Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Σχιζοφρένεια και καλλιτεχνική δημιουργικότητα

$
0
0

Σχιζοφρένεια και καλλιτεχνική δημιουργικότητα

Η διάχυτη από παλιά αντίληψη ότι οι βασανισμένοι ψυχικά και νοητικά καλλιτέχνες συχνά «αποζημιώνονται» με μια αυξημένη δημιουργικότητα, πρωτότυπη έμπνευση και προικισμένη φαντασία, ίσως δεν απέχει τελικά πολύ από την πραγματικότητα και έχει βιολογικές ρίζες.
Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου, που σχετίζεται στενά με την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια, επηρεάζει επίσης την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, ιδίως στα άτομα με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.
Η ανακάλυψη, που έγινε από τον Σάμπολκς Κέρι, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου Σέμελβάις της Βουδαπέστης, και δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό “Psychological Science”, σύμφωνα με το New Scientist, μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία ενός φαινομένου που προβληματίζει ανέκαθεν τους βιολόγους: γιατί οι γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια ψυχική και νοητική νόσο, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν διατηρηθεί ή και ενισχυθεί στη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης.
Μια σημαντική αιτία θα μπορούσε να είναι ακριβώς ότι βοηθούν, αντισταθμιστικά, στην «άνθηση» της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ο ούγγρος ερευνητής μελέτησε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (neuregulin 1), που εμπλέκεται στην εγκεφαλική ανάπτυξη, ενώ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μια μικρή μετάλλαξή του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, ψύχωσης και μειωμένης μνήμης. Περίπου το 50% των υγιών Ευρωπαίων έχουν ένα αντίγραφο αυτής της μετάλλαξης, ενώ το 15% έχουν δύο αντίγραφα.
Οι τελευταίοι (με τα δύο αντίγραφα του γονιδίου), σύμφωνα με τη νέα έρευνα, διαπιστώθηκε ότι έχουν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις στα διάφορα τεστ δημιουργικότητας, σε σχέση με όσους έχουν μόνο ένα αντίγραφο της μετάλλαξης (όσοι έχουν μόνο ένα αντίγραφο, είναι επίσης πιο δημιουργικοί έναντι όσων ανθρώπων δεν έχουν κανένα αντίγραφο του γονιδίου).
Συνολικά, το συγκεκριμένο γονίδιο εκτιμάται ότι εξηγεί περίπου το 3% έως 8% των διαφορών στη δημιουργικότητα μεταξύ των ατόμων. Με ποιό ακριβώς τρόπο το γονίδιο επηρεάζει τη δημιουργικότητα, δεν έχει γίνει καθαρό. Μια εκτίμηση είναι ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο επιδρά στον προμετωπιαίο φλοιό, που καθορίζει την ψυχική διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Αυτή η επίδραση του γονιδίου πιθανότατα μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να απελευθερώσει ένα κρυμμένο δημιουργικό δυναμικό και σε άλλους να οδηγήσει σε ψυχώσεις. Η νοημοσύνη φαίνεται εξάλλου πως παίζει σημαντικό ρόλο στο αν το γονίδιο θα τονώσει τη δημιουργικότητα ή θα συμβάλει στην βύθιση του ατόμου στην ψύχωση.
Πάντως, αν και η αυξημένη νοημοσύνη φαίνεται να ενισχύει την πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με το γενετιστή Τζέρεμι Χολ, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στο συγκεκριμένο γονίδιο και στην ψύχωση, «αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει πάντα η ελαφρώς ρομαντική ιδέα ότι η τρέλα και η μεγαλοφυία αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».
πηγή:
https://inspirationbeautyblog.wordpress.com/2015/02/18/%CF%83%CF%87%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF/#like-3303

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles