Σύροι πρόσφυγες: Mας σπρώχνουν πίσω στα νερά
του Έβρου
| tvxsteamtvxs.gr
Καταγγελίες Σύρων προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο ότι Έλληνες αστυνομικοί σπρώχνουν πίσω τις βάρκες τους σε τούρκικα ύδατα, ορισμένες φορές με μοιραίες συνέπειες, φιλοξενεί ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC.
Στο ελληνικό μουσουλμανικό χωριό Σιδηρώ έχουν ταφεί μέχρι σήμερα 400 άνθρωποι που πνίγηκαν στον Έβρο, εξηγεί στο δίκτυο ο γιος του ιμάμη, Σερίφ Δαμάδογλου.«Έρχονται από διάφορες περιοχές και τους αντιμετωπίζουμε σαν αδέλφια. Έρχονται για μια καλύτερη ζωή και δυστυχώς είναι άτυχοι»,δηλώνει.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν βρει τραγικό θάνατο στα νερά του Έβρου είναι Σύροι πρόσφυγες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία του πολέμου στη χώρα τους.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τηλεοπτικά δίκτυα έχουν καταγράψει κυρίως γυναίκες και παιδιά να προσπαθούν να διαφύγουν μέσω σκονισμένων χωματόδρομων από τη Συρία με προορισμό την Τουρκία. Πεζοί, κουβαλώντας πλαστικές σακούλες με τα ρούχα τους και αντικείμενα που πρόλαβαν να αρπάξουν την τελευταία στιγμή από τα σπίτια τους, περίπου 7.000 άτομα πραγματοποιούν τη διαδρομή αυτή ημερησίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι σταματούν σε στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα. Όσοι έχουν χρήματα πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και αναζητούν τρόπους να «περάσουν» στην Ελλάδα. Οι δουλέμποροι που αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα, τούς βάζουν συνήθως σε πλαστικές βάρκες ή φουσκωτά και τους σπρώχνουν από τις τουρκικές όχθες του Έβρου προκειμένου να διασχίσουν το ποτάμι, που σε ορισμένα σημεία το πλάτος του φθάνει το ένα χιλιόμετρο.
Η οικογένεια της Σάλουα Αλ Ράγιο έκανε το ταξίδι αυτό μαζί με άλλους περίπου 40 Σύρους πριν από έξι μήνες. Ο ίδιος εξηγεί πως το πέρασμα του Έβρου είναι αυτό που του προκαλεί ακόμη εφιάλτες: περιγράφει τον τρόμο που έζησε όταν φθάνοντας με τη βάρκα στην ελληνική όχθη του ποταμού οι αστυνομικοί τους έσπρωξαν πίσω προς την τουρκική πλευρά.
«Έπιασα το χέρι του αστυνομικού, αλλά με χτύπησε και με έσπρωξε μακριά»,σημειώνει.
«Μια άλλη γυναίκα έχασε τα γυαλιά της. Δεν μπορώ να δω χωρίς αυτά, φώναζε αλλά οι αστυνομικοί άρχισαν να την χτυπούν και ο γιος της ρώταγε: Γιατί χτυπάτε τη μητέρα μου; Είναι γριά γυναίκα. Τότε ο αστυνομικός έβαλε το όπλο στο κεφάλι του και φώναξε; Σκάσε. Μετά μας έσπρωξαν μέσα στα νερά».
Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι πρόσφυγες εκδιώκονται πίσω στα νερά του Έβρου, ωστόσο η ελληνική αστυνομία τις απορρίπτει. «Τίποτα σαν και αυτό δεν έχει συμβεί μετά την Επιχείρηση Ασπίδα, καθώς τώρα υπάρχει ισχυρή παρουσία στις όχθες του ποταμού και αν κινδυνεύσουν άνθρωποι προστρέχουμε σε βοήθεια», δηλώνει στο BBC ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος, Μανόλης Κατριαδάκης.
Η Επιχείρηση Ασπίδα τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την ολοκλήρωση του φράχτη, γεγονός που έστρεψε τους πρόσφυγες από τη Συρία που φθάνουν στην Τουρκία να στραφούν προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με κύριο προορισμό τη Λέσβο.
Όπως σημειώνει το BBC, αν υπάρχουν χρήματα και ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι ένα σύντομο και ευχάριστο ταξίδι στο Αιγαίο εάν όχι είναι ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και μερικές φορές χωρίς επιστροφή.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμπίντ Χασάς, Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και 12 χρόνια κλήθηκε από το λιμεναρχείο της Λέσβου για να παραλάβει τις σορούς και τα πράγματα, του αδελφού του Ομάρ, της νύφης του και των τριών ανιψιών του, που πνίγηκαν. Η σορός του μικρότερου παιδιού, της δίχρονης Φατμά δεν βρέθηκε, πουθενά.
Καταγγελίες και από τη Διεθνή Αμνηστία
Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάνει λόγο για 40 περιπτώσεις Σύρων εκδιώχθηκαν πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο και το Αιγαίο.
Όπως αναφέρει το BBC, περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο, ποσοστό κάτω από 1%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-m%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85