Ρίτσαρντ Στόλλμαν: Ψηφιακοί πληροφοριοδότες στα
σπίτια πολιτών
tvxsteamtvxs.gr
Την Τετάρτη ο Ρίτσαρντ Στόλλμαν, ιδρυτής του Κινήματος ελεύθερου λογισμικού, τιμήθηκε από το Internet Hall of Fame 2013 μαζί με άλλες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στο Διαδίκτυο. O Στόλλμαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που συλλέγει προσωπικά δεδομένα χρηστών του Ίντερνετ μέσω διαδικτυακών εταιρειών καθώς και για το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που απειλεί να εισβάλει στα σπίτια απλών πολιτών με την επίφαση της μέτρησης χρήσης καθημερινών προϊόντων, αντικειμένων και αγαθών, όπως της ηλεκτρική ενέργειας.
Ο Ρίτσαρντ Στόλλμαν είναι επίσης δημιουργός του GNU Project, τουΙδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού και της Ένωσης για την Ελευθερία του Προγραμματισμού.
Φέτος, τιμώνται από τον θεσμό τουInternet Hall Of Fame συνολικά 32 προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο νεαρός ακτιβιστής Aaron Swartz και ο Jimmy Whales της Wikipedia.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Σνόουντεν-Συνομιλίες με τη Ρωσία ζητά ο Ισημερινός
Ο Ρίτσαρτν Στόλλμαν, δήλωσε την Πέμπτη:
«Λέγεται ότι η “η γνώση είναι δύναμη”. Διαδικτυακές εταιρείας πήραν αυτό το αξίωμα πολύ σοβαρά και έθεσαν ως στόχο να γνωρίζουν όσα περισσότερα γίνεται για τον καθένα από εμάς. Στη συνέχεια οι κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις άρχισαν να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα μέσω αυτών των εταιρειών αλλά και με άλλους τρόπους. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ελπίζουν να μας εξουσιάζουν.
»Η ψηφιακή τεχνολογία καταλήγει να σημαίνει το χτίσιμο ενός γιγαντιαίου ψηφιακού φακέλου για κάθε άτομο. Αυτό ίσως να μην πείραζε, εάν είχαμε μία κυβέρνηση που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε εμμέσως ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίας κυβέρνησης που δεν θα προσπαθούσε ποτέ να επεκτείνει την εξουσία της.
»Αυτό που έχουμε, με τον Μπους και τον Ομπάμα, είναι ένα σύμπλεγμα βιομηχανοποίησης της ασφάλειας το οποίο συστηματικά ξεπερνά τα νομικά όρια, παρακινούμενο από εταιρείες που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα δημιουργώντας πιο εκτεταμένους φακέλους, λέγοντας ότι το κάνουν αυτό για να «μας κρατήσουν ασφαλείς» από πραγματικούς αλλά ήσσονος σημασίας κινδύνους.
»Κάποτε η απειλή της ελευθερίας των ανθρώπων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνίστατο στο ότι χρησιμοποιούσαν προγράμματα που δεν μπορούσαν να ελέγξουν – μη ελεύθερα προγράμματα. Το κίνημα ελεύθερου λογισμικού στοχεύει στην παροχή ελεύθερων-δωρεάν προγραμμάτων προς αντικατάσταση των μη ελεύθερων. Το ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό που σέβεται την ελευθερία και την κοινότητα των χρηστών. Ένα πρόγραμμα που δεν είναι ελεύθερο δίνει στον ιδιοκτήτη του μη νόμιμη εξουσία πάνω στους χρήστες. Συχνά, έχει σχεδιαστεί για να τους παρακολουθεί, να τους περιορίζει ή ακόμη και τους εκμεταλλεύεται. (Δείτε: ‘Proprietary Surveillance‘, DefectiveByDesign.org και‘Proprietary Sabotage). Με το ελεύθερο λογισμικό, οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα ώστε να μην μπορεί να παρακολουθήσει, να περιορίσει ή να λειτουργήσει αντίθετα από τις προθέσεις τους.
»Όμως οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Εδώ και χρόνια έχω ονομάσει τα κινητά τηλέφωνα ως “όνειρο του Στάλιν” εξαιτίας των δυνατοτήτων παρακολούθησης που έχουν. (Οι κινήσεις τους καταγράφονται και μπορούν να μετατραπούν από απόσταση σε συσκευές μετάδοσης συνομιλιών σε μόνιμη βάση, ακόμη και αν προσπαθήσει κανείς να τα απενεργοποιήσει). Εδώ και χρόνια έχω προειδοποιήσει ότι είναι λάθος να εμπιστευόμαστε προσωπικά δεδομένα σε ιστοσελίδες ή ακόμη και να δίνουμε στοιχεία της ταυτότητάς μας σε αυτές. Εδώ και χρόνια πληρώνω με μετρητά αντί να χρησιμοποιώ την πιστωτική μου κάρτα.
»Οι ΗΠΑ μετατρέπουν σταδιακά τα διπλώματα οδήγησης σε δελτία ταυτότητας. Χωρίς να δείξει κανείς την ταυτότητά του μπορεί να πετάξει, να μείνει σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ή να γράψει μια συνταγή για παυσίπονα. Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που εξετάζεται τώρα μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εύρεση εργασίας χωρίς δελτίο ταυτότητας.
»Στο μεταξύ, ενώ κάμερες φυτρώνουν συνεχώς στις πόλεις μας, οι ΗΠΑ συναρμολογεί σιγά-σιγά ένα σύστημα που θα καταγράφει όλες τις κινήσεις όλων των αυτοκινήτων, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Έξυπνοι μετρητές” θα φτιάχνουν ένα φάκελο για το πόση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούμε ανά ώρα ή ανά λεπτό, κάτι το οποίο καταγράφει επίσης πότε είναι κάποιος στο σπίτι του. Και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (σ.σ. Το «διαδίκτυο των πραγμάτων» (IoT) είναι μια μελλοντική κατάσταση, κατά την οποία καθημερινά αντικείμενα – όπως κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, ρούχα, ακόμη και τρόφιμα – θα συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο μέσω έξυπνων μικροκυκλωμάτων και θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα) απειλεί να εισάγει όλα τα προϊόντα στο σπίτι σας ως ψηφιακούς πληροφοριοδότες.
»Μόλις τα δεδομένα έχουν καταγραφεί, θα γίνεται κατάχρηση των λειτουργιών. Τα τυπικά όρια ως προς το εύρος της πρόσβασης σε δεδομένα δεν θα σταματήσουν το κράτος από τη συλλογή όλων των ειδών των δεδομένων σχετικών με οποιονδήποτε είναι αποφασισμένο να συντρίψει όπως τον πληροφοριοδότη Τζον Κυριακού. Εάν οποιοσδήποτε τολμήσει να μιλήσει για το τι κάνει το κράτος, τότε αυτό θα βγει εκτός ελέγχου.
»Πρέπει να σταματήσουνε τη συσσώρευση ψηφιακών φακέλων ανθρώπων γενικότερα. Τέτοιες συλλογές θα έπρεπε να επιτρέπονται μόνο μετά από απόφαση δικαστηρίου για συγκεκριμένο άτομο».
*****
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στόλλμαν έστειλε τις παραπάνω δηλώσεις του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σημειώνοντας στην κορυφή:
«Για τυχόν πράκτορες της NSA και του FBI που διαβάζουν το email μου: Παρακαλώ σκεφτείτε ότι αν υπερασπίζεστε το Σύνταγμα των ΗΠΑ εναντίον όλων των εχθρών, ξένων ή εσωτερικών, απαιτείται να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Σνόουντεν».
tvxs.gr