Σταθερή η Μόσχα παρά την
αλλαγή ύφους
Για «στήριξη» των εκλογών της 25ης Μάη εφόσον «σέβονται όλους τους πολίτες» και «αναβολή του δημοψηφίσματος» στα ανατολικά εφόσον σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου μίλησε ο Πούτιν αλλάζοντας ύφος και λέξεις αλλά όχι στάση
Του Μάρκο Πόλο
«Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 25η Μάη στην Ουκρανία, υπό τον όρο, όμως, να λάβουν υπ’ όψιν τους τα «δικαιώματα όλων των πολιτών» και να τα προστατεύσουν. Και συμπλήρωσε ότι θα «μπορούσε να αναβληθεί» το δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία που οργανώνεται από τους φιλορώσους ακτιβιστές την Κυριακή, εφόσον σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου σε βάρος τους.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος στην Μόσχα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα ανατολικά της χώρας. Το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό και ο Πούτιν αρκέστηκε να προσθέσει ότι η Μόσχα έχει ήδη αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.
Για «λόγια του αέρα» έκανε λόγο η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου ενώ ο Λευκός Οίκος έσπευσε να σχολιάσει για το προγραμματιζόμενο, για την Κυριακή, δημοψήφισμα ότι «μια τέτοια παράνομη κίνηση» δεν θα έπρεπε να αναβληθεί, αλλά να ακυρωθεί δια παντός. Επίσης, το ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε μετακίνηση του ρωσικού στρατού κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Με προβληματισμό και επιφύλαξη έγιναν δεκτές οι δηλώσεις Πούτιν, ιδιαίτερα αυτή περί αναβολής του δημοψηφίσματος μεταξύ των ρωσόφωνων ακτιβιστών στα ανατολικά της Ουκρανίας. Αν και ανακοίνωσαν ότι αντιπροσωπείες από τις διάφορες πόλεις θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν την πρόταση του Πούτιν, δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πλειοψηφία τους ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εξέλιξη.
Πολλά δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δηλώσεις Πούτιν ως «στροφή 180 μοιρών» στη «σκληρή» στάση που κρατούσε μέχρι τώρα η Μόσχα και ως «μια πρώτη χαραμάδα» αποκλιμάκωσης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης παραμένει ακόμη μακρινό και αχνό.
Η Μόσχα, όπως πολλάκις, είχαν επισημάνει αρκετοί αναλυτές δεν φάνηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σχεδίαζε κάποια ευρεία στρατιωτική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, ούτε έδωσε δείγματα ότι ενθουσιάζεται με την προοπτική προσάρτησης των περιοχών αυτών της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας. Η απομάκρυνση ενός τέτοιου ενδεχομένου δεν αποτελεί απαραίτητα «στροφή» της Μόσχας αλλά πιθανώς «ανακούφιση». Επίσης, οι προσεκτικοί «αναγνώστες» της διπλωματικής γλώσσας μπορούν να θυμηθούν ότι η Μόσχα ουδέποτε τάχθηκε κατά της διενέργειας εκλογών γενικά στην Ουκρανία.
Επί του πρακτέου, ο Πούτιν δεν είπε τίποτε διαφορετικό από όσα η ρωσική διπλωματία λέει όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Έθεσε ως όρο «αναβολής του δημοψηφίσματος» τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου κατά των ανατολικών περιοχών, αίτημα που διατυπώνει διαρκώς τα τελευταία 24ωρα. Όσο δε για το ίδιο το δημοψήφισμα, η αναβολή του δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της θέσης της Μόσχας περί ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας και παροχή αυξημένης αυτονομίας στα ανατολικά. Αντίθετα, μάλλον, η άποψη που διατύπωσε χθες «κατοχυρώνει» τη συγκεκριμένη προοπτική. Επίσης, έθεσε ως όρο «στήριξης των εκλογών» την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ρωσόφωνων, κάτι που σημαίνει ότι όσο το Κίεβο επιμένει στη σημερινή του στάση (μόλις την Τρίτη το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των ακροδεξιών δυνάμεων απέρριψε την πρόταση του προσωρινού πρωθυπουργού Γιατσενιούκ να διεξαχθεί δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία στα ανατολικά παράλληλα με τις εκλογές), τόσο θα επιμένει και η Μόσχα και θα έχει τη δικαιολογία να μην «αναγνωρίζει» το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Πούτιν, λοιπόν, είπε ό,τι έλεγε τόσο καιρό, αλλά με άλλα λόγια και πιο ήπιο ύφος.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το αίμα που έχει χυθεί ήδη και που δύσκολα θα ξεχαστεί όπως έχει πολλάκις αποδείξει η ιστορία. Αν και η Τετάρτη αποδείχτηκε μια σχετικά ήρεμη ημέρα, καθώς η μόνη σημαντική εξέλιξη ήταν η ανακατάληψη του κέντρου της Μαριούπολης από τους ρωσόφιλους και η εκδίωξη του ουκρανικού στρατού από το δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, ο βουβός θρήνος για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών, στην πλειοψηφία τους πολίτες, με αποκορύφωμα την τραγωδία στην Οδησσό την περασμένη Παρασκευή έχουν, ήδη, καταφέρει βαθιά σημάδια που δύσκολα θα καταστεί δυνατή η περιθωριοποίησή τους. Αν δε επιβεβαιωθούν έστω και στο ελάχιστο οι μαρτυρίες επιζώντων από το φλεγόμενο κτίριο της Συνομοσπονδίας Εργατών, που καταγγέλλουν ότι προηγήθηκε όργιο βαναυσότητας κατά των εγκλωβισμένων που πυρπολήθηκαν για να μην μπορεί να αποδειχτεί, καθώς και ότι αρκετοί από τους νεκρούς γλίτωσαν από τη φωτιά και στραγγαλίστηκαν εκ των υστέρων, τότε ο εφιάλτης αυτός θα στοιχειώσει όχι μόνο όσους τον έζησαν αλλά και το αύριο των σχέσεων δυτικής και ανατολικής Ουκρανίας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πηγές: bbc, reuters, the guardian, Bloomberg, ria novosti, Interfax, Russia today
http://seisaxthia.wordpress.com/2014/05/08/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B7-%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%8D%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82/