιανικός ήρωας είναι αυτός, που μπορεί να φιλήσει τις πληγές των λεπρών ή ο Χριστός της παραβολής του Dostoevsky, ο οποίος φιλά στο στόμα τον Μέγα Ιεροεξεταστή, που μόλις του εξήγησε τις ορθολογικές φρικαλεότητες, που γνωρίζετε. 

    Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στον ελληνικό κόσμο. Η φιλία απευθύνεται στον άλλο στο βαθμό που ενσαρκώνει μια αξία, στο μέτρο που είναι καλός καγαθός, δηλαδή ένα ον «καλό και ωραίο». Όσο για τον έλεον, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν πρόκειται για αγάπη. Είναι το γεγονός, ότι ο άλλος λαμβάνεται υπ’ όψη, η δυστυχία του μετρά και υπαγορεύει την ανάλογη δράση. Μπορεί να δείξει κανείς έλεον σε ένα λεπρό και να τον βοηθήσει χωρίς να τον αγαπά ούτε να αισθάνεται υποχρεωμένος να φιλήσει τις πληγές του.
        
    Είναι αλήθεια, ότι βρίσκουμε στον ελληνικό πνευματικό κόσμο κάτι που σηματοδοτεί ταυτόχρονα ένα όριο και μια αλλαγή, και για το οποίο ελέχθη -κακώς- ότι προανήγγειλε το χριστιανισμό. Πρόκειται βεβαίως για τη θέση, που αποδίδει ο Πλάτων στον Σωκράτη, που προέρχεται πιθανότατα από τον Σωκράτη ως ιστορικό πρόσωπο και συνίσταται στην προτροπή του να μην απαντάς στο κακό με το κακό. Είναι προτιμότερο να υφίστασαι την αδικία παρά να τη διαπράττεις. Είναι όμως διαφορετικό να πεις: μην απαντάς στο κακό με το κακό, πράγμα που αφορά στη συμπεριφορά μας και εξαρτάται από εμάς, είναι, όπως λέει ο Αριστοτέλης, «εφ’ ημίν». Και είναι άλλο να λες: να αγαπάς αυτόν που σου κάνει κακό. Αυτή η προτροπή δεν αφορά στη συμπεριφορά, αλλά στο συναίσθημα και είναι καθ’ αυτή παράλογη, διότι κανείς δεν μπορεί να κυριαρχήσει τα συναισθήματα του. Δεν συζητώ καν για το αν πρέπει ή όχι να αγαπάμε αυτούς που κάνουν κακό. Αν θεωρήσουμε όμως τι συνεπάγεται αυτό, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι όσο περισσότερο ο τάδε έχει βασανίσει στο Άουσβιτς, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αγαπηθεί! Πρόταση απολύτως απορριπτέα. 

    Εδώ έγκειται η διπλοπροσωπία ή η θεμελιώδης υποκρισία του χριστιανισμού. Υποκρισία όχι με την τρέχουσα, αλλά με την οντολογική έννοια. Αυτό που προτείνεται εδώ είναι ένα είδος ψευδούς απολύτου, δεδομένου ότι πρόκειται για απόλυτο απολύτως μη πραγματοποιήσιμο και επομένως ανύπαρκτο. Και ζούμε κάτω ακριβώς από την τερατώδη κυριαρχία αυτής της αδύνατης ηθικής εδώ και σχεδόν δεκαεπτά αιώνες, πράγμα που φέρνει, φυσικά, καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ο ουσιώδης διχασμός στον εσωτερικό κόσμο των ατόμων, που ο Ηegel είχε πολύ καθαρά δει. Όταν μιλά για τη δυστυχή συνείδηση, αναφέρεται κατά μία έννοια στο χριστιανισμό, που επιβάλλει στο άτομο έναν κανόνα, στον οποίο δεν μπορεί ποτέ να υπακούσει.
        
    Εν ολίγοις, υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε μια ηθική, που λέει, ότι αυτός που κάνει το κακό (αυτό που θεωρώ, αυτό που θεωρούμε κακό) πρέπει παρά ταύτα να αντιμετωπίζεται ως άτομο, που δεν υποβιβάζεται εντελώς στο κακό που διαπράττει, ως άτομο, που μπορεί να αναπτύξει και άλλες δυνατότητες -αυτή η προτροπή έχει περιεχόμενο, δυνατότητα εφαρμογής, και αφορά σε μια συμπεριφορά, όχι σε συναισθήματα- και μια άλλη που λέει, ότι αυτόν που κάνει το κακό πρέπει να τον αγαπάς εξ’ ίσου, και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους - πράγμα που καταλήγει σε μια ηθική η οποία, κυριολεκτικά, θα μας προέτρεπε να αγαπάμε τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Σχηματοποιώ φυσικά, αλλά αυτή η εναλλακτική λύση είναι σαφώς παρούσα.






    Η χριστιανική ηθική καταλήγει να μεταμορφώσει το άτομο σε αιώνιο ένοχο, που παραμένει πάντοτε ανεπαρκές απέναντι στον κανόνα. Είναι ως εκ τούτου καταδικασμένο να συμβιβάζεται διαρκώς με αυτό τον κανόνα, να ζει μέσα στον κομφορμισμό και στη διπλοπροσωπία.
    Η δεύτερη ηθική, η χριστιανική, της οποίας εξ’ άλλου θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους προδρόμους στην Παλαιά Διαθήκη -η Καινή είναι από αυτή την άποψη λιγότερο ανακαινιστική απ'όσο θα ήθελε-, καταλήγει επομένως να μεταμορφώσει το άτομο σε αιώνιο ένοχο, που παραμένει πάντοτε ανεπαρκές απέναντι στον κανόνα. Είναι ως εκ τούτου καταδικασμένο να συμβιβάζεται διαρκώς με αυτό τον κανόνα, να ζει μέσα στον κομφορμισμό και στη διπλοπροσωπία, σχετικοποιώντας, ως μη όφειλε, τα πράγματα. 

    Όσο για το κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ο χριστιανισμός ξεκινά αγνοώντας το αναφανδόν: δεν μας αφορά, λένε τα ευαγγέλια, πάσα εξουσία εκ θεού, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι (είναι η Προς Ρωμαίους Επιστολή) κ.λπ.. Έτσι καταλήγουμε αναγκαστικά σε μια σχάση, σε μια διάσπαση. Από τη μια ένας δημόσιος χώρος, θεσμισμένος, όπου ο Καίσαρ κάνει ό,τι έχει να κάνει και όπου, παρ'όλες τις συζητήσεις περί αυτού, δεν βλέπουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι κανόνες της ηθικής: ο εξομολογητής του βασιλιά μπορεί βεβαίως να του επιβάλλει μια μετάνοια επειδή διέταξε τη σφαγή μερικών χιλιάδων υπηκόων του, όμως αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τη νομιμότητα του βασιλιά. Από την άλλη, ένας ιδιωτικός χώρος, όπου ισχύει αυτή η μη πραγματοποιήσιμη προτροπή του να αγαπάς τον πλησίον σου, όποιος κι αν είναι αυτός, περισσότερο από τον εαυτό σου. Ασφαλώς, μετά τη θέσμισή του, ο χριστιανισμός απέκτησε εξαιρετική πνευματική ευρύτητα, οικειοποιούμενος μεγάλο τμήμα της αρχαίας φιλοσοφίας και των μεθόδων της, οπότε τα προβλήματα εμφανίζονται πιο επεξεργασμένα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών και ενεργοποιείται μια ολόκληρη σοφιστεία.
        
    Όλα αυτά τα βρίσκουμε, από κάποια στιγμή και μετά, στους Πατέρες της Εκκλησίας και στη συνέχεια στους θεολόγους του Μεσαίωνα. Και τα επιχειρήματα εξακοντίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις: για να καταδικάσουν το φόνο του βασιλιά ή για να τον δικαιολογήσουν ή και τα δύο... επειδή έχει επανεισαχθεί στον δημόσιο χώρο κάτι σαν θείο φυσικό δίκαιο, που ο μονάρχης είναι παρά ταύτα υποχρεωμένος να σεβαστεί. Δεν επιτυγχάνεται όμως ποτέ μια συμφωνία, ένα μονοσήμαντο δόγμα. Παραμένει σε τελευταία ανάλυση αυτή η διπλοπροσωπία της θέσμισης, ανάμεσα σε μια πολιτική, που προέρχεται από την απλή πραγματικότητα και σε μια ηθική, που περιορίζεται στον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων.


    Όμως, το σημαντικό -αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος, που επέμεινα σε αυτή την παρέκβαση- είναι, ότι δεν υπάρχουν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο η διπλοπροσωπία, το ενσωματωμένο ψέμα στην πραγματική λειτουργία της κοινωνίας και στην παράσταση, που φτιάχνει η ίδια για τον εαυτό της και η οποία εξακολουθεί να υφίσταται από το Μεσαίωνα μέχρι τον σύγχρονο κόσμο μας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε, ότι απουσιάζει από όλες τις ιστορικές κοινωνίες, με εξαίρεση τις μονοθεϊστικές. Οι ασιάτες δεσπότες δεν θα πουν κάτι και θα κάνουν κάτι άλλο. Στην Ελλάδα, στη Ρώμη, δεν θα πουν, ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα για να επικυρώσουν στη συνέχεια τις υπάρχουσες ιεραρχίες. Δεν θα ισχυριστούν, ότι η δικαιοσύνη οφείλει, να προέχει στις σχέσεις μεταξύ πόλεων, θα πουν ότι αυτό που υπερισχύει στις σχέσεις μεταξύ πόλεων, αν δεν είναι ίσες, είναι η βία. Δεν θα βρούμε όμως αυτές τις εξωφρενικές καταστάσεις, στις οποίες έχουμε από τη μια μεριά ένα διεθνές δίκαιο, που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη στις σχέσεις μεταξύ Κρατών και από την άλλη παρεμβάσεις στη Νικαράγουα, στα νησιά Φόκλαντ, στο Αφγανιστάν κ.α., καταστάσεις στις οποίες το δίκαιο δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό το κεφαλαιώδες γεγονός: μία από τις συνθήκες ύπαρξης αυτού, που αποκαλούμε ιδεολογία -με την πραγματική έννοια του όρου και όχι με την έννοια που κολλά παντού, όπως στους αλθουσερικούς ή σε άλλους, που μιλάνε για ιδεολογία των Ελλήνων ή των Παπούα- είναι ακριβώς αυτός ο διχασμός ανάμεσα στο λέγειν και το πράττειν.

    Μια τέτοια απόσταση ανάμεσα σε απατηλό λόγο και πραγματικότητα της κοινωνικής δράσης έχει σημαντικές προεκτάσεις. Μια πραγματική ηθική μόνο στα εφ’ ημίν, σε ό,τι εξαρτάται από εμάς, μπορεί να αναφέρεται. Και είναι ουσιώδες να αναγνωρίσουμε αυτόν ακριβώς το χώρο της ψυχικής ζωής, που ο άνθρωπος δεν ελέγχει – εξ’ άλλου δεν μπορούμε να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση τί θα σήμαινε ο έλεγχος. Μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά, που προέρχεται από τα συναισθήματα, όχι όμως τα ίδια τα συναισθήματα. Κατά συνέπεια, κάθε ηθική προτροπή απευθυνόμενη στα συναισθήματα είναι παράλογη. Ακόμη μεγαλύτερος παραλογισμός είναι η προσπάθεια επιβολής αδύνατων ή αντιφατικών συναισθημάτων.

    Όποιος αγαπά όλο τον κόσμο φυσικά δεν αγαπά κανένα. Και όποιος αγαπά αυτό που μισεί δεν μισεί τίποτα - αλλά όποιος δεν μισεί τίποτα δεν επενδύει τίποτα συναισθηματικά. Πράγμα, που οριακά είναι δυνατό, αλλά αποτελεί εξ ορισμού αποκλειστικότητα ορισμένων ατόμων, χριστιανών αναχωρητών στην έρημο ή οπαδών του βουδισμού. Και η ύπαρξη αυτών των περιθωριακών ατόμων, ερημιτών ή αγίων επιτρέπει ταυτόχρονα στην κοινωνία να δικαιολογείται και να ενοχοποιείται δίνοντας στον εαυτό της την απατηλή απόδειξη της δυνατότητας να πραγματωθεί το διακηρυσσόμενο ιδεώδες. Ο άγιος τάδε το καταφέρνει, άρα η ηθική μας δεν είναι παράλογη· εμείς όμως δεν έχουμε το απαιτούμενο ανάστημα, πρέπει επομένως να εξιλασθούμε, να γονυπετήσουμε, να συνεισφέρουμε στους εράνους για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού κ.λπ. - και ταυτόχρονα, αναμφίβολα, να μάθουμε να εξαπατάμε.



    "Ο άγιος τάδε το καταφέρνει,
    άρα η ηθική μας δεν είναι παράλογη· εμείς όμως δεν έχουμε το απαιτούμενο ανάστημα, πρέπει επομένως να εξιλασθούμε, να γονυπετήσουμε, να συνεισφέρουμε
    στους εράνους
    για την ανοικοδόμηση
    του ιερού ναού κ.λπ. - και ταυτόχρονα, αναμφίβολα, να μάθουμε να εξαπατάμε".

    Ίσως υπήρξε κάποια στιγμή στην ιστορία του χριστιανισμού, που αυτή η διπλοπροσωπία δεν είχε ακόμη εμφανιστεί: Αναφέρομαι στους δύο πρώτους αιώνες της εξάπλωσής του (τον 2ο και τον 3ο μ.Χ. αιώνα) περίοδο, για την οποία έχει κανείς την εντύπωση σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτοί οι χριστιανοί είχαν πράγματι παραιτηθεί από την εγκόσμια ζωή και περίμεναν ανά πάσα στιγμή τη Δευτέρα Παρουσία, την επιστροφή του Χριστού επί της γης. Ως εκ τούτου, η επίγεια ζωή -συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ζωής των πολιτικών θεσμών- έχανε κάθε σημασία, αφού ο Μεσσίας θα εμφανιζόταν από τη μια στιγμή στην άλλη. 

    Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν τα άτομα ζουν μια ζωή, που μόνο κατ'όνομα είναι, ζωή, σε απόλυτη ετοιμότητα και με τις αποσκευές ανά χείρας για το ταξίδι στον άλλο κόσμο, είναι δυνατό να φανταστούμε εφαρμογή της χριστιανικής ηθικής που να μην αποτελεί διαρκή διπλοπροσωπία. Από τη στιγμή όμως που οι χριστιανοί εγκαθίστανται μόνιμα στη ζωή της κοινωνίας, και επομένως από τη στιγμή, όπου ο χριστιανισμός αναγνωρίζεται (το 313 μ.Χ., επί Κωνσταντίνου) και στη συνέχεια γίνεται η υποχρεωτική θρησκεία για όλους τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας επί ποινή διώξεων (384, ψήφισμα του Θεοδόσιου), η διπλοπροσωπία βρίσκεται στην καρδιά της χριστιανικής θέσμισης της κοινωνίας και η κατάσταση αυτή προεκτείνεται μέχρι τις μέρες μας με τη διάσταση ανάμεσα σε ένα δικαιολογητικό λόγο και στην πραγματικότητα.

    Συμπεραίνοντας, ας επανέλθουμε σε δύο στοιχεία της άτυπης θέσμισης της κοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα, δηλαδή τον έλεον και τη φιλίαν. Διαβάστε σχετικά ή ξαναδιαβάστε αυτό το υπέροχο χωρίο των «Ηθικών Νικομαχείων» (Η, 1155a 23-29), όπου ο Αριστοτέλης λέει, ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη αρετή, σημαντικότερη ακόμη και από τη δικαιοσύνη, σε βαθμό που οι νομοθέτες δικαίως ασχολούνται περισσότερο με τη φιλία, παρά με τη δικαιοσύνη. Φράση πολύ περίεργη, που θα έπρεπε να αναλυθεί σε βάθος, τόσο σε σχέση με το ιστορικό ανάφορο, το οποίο έχει κατά νου ο Αριστοτέλης, όσο και για την κατανόηση της σημασίας της. 

    Όπως και να 'χει το πράγμα, αντιμετωπίζει αρνητικά το γεγονός, ότι οι τύραννοι δεν συμβιβάζονται με τη φιλία μεταξύ πολιτών και προσθέτει, ότι αν η φιλία βασίλευε παντού στην πόλη, δεν θα υπήρχε ανάγκη δικαιοσύνης, διότι, όπως λέει η παροιμία, «τα πάντα είναι κοινά μεταξύ φίλων» («Ηθικά Νικομάχεια», Η, 1159 b 30). Χαράσσει έτσι ένα είδος προοπτικής - ορίου, ένα ιδεώδες, στο πλαίσιο του οποίου, ιδιαίτερα, το μεγάλο ερώτημα της διανεμητικής δικαιοσύνης (τι πρέπει να δοθεί σε ποιον;) δεν θα ετίθετο καν, δεδομένου, ότι δεν θα υπήρχε κανείς, που θα ήθελε να προστατεύσει τα αγαθά του ούτε θα είχε βλέψεις για τα αγαθά του άλλου, και όπου ακόμη και οι όροι «δικό μου» και «δικό σου» θα είχαν περιπέσει σε αχρησία.

     (Το κείμενο αυτό του Καστοριάδη το είχα δημοσιεύσει παλαιότερα στο freeinquiry.gr - Θ.Λ.)

    Πηγή:

    http://hypnovatis.blogspot.de/2012/09/blog-post_4338.html

    Να τα πούμε;

    $
    0
    0

    Να τα πούμε;

    από 




    (Κοπέλια, βάζω τα -εναλλακτικά μας- κάλαντα, βάλτε εσείς την μουσική :ΡΡ)
    Κακήν εσπέραν… πένητες,
    κι αν είναι ορισμός σας,
    -χαρτιά να ‘ρθουν κατάσχεσης-,
    στο σπιτοκάλυβό σας!
    Φόρος γεννάται σήμερο,
    εν Αθηνών την πόλη,
    -η ΤΡΩΕΙκα αγάλλεται-,
    που εδώ γαμιούνται όλοι!
    Μεσ’ την Βουλή ψηφίζονται
    εν φάτνη… παραλόγων,
    -φόροι που εγκρίνουν… γάϊδαροι,
    με λόγο τους, των… κώλων!
    Πλήθος Μπεελλήνων ψάλουσι,
    το Ευρώ μας μην ψοφήσει,
    -κι αν δύναται… Αριστερά-,
    κανείς να μην ψηφίσει!
    Εκ της Ευρώπης έρχονται,
    ΤΡΩΕΙκανοί με… φόρα,
    -να σου αρπάξουν σύντεκνε-,
    ότι κι αν έχεις τώρα!
    Το Δου-Νου-Του τους οδηγεί,
    περικοπή να γίνει,
    -Παιδεία και Περίθαλψη-,
    πράμα μην απομείνει!
    Σ’ αυτό το σπίτι πού ‘ρθανε,
    θα βάλουν υποθήκη,
    -”Success Story” βαφτίσανε-,
    της χώρας σου την… φρίκη!
    Θα κατοικήσεις σε σπηλιές,
    παγκάκια και τσαντήρια,
    -το δώρο των… σωτήρων σου-,
    εταίρων τους… χατήρια!
    Ο Σαμαράς γονάτισε,
    στην ΤΡΩΕΙκα, στην Μέρκελ,
    -και ξέπλυνε τα σκάνδαλα-,
    σ’ έναν μπιντέ με… Henkel!
    Με του Στουρνάρα δύναμη,
    και με του Βενιζέλου,
    -η χώρα μας απέκτησε-,
    τον τίτλο του… μπουρδέλου!
    Αυτοί τρώνε και πίνουνε,
    κι εσύ τραβάς ζωνάρι,
    -καλά να πάθεις σύντεκνε-,
    στον κώρρο* σου… Στουρνάρι!
    *=Σφακιανή προφορά
    Αναδημοσίευση από 
    http://parallhlografos.wordpress.com/2013/12/24/%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5/#comment-146232
    Και το βίντεο 

    talking about a revolution (tracy chapman)

    από τον

    μανικακος


    παρέμβαση στην Ερμού: κάτω τα χέρια από το σουρεαλιστή κοινωνικό αγωνιστή Μιχάλη Λιάπη

    $
    0
    0

    παρέμβαση στην Ερμού: κάτω τα χέρια από το σουρεαλιστή κοινωνικό αγωνιστή Μιχάλη Λιάπη


    Το κείμενο μου στάλθηκε με e-mail . Οι φωτογραφίες της παρέμβασης είναι από twitter
    ***

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΦΟΡΤΙΣΤΗ!
    Την Τρίτη 17/12 τα μαντρόσκυλα της Τροχαίας Πόρτο Ράφτη(PR) σταματούν σε τυχαίο έλεγχο τον κοινωνικό αγωνιστή Μιχάλη Λιάπη. Ο σύντροφος Μ.Λ., αποδεικνύοντας την αυταπάρνηση με την οποία είναι δοσμένος στις αρχές της σουρεαλιστικής παράνομης άμεσης επαναστατικής δράσης, οδηγεί χωρίς δίπλωμα ένα ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες. Συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις καταστολής και οδηγείται στα κελιά της δημοκρατίας, όπου παρά τις συνεχείς παραινέσεις του για ίση αντιμετώπιση ΔΕ βασανίζεται άμεσα, όπως αρμόζει σε κάθε αγωνιστή. Αντίθετα, κατά τη βίαιη προσαγωγή του σιδηρο- δέσμιος στον ανακριτή, ο ΜΛ υφίσταται στοχευμένη καταστολή καθώς η κομψή εικόνα που είχε χτίσει τόσα χρόνια υπουργός αποδομείται βάναυσα με το μαύρο φουσκωτό μπουφάν απαίσιας αισθητικής με το οποίο διαπομπεύεται στο πανελλήνιο. Από τη ντροπή του μάλιστα ο ΜΛ ξέχασε να φωνάξει το καθιερω- μένο σινιάλο αλληλεγγύης «Ζήτω η υπουργία κουφάλες!»
    Δε θα σταθούμε στην πρωτοφανούς λεπτότητας αποδομητική για την καταστολή και το κράτος δράση του πράκτορα κοινωνικού αγωνιστή (μην ξεχνάτε ότι συνελήφθη με βάση νόμο που ο ίδιος νομοθέτησε) που είχε καταφέρει να διεισδύσει στα γραμμές του εχθρού και να φτάσει να γίνει υπουργός και ξάδελ- φος πρωθυπουργού. Μετά το κάψιμο του πράκτορα ΓΑΠ, με την άκαιρη και εκτός timing εξομολόγηση (είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία) ο οποίος βέβαια ενδιαμέσως κατάφερε να ισοπεδώσει την κα- πιταλιστική οικονομία της χώρας , να γελοιοποιήσει κάθε έννοια αστικής διαχείρισης, και να οδηγήσει την αποδοχή του καθεστώτος στο ιστορικό χαμηλό ,η αναγκαστική αποκάλυψη του συντρόφου ΜΛ έχει σκορπίσει πανικό στο εξουσιαστικό μπλοκ. Τα περιστατικά πυκνώνουν και είναι όλο και δυσκολότερο για τα καπιταλιστικά γουρούνια και τις μαριονέτες πολιτικούς να εμπιστευτούν τους διάφορους γραβατωμέ- νους που τυχαίνει να κάθονται δίπλα τους στης βουλής τα έδρανα, τα σαλέ στο Σεν Μόριτς , τα τηλεπα- ράθυρα που ξεροσταλιάζει ο σύντροφος Άδωνης και στις βιβλιοπαρουσιάσεις της Σώτης Τριανταφύλλου.
    Μέσα στο ζόφο της κρίσης, τις αυτοκτονίες, την απόγνωση και τη χούντα, η εργατική τάξη μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού.
    Το σχέδιο της γενικευμένης αποσταθεροποίησης κορυφώνεται. Το σύστημα έχει πλέον διαλυθεί και από μέσα και από έξω. Πανικόβλητοι οι εξουσιαστές κυνηγάνε την ουρά τους αναζητώντας μάταια το επόμενο outing και κοιτάζονται σαν τους μελλοθάνατους αναρωτώμενοι ποιός επόμενος φερόμενος υπουργός σουρεαλιστής μαχητής της κοινωνικής επανάστασης, θα κλέψει τα λεφτά από κάλαντα, θα ξεβρακωθεί στο Σύνταγμα, θα βιάσει άλογο ή θα δηλώσει ερωτευμένος με τον Θόδωρο Πάγκαλο.
    Τελευταία εξέλιξη που αποδεικνύει το σθένος και την απαράμιλλη επαναστατική στάση του ΜΛ είναι η φυγοδικία του στις στέπες της μακρινής Ασίας. Δε θα διαψεύσουμε ούτε θα επιβεβαιώσουμε τους ψιθύ- ρους στους διαδρόμους της αντιτρομοκρατικής ότι ο σύντροφος ΜΛ προετοίμαζε επαφή με την Αλ Κά- ιντα(εξ ου και η γενικολογία Ασία στον προορισμό του ταξιδιού που αναπαράγεται από τα αντικαθε- στωτικά, Ασία είναι και το Αφγανιστάν κανάγιες…) . Απλά θα παρακολουθήσουμε για άλλη μια φορά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γκαφατζήδων Κλουζώ να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να κυνηγήσουν τον πράκτορα ΜΛ που ξεγλίστρησε σα χέλι μέσα από τα χέρια τους στην άλλη άκρη της γης.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    1. Να ξαναγυριστεί η σκηνή της προσαγωγής του ΜΛ στον εισαγγελέα όχι με το άθλιο φουσκωτό μαύρο μπουφάν αλλά appropriately με το λευκό αλεξίσφαιρο της αντιτρομοκρατικής(έστω και με εφέ), όπως αξίζει σε κάθε αγωνιστή περιωπής.
    2. Να υπάρχει ζωντανή κάλυψη από τον Πέτρο τον Καρσιώτη της καταδίωξης του ΜΛ στην Ασία για να γελάσει επιτέλους λίγο το χειλάκι του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.
    3. Να αυξηθούν οι διώξεις στο σύντροφο ΜΛ και σε αντάλλαγμα να παραμείνουν στο ακαταδίωκτο οι μιζαδόροι, οι διαπλεκόμενοι και όσοι με τις εγκληματικές πολιτικές τους οδηγούν στην απόγνωση την ελληνική κοινωνία. Τι είναι σοβαρότερο; στημένοι διαγωνισμοί, ρουσφέτια, χέρια βαμμένα με αίμα και η διάλυση του κοινωνικού ιστού ή μία παράβαση του ΚΟΚ; Ο ΚΟΚ ΦΥΣΙΚΑ.
    Ένα κλείσιμο του ματιού και ένα καλυμμένο συντροφικό σινιάλο σε όλους τους συντρόφους που συ- νεχίζουν την καλή δουλειά καλά κρυμμένοι σε βουλές, υπουργικά συμβούλια, νομοτεχνικές επιτροπές και πρωτόκολλα εφοριών. Βαστάτε συντρόφια, τους έχουμε τρελάνει για τα καλά, η νίκη είναι κοντά.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ.
    Αναρχικοί για την Κοινωνική Μνήμη
    Κομάντο Τζιτζιφιόγκοι

    BcQIktXIYAAaR3E.jpg-largeBcQJV7DIcAAcIh7.jpg-large

    Λουίς Μπουνιουέλ, Η τελευταία πνoή

    $
    0
    0
    «Αν μου αποδείκνυαν, αυτήν εδώ τη στιγμή, την περίλαμπρη ύπαρξη του Θεού, αυτό δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα στη συμπεριφορά μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Θεός με παρακολουθεί αδιάκοπα, ότι απασχολείται με την υγεία μου, με τις επιθυμίες μου, με τα λάθη μου. Δεν μπορώ να πιστέψω, και εν πάσει περιπτώσει δεν δέχομαι, ότι θα μπορούσε να με τιμωρήσει στον αιώνα τον άπαντα.».
    Λουίς Μπουνιουέλ, Η τελευταία πνoή

    Αναρχική Βιβλιοθήκη
    http://tetragonal-leaves-universe.tumblr.com/

    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Εορταστικόν

    $
    0
    0

    Εορταστικόν

    by antonis

    eortastiko
    Οι πρακτικοί άνθρωποι φτάνουν στη σεξουαλική ευθανασία νωρίς. Λογαριάζουν με υποκατάστατα τις εντάσεις και με απέραντη δεξιοτεχνία δημίου αποβλακώνουν το σώμα τους. Πιστεύουν στην ελευθερία της βαναυσότητας του δυνατού, γι’ αυτό οχυρώνονται νωρίς σε οικογένειες, θέρετρα και σε εργένικες παρέες του ουζερί. Εκεί που το χνώτο διαθέτει μια καθησυχαστική επιβολή και οι απόψεις αλφαδιάζονται απ’ τις αναμνήσεις και το ανακάτωμα της πληροφορίας. Εκεί που το αρχιτεκτόνημα κάθε στήθους που προτάσσεται έχει κάτι απ’ τους οδόντες του διαφημιστή και τα σάλια τής καρακάξας του θεάματος. Και βεβαίως η ηθική εμπειρία είναι ασφαλισμένη μέσα στη γυάλα κάθε αποδεκτής υποκρισίας. Εκεί που η τεχνική ζεστασιά της καλοπέρασης κάποιων, μηχανεύεται τον ελεύθερο ανταγωνισμό των κάτω, που αιμορραγούν άχρι θανάτου για να παράξουν με την εργατική τους δύναμη μονάδες πλεονάσματος. Μονάδες υπεραξίας για τα κούλουμα της τάξης που έχει ταξική συνείδηση, γι’ αυτό και μπορεί να βατεύει τις άλλες τάξεις που είναι σκόρπιες, ασυνάρτητες και φοβικές. Που είναι μαγαρισμένες απ’ το, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε κι απ’ το, κάτσε στ’ αυγά σου. Πάντα μέσα στην πανοπλία του κακόφημου ζώου που ντρέπεται για τις εκκρίσεις του. Που θα πάει να μεταλάβει, να πληρώσει φόρο, να πουλήσει τον εαυτούλη του σε καλή τιμή. Να στρώσει το γιορτινό του τραπέζι μέσα στο κέλυφος του νοικοκυρίστικου στρατώνα. Με τις άδειες κόγχες των ματιών κάθε ελεεινής και παραπεταμένης ύπαρξης που παρακολουθεί μέσα απ’ την τηλεόραση δίχως ήχο. Ανάμεσα στην πορνογραφία της τηλεοπτικής μαγειρικής και τα διαφημιστικά σποτ ευαίσθητων πλουσίων που οργανώνουν γκαλά για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Για τους άστεγους και τους καταφρονεμένους. Για τα υπόλοιπα της δημιουργίας που οι μεγάλοι επικοί αστικοί μύθοι τα κρεμάνε στο λαιμό του τράγου για να διασκεδάζουν στην Επίδαυρο. Για να έχουν κάθε φορά να προσφέρουν στο μπαλσαμωμένο θείο βρέφος την ανθοδέσμη με τα ανθρωπιστικά τους αγκάθια. Για να έχουν την ώρα της θείας λειτουργίας δουλειά τα χερουβείμ, μαλακίζοντας τους αποβλακωμένους πιστούς με θεία κούφια φώτιση, τη στιγμή που οι θυγατέρες τους και τα υπερούσια τέκνα τους, εξομολογούνται απ’ το σατανά στις τουαλέτες του τραίνου, που πάει ντουγρού στην άβυσσο του μέλλοντος.
    Viewing all 9988 articles
    Browse latest View live




    Latest Images