Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all 9997 articles
Browse latest View live

Αίγλη

$
0
0

Αίγλη







oi kynhgoi_1977
O αντάρτης των Κυνηγών είναι ο νεκρός Τσε με μαύρα μούσια, ντυμένος με το χακί αμπέχονο, με τα φυσεκλίκια να διακρίνονται στο πέρασμα της κάμερας. Τον έχουν ξαπλώσει σε ένα τραπέζι με ρόδες, στην Αίγλη, εκεί που ήταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Αυτό που μετά αγόρασε ο δοσίλογος με την μαντάμ του μπορντέλου και το έκαναν ξενοδοχείο με «εκλεκτά» κορίτσια. Αφού την αποκατέστησε βεβαίως. Εκεί είναι ξαπλωμένος ο αντάρτης, χωρίς πρόσωπο, επιβλητικός. Γύρω του στέκονται έκπληκτοι όσοι πίστεψαν πως νίκησαν την ιστορία. Η φωτογραφία του νεκρού Γκεβάρα έρχεται ξανά και ξανά από διαφορετικές γωνίες. Και πάντα την περιτριγυρίζουν τα όρνια.
Με το ντουφέκι και με το σπαθί
Και την καρδιά μας αντρειωμένη
Πάμε στη μάχη κι όποιος σκοτωθεί
Ξέρει καλά πως δεν πεθαίνει
Οι λευκές εβδομάδες είχαν φτάσει στην Αίγλη πολύ πριν τις μάθουν τα παιδιά στο σχολείο. Εβδομάδες αναψυχής για την τόνωση του τουρισμού. Η χώρα είναι άλλωστε πάντα έτοιμη να επανακάμψει μετά από μια καταστροφή. Success Story! Κι οι κυνηγοί ήρθαν στα Γιάννενα για αναψυχή, έτοιμοι για την αλλαγή του χρόνου. Με τα σκυλιά τους, τους βαστάζους τους και τις γαλότσες τους βρωμίζουν το χιόνι. Μπορούν να γλεντήσουν κρύβοντας το φάντασμα πίσω απ’ την αυλαία της αίγλης. «Οι τελευταίοι ανταρτοκομμουνισταί σκοτώθηκαν ή πέρασαν στις χώρες του παραπετάσματος τέλη του ’49. Το ξέρουμε όλοι. Το ότι αυτός βρίσκεται εδώ είναι ιστορικό λάθος». Αντιμέτωποι με την ιστορία που και νεκρή δεν πεθαίνει, μόνο το λάθος αναγνωρίζεται. Η εξουσία φορά άχρωμα κοστούμια και χορεύει άχαρο ζεϊμπέκικο, αντικρυστό, με υψωμένες μύτες και σαγόνια, χτυπώντας τα λυγισμένα δαχτυλάκια και πατώντας πάνω στις φοβισμένες ανάσες των θαμώνων. Κοιτά όποιον δεν άντεξε σα δουλικό. Έτσι ξέρει.  Ώπα!
Στον ξενοκίνητο κομμουνισμό
Δίνουμ’ απάντηση γενναία
Με τον αγνό μας πατριωτισμό
Εμείς η γενεά η νέα
Καθισμένη στο πιάνο πλέκει ένα μπλε απροσδιόριστο κομμάτι πλεκτού. «Δύο πιάνω, ένα αφήνω, δύο πιάνω, ένα αφήνω, θα σε βγάλω Κωνσταντίνο».  Στο τραπέζι έχουν καθίσει όλοι και τρώνε. Το δείπνο πλούσιο. Ο ξενοδόχος με το όπλο στον ώμο κάθεται σε πρώτο πλάνο και παίζει κιθάρα: Σκληρή καρδιά, γιατί να σ’ αγαπήσω. Everything is old. Τον διακόπτουν. Oh, yes! It’s marvelous! Ι’m going to buy it! Καθισμένη στο κρεβάτι συνεχίζει να πλέκει και να μετρά. Και στην ανάκριση μόνο πλέκει και μετρά. Ποιος είναι νεκρός;
Με στο χαράκωμά μας πολεμούν
Ο Λεωνίδας κι οι τριακόσιοι
Και με το μπρος της σάλπιγγας ορμούν
Και τρέχουν να σωθούν οι Ρώσοι
Η Μαίρη Χρονοπούλου τον αρνείται τρεις φορές, η Αλίκη Γεωργούλη τον φαντασιώνεται κάθε βράδυ να μπαίνει καβαλάρης στο δωμάτιο και να της παίρνει την παρθενιά, η Μπέτυ Βαλάση κερνά ουζάκια και κονιάκ και ανέχεται τον αδερφό που ήταν τότε εξορία. Η Εύα Κοταμανίδου μόνο παραληρεί. Παραληρεί κι έρχεται σε οργασμό με έναν βασιλιά που θέλει να την χορέψει και να τη γαμήσει με την αλλαγή του χρόνου, εκεί στη μέση της πίστας, μπροστά σε όλους. Χειροκρότημα.
Με αρχιστράτηγο τον Βασιλιά
Που δεν τον πιάνει εχθρού το βόλι
Θα φτάσουμ’ ως την Κόκκινη Μηλιά
Θα ξαναπάρουμε την Πόλη
Η εξουσία περιπολεί το τετράγωνο, βγαίνει όποτε της καπνίσει απ’ το αυτοκίνητο, φορά στρατιωτικές στολές, δέρνει τον αντιφρονούντα στη μέση του δρόμου αλλά κρυφά απ’ το πλήθος, στοιχίζεται και βηματίζει ανάλαφρα έξω από την αίθουσα της Αίγλης  υπό τους ήχους της μουσικής, περικυκλώνει το γεμάτο καφενείο και εισβάλει, πιάνει δύο και τους σπάει στο ξύλο, ουρλιάζει προς τους υπόλοιπους θαμώνες που φεύγουν τρέχοντας. Φεύγουν αυτοί τρέχοντας, έρχονται οι άλλοι, με τα εμβατήρια.
Πίσω μας έχουμ’ ένα καθεστώς
Που καταξίωσαν οι αγώνες
Πατρίς, Οικογένεια, Θρησκεία και Μισθός
Κρατάν’ αθάνατες κολώνες
Μπαίνει στην Αίγλη το ζευγάρι που θα αναστηλώσει το κατεστραμμένο αρχηγείο. Θα το κάνει ξενοδοχείο.  Η άδεια υπογράφηκε από τους αμερικανούς αξιωματούχους ενώ στην οθόνη έπαιζαν σκηνές από την Καζαμπλάνκα. Στο πιάνο, you must remember this… Αυτός της τραγουδά μέσα στα χαλάσματα «Είμαι για σένα, είσαι για μένα μωρό μου κι αφού ταιριάζουμε οι δύο μας τόσο πολύ, έλα να γίνεις για πάντα εσύ τ’ όνειρό μου, θα υπογράψουμε σύμφωνο μ’ ένα φιλί». Το απόσπασμα, το κρυφοκοιτά μέσα από την τρύπα του τοίχου, μόλις εκτέλεσε τον αντάρτη. Η πόρνη μπαίνει στους στίχους των τραγουδιών.
Όλα τα άλλα είναι περαστικά
Γράφουμε εμείς την ιστορία
Εμείς μιλάμε για ιδανικά
Μιλάμε για δημοκρατία
Η χαρούμενη συντροφιά διακόπτεται από τη φυσαρμόνικα. Ο Πέτρος Πανδής τραγουδάει.

Δεν μπαλώνεται η ζωή με εργολαβίες. Μόνο σταματά στην ακτή της λίμνης και παίζει μπάλα μες στο ψιλόβροχο, χωρίς μπάλα, χωρίς τέρμα, χωρίς ομπρέλα, στα δέκα κι όποιος κερδίσει. Και όταν πρέπει να ρωτήσει, ζητά απ’ τον αντάρτη να της δώσει τις απαντήσεις.
Τόσα χρόνια μετά και το αίμα είναι φρέσκο, σα ζωντανό.
***
Με αφορμή το αφιέρωμα που θα ξεκινήσει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με τίτλο

αναδημοσίευση από:
http://jaquou.wordpress.com/2014/01/15/%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BB%CE%B7/


«Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να κάψεις ένα βιβλίο»

$
0
0
«Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να κάψεις ένα βιβλίο»



Ρέι Μπράντμπερι, συγγραφέας του «Φάρενάιτ 451»
Fahrenheit-451Όταν καταστρέφεται ένα βιβλίο, κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην άγνοια. Η αφήγηση αιώνων διασώθηκε μέσα από την γραφή. Όσοι καίνε βιβλία, κάποτε θα κάψουν και ανθρώπους, είπε ο Χάινε και δυστυχώς η ιστορία τον δικαίωσε. Στα ψιλά των ειδήσεων του νέου χρόνου πέρασε και ο εμπρησμός της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης Χανίων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπαίθρια βιβλιοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε κοντά στα Χριστούγεννα, έχοντας ως βασική πρακτική τον ελεύθερο δανεισμό. Δηλαδή, όποιος επιθυμεί, μπορεί να πάρει ένα βιβλίο με σκοπό να το διαβάσει και να το επιστρέψει και να προσφέρει βιβλία, εφόσον το επιθυμεί. Στο διάστημα των γιορτών λειτούργησε και είχαν μείνει κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία στα ράφια της. Αυτά δέχτηκαν την εμπρηστική μανία αγνώστων, οι οποίοι από κάποιους αόριστα χαρακτηρίστηκαν ως φασίστες. Μα, ο εμπρησμός βιβλίων, οποιουδήποτε περιεχομένου και απ’ οποιονδήποτε κι αν προέρχεται, είναι φασιστική πράξη. Ιστορικά μάλιστα παραπέμπει στην νύχτα εκείνη του 1933, όταν οι ναζί έκαψαν όσα βιβλία είχαν περιεχόμενο που διαφωνούσε με τις δικές τους απόψεις. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ιστορικές αναφορές για εξουσιαστές που παράδιδαν βιβλία στην πυρά, όπως για παράδειγμα ο Τζένκινς Χαν και ο Τίτος, αλλά η ιδεολογικοποίηση αυτής της πρακτικής υπήρξε μία απ’ τις πολλές «ευγενείς» χορηγίες των ναζί στην ανθρωπότητα.
Από την άλλη, αυτές τις μέρες μαθαίνουμε για τον εμπρησμό της βιβλιοθήκης του ελληνορθόδοξου ιερέα, Ιμπραχίμ Σουρούι, στην Τρίπολη της Αιγύπτου, όπου διατηρούνταν πάνω από 80.000 βιβλία και χειρόγραφα, κάποια από τα οποία σπάνια. Ο εμπρησμός ακολούθησε τις διαμαρτυρίες των ισλαμιστών που σκόπευαν να οργανώσουν πορεία εναντίον του, γιατί «ανακαλύφθηκε ένα φυλλάδιο μέσα σε ένα από τα βιβλία που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη, το οποίο ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ». Όταν ο ιερέας τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο φυλλάδιο, εκείνοι ακύρωσαν την πορεία. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ήρθε η στόχευση της βιβλιοθήκης με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Η μανία του φανατισμού και του φασισμού δεν έχουν σύνορα.
Ένα βιβλίο φέρει μια ιδέα, μια γνώμη, έναν ολόκληρο κόσμο. Όταν κάποιος φοβάται τα βιβλία, σημαίνει ότι δεν θεωρεί ότι είναι σε θέση να αναμετρηθεί με όσα αυτά περιέχουν, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενό τους. Γι’ αυτό, θεωρούμε αντίστοιχης λογικής και την καύση βιβλιοπωλείων, ακόμη κι αν πουλάνε βιβλία αντίθετα με τις δικές μας ιδέες. Το ίδιο φασιστικής λογικής είναι αυτό που συνέβαινε παλαιότερα αρκετά τακτικά στην Αθήνα, με την καύση των βιβλιοπωλείων του Αδώνιδος Γεωργιάδη, γνωστού τηλεπλασιέ, υπουργού και κατακρεουργητή της ψυχικής ηρεμίας. Όταν επικροτούμε τις ίδιες ενέργειες από την άλλη πλευρά, μπαίνουμε στη λογική του συμμοριτισμού· οι «δικοί μας» έχουν δίκιο, να αγιάσουν τα χέρια τους, καλά έκαναν και άλλα παρόμοια. Όχι, δεν έκαναν καθόλου καλά. Ο εμπρησμός ενός βιβλίου δεν αναιρεί το περιεχόμενό του, απεναντίας το επανανοηματοδοτεί. Τι περιείχε αυτό το βιβλίο, γιατί ήταν τόσο επικίνδυνο, ώστε να καεί, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί. Και το περιεχόμενο αποκτά νέα αξία, που δεν θα είχε από μόνο του. Ας μην ξεχνάμε την αύξηση των πωλήσεων του Mein Kampf του Hitler, που ακολούθησε το φούντωμα του δίπολου φασισμός-αντιφασισμός.
Άλλωστε, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε φορά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συμβαίνουν κάποια γεγονότα. Η ανάγνωση των βιβλίων έχει απαξιωθεί σημαντικά· πολύ λίγοι πλέον διαβάζουν. Ασχέτως της συζήτησης που έχει ανοίξει περί της υπεροχής του χάρτινου ή του ψηφιακού βιβλίου, η ουσία είναι ότι λίγοι πλέον μελετούν, ενσωματώνουν όσα διαβάζουν, βλέπουν την ανάγνωση ως το άνοιγμα σε έναν νέο κόσμο, που πριν μπορεί να μην τον είχαν καν φανταστεί. Πολλοί διαβάζουν, στοχεύοντας στην απόκτηση ενός ακόμη τίτλου σπουδών, συνδέουν την ανάγνωση με την συσσώρευση πληροφοριών ή και την απόκτηση γνώσεων που θα τους προσδώσουν μια καλύτερη θέση στην επαγγελματική και πολιτική ιεραρχία. Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να διαβάζουμε χωρίς σκοπό, ελεύθερα, απολαμβάνοντας (παίρνοντας πίσω, σύμφωνα με την αρχαία σημασία της λέξης) ολόκληρους κόσμους, που μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τους άλλους, να νιώθουμε σε έναν κόσμο που έχει κάνει την απάθεια σημαία ευκαιρίας, να γεμίζουμε και να αντιλαμβανόμαστε ό,τι μας περιβάλλει συνολικά.
Το κράτος, όπως και κάθε εξουσία, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο με τις παραπάνω εξελίξεις. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στην Κρήτη, και δη στον δήμο Χανίων, οφείλεται στην συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Χανίων, με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ.] και του προγράμματος LIFE-εργαλείο WASP (οργανισμός ενημέρωσης και προώθησης της διαχείρισης αποβλήτων που χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση) με την υποστήριξη από τη δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων. Επομένως, δεν πρόκειται για κάποια αυθόρμητη προσπάθεια της ανάγκης για γνώση. Άλλωστε, θα μπορεί να λειτουργεί με την προσφορά του κάθε αναγνώστη, που θα αφήνει τα βιβλία του εθελοντικά. Επομένως, η λογική της βιβλιοθήκης αυτής στηρίζεται στον εθελοντισμό, που με τόση επιτυχία καταφέρνει να τρέφει το πεινασμένο για νέα κέρδη κράτος.
Από την άλλη μαθαίνουμε ότι με την έναρξη του έτους, οι ήδη υπάρχουσες δημόσιες βιβλιοθήκες υπολειτουργούν. Ιδιαίτερα οι περιφερειακές βιβλιοθήκες των δήμων θα μένουν πλέον ανοιχτές τις μισές ώρες της μέρας. Αύριο ίσως και τις μισές μέρες της εβδομάδας και μεθαύριο ίσως και καθόλου. Κάποιοι δεν τις θεωρούν απαραίτητες και ιδιαίτερα όσοι αρέσκονται στους λαϊκισμούς θα πουν ότι «εδώ δεν έχουμε να φάμε και κρυώνουμε, τα βιβλία θα σκεφτόμαστε τώρα;». Φυσικά, δεν στηρίζουμε τις κρατικές βιβλιοθήκες, όπως κανέναν κρατικό θεσμό. Ωστόσο, ακόμη και μέσα από τις βιβλιοθήκες αυτές, μπορούν να γίνουν προσβάσιμα χωρίς οικονομικό αντίτιμο πολλά βιβλία, που το να τα διαβάζουμε δεν ευχαριστούν καθόλου την εξουσία. Δεν μπορούμε να είμαστε ενάντιοι σε κανενός είδους ευκαιρία, που μπορεί να έχει καθένας να απελευθερώσει το πνεύμα του από τα κάθε λογής σκουπίδια που του σερβίρονται. Σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόμαστε στην καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών, αλλά στην πιο ελεύθερη διάχυση της γνώσης, που απελευθερώνει το ανθρώπινο μυαλό.
Άλλωστε, η διαχείριση των δημόσιων βιβλιοθηκών και άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων επαφίεται όλο και περισσότερο σε «μεγάλους ευεργέτες», όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Είναι γνωστό ότι το εν λόγω ίδρυμα στοχεύει σε τρία περίπου χρόνια να παραδώσει το «Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό Πάρκο 170 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου. Άλλωστε, εδώ και κάποια χρόνια ήδη το ίδιο ίδρυμα συνεργάζεται με τις δημόσιες βιβλιοθήκες, χρηματοδοτώντας διάφορα προγράμματα, που εντάσσονται στο project «Future Library». Ο πολιτισμός, έτσι και αλλιώς, πάντοτε συμβαδίζει με τους μεγάλους ευεργέτες του, για να μπορεί να περιχαρακώνει και να ταξινομεί την γνώση, όπως βολεύει την κυριαρχία.
Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, οποιαδήποτε προσπάθεια δεν επιδιώκει να καπηλευτεί την ανάγκη των ανθρώπων για γνώση, προκειμένου να κερδίσει ψήφους και εξουσία, είναι αναγκαία. Σε όσους βέβαια μιλούν για εναλλακτικές δομές, που απλώς δημιουργούν «νησίδες ελευθερίας» σε ένα κράτος που γίνεται όλο και πιο σκληρό και άτεγκτο, έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις τους. Είναι ενδεικτικό πόσο εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες του την αυθόρμητη ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν ατομικά και συλλογικά, μαντρώνοντάς τους σε λαϊκές συνελεύσεις, λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες κλπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν τρόπους να ζήσουν μέσα στις σημερινές συνθήκες. Διαφωνούμε όμως με όσους εκμεταλλεύονται αυτή την ανάγκη, προκειμένου να πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», διακηρύσσοντας ότι η συμμετοχή σε εναλλακτικές δομές κυριαρχίας απελευθερώνει.
Ενέργειες, λοιπόν, όπως οι εμπρησμοί βιβλίων είναι ούτως ή άλλως βαθύτατα εξουσιαστικές (φασιστικές, ναζιστικές κ.λπ.), ασχέτως του ποιος και αν θα αναλάβει την ευθύνη για αυτές. Όπως και οι αντιλήψεις που θεωρούν τα βιβλία περιττά εξέθρεψαν τέτοιες ιδεολογίες και δημιούργησαν απαθή τέρατα. Η ελεύθερη έκφραση είναι τόσο ουσιώδης και αναγκαία, όσο και η ίδια η ζωή. Δεν θα την αφήσουμε στα χέρια κανενός διαχειριστή. Τα μόνα μυαλά που φωτίζουν είναι αυτά που καίγονται για ελευθερία. Κι αυτή η ελευθερία δεν θα ’ρθει ουρανοκατέβατη από κάποιο άγιο πνεύμα, αλλά από μέσα μας, όταν έχουμε τα μάτια ανοιχτά μέσα από την γνώση.
σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Πηγή:

http://anarchypress.wordpress.com/2014/01/17/fahrenheit-451/#more-18461

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

$
0
0

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ 

Μια ταινία του Γιάννη Γιουλούντα 
Διάρκεια : 89 λεπτά
Διαθέσιμο σε ελεύθερη κυκλοφορία !


Να μην ζήσουμε σαν δούλοι :
"Το "Να μην ζήσουμε σαν δούλοι"είναι ένα σύνθημα που συνοψίζει πολλά. Μέσω αυτού, ο Γιάννης Γιουλούντας έχει κάνει ένα τραγούδι και μια ταινία ώστε η μαρτυρία της αντίστασης και των εναλλακτικών λύσεων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα να ταξιδέψει στη Γαλλία και παραπέρα. Πλούσια σε μουσική και συναίσθημα, αυτή η ταινία παρέχει επίσης μια ανάλυση του συνθήματος Να μην ζήσουμε σαν δούλοι αλλά και ενός προβληματισμού που οδηγεί στη δράση και στη διεθνή σύγκλιση των αγώνων. Μια ταινία που κυκλοφορεί ελεύθερα (creative commons). Μία ανάσα φρέσκου αέρα, ενέργειαςκαι αισιοδοξίας."
Γιάννης Γιουλούντας :
Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος ελληνικής καταγωγής, ο Γιάννης Γιουλούντας μελετά την τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και συμμετέχει σε διάφορα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης : Siné-Mensuel, Le Monde Libertaire, La vie est à nous, Politis, Radio Libertaire... Έγραψε διάφορα κείμενα και άρθρα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του "Η Ελλάδα, λίκνο ενός άλλου κόσμου », με τον Ραούλ Βανεγκέμ. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το "Πίσω από τις λέξεις" (Εκδόσεις Εξάρχεια). Το "Να μην ζήσουμε σαν δούλοι"είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Τα Λιμάνια Ξένα
ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

(στίχοι : Λίζα και Γιάννης Γιουλούντας / μουσική : Τα Λιμάνια Ξένα) 

Αδερφέ μου, τα δάκρυα σου μην σκορπάς
Και τα όνειρα σου μην παρατάς.
Τις εντολές τους, μην ακολουθείς.
Δούλος ξανά ποτέ μην βρεθείς.Να μην ζήσουμε σαν δούλοι !
Να μην ζήσουμε σκυφτοί !
Φως μέσα μας καίει.
Ελπίδα στις φλέβες μας ρέει.
Και mας γέννα μια καινούρια ζωή.
Και mας γέννα μια καινούρια αρχή.
Να μην ζήσουμε σαν δούλοι !
Να μην ζήσουμε σκυφτοί ! 

MP3 - 5.7 Mo
0:0



Na mi zisoume san douli




αναδημοσίευση από:


http://nevivonspluscommedesesclaves.net/spip.php?rubrique12&lang=fr#

«Καθαρίζουν» τη βιτρίνα

$
0
0

«Καθαρίζουν» τη βιτρίνα

από ΚΟΝΤΡΑ

Ένας από τους τακτικούς δικαστές στην πρώτη δίκη της 17Ν, κάθε φορά που γινόταν λόγος για τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής Δικαιοσύνης, εξανίστατο και έλεγε με καμάρι ότι αυτός, ως ανακριτής, ήταν που ζήτησε την παραπομπή των Τσάτσων. Εάν ο συνομιλητής του του υπενθύμιζε ποια ήταν η τελική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, ή πάθαινε αφωνία ή έλεγε πως δεν έφταιγε αυτός. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με την υπόθεση των Τσάτσων έγινε τεράστιος ντόρος, αλλά κανένας τους δεν κάθισε καν στο σκαμνί.
Θυμηθήκαμε αυτή την ιστορία (υπάρχουν και άλλες ανάλογες), καθώς τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να εκτυλίσσεται το γαϊτανάκι των δικαστικών διώξεων, των συλλήψεων και των προδικαστικών διευθετήσεων για το σκάνδαλο του ΤΤ. Είμαστε ακόμη στην… πολύ αρχή. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση και πολύ περισσότερο μέχρι να κλείσει δικαστικά η υπόθεση, θα γίνουν πολλά ακόμη. Η πλειοψηφία απ’ αυτούς που σήμερα υποδεικνύονται ως ένοχοι μεγάλης απάτης δε θα καθήσει καν στο εδώλιο. Κι αν καθήσει, οι περισσότεροι θα αθωωθούν. Πόσος καιρός πέρασε από την αθώωση όσων (λίγων) κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, για ν’ αναρωτιόμαστε αν θα γίνει το ίδιο και στην περίπτωση του ΤΤ;
Η μη προφυλάκιση κανενός από τους υποδεικνυόμενους ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, μέχρι στιγμής, και κυρίως του Κοντομηνά, με την περίπτωση του οποίου παίχτηκε ένα μικρό θρίλερ, δείχνει ότι οι νουθεσίες της πολιτικής εξουσίας προς τους δικαστικούς έπιασαν τόπο. Η φιλολογία περί «κράτους δικαστών», που δήθεν κάποιοι δικαστικοί ονειρεύονται, έπαιξε το ρόλο τους. Μαζεύτηκαν και άραξαν στα κιλά τους, αν υποθέσουμε ότι όντως κάποιοι δικαστές ήθελαν ν’ ανοίξουν τη βεντάλια. Πάντοτε υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στους διάφορους πόλους εξουσίας του συστήματος. Πάντοτε η δικαστική εξουσία, που δεν βρίσκεται στην κορυφή αλλά στη βάση του συστήματος εξουσίας, προσπαθεί να διαστείλει τα εξαιρετικά στενά όρια της σχετικής της αυτονομίας, εκμεταλλευόμενη τις περιόδους πολιτικής κρίσης, κατά τις οποίες το πολιτικό προσωπικό απαξιώνεται κοινωνικά. Δεν νομίζουμε, όμως, ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση. Γι’ αυτό και έπεσαν έγκαιρα οι προειδοποιήσεις (στο κόλπο και ο Παπούλιας) και οι δικαστές με μια αριστοτεχνική ισορροπία αποφάσισαν να μη στείλουν στον Κορυδαλλό ένα από τα γκεσέμια της κεφαλαιοκρατίας, τον Δ. Κοντομηνά.
Τι ακριβώς συνέβη με το ΤΤ; Αυτό που περιγράφει το εισαγγελικό πόρισμα. Βρήκαν μια κρατική τράπεζα και την ξεπουπούλιασαν. Τα golden boys που διόρισαν οι κυβερνήσεις (Φιλιππίδης και σία) μοίραζαν αβέρτα δάνεια, τα οποία όχι μόνο δεν αποπληρώθηκαν, αλλά δεν έγιναν καν επενδύσεις. Ακολούθησαν κάτι «μυστήριες» εξωχώριες διαδρομές και τα ίχνη τους χάθηκαν.
Ελα, όμως, που ο Κοντομηνάς έχει στα χέρια του διαιτητική απόφαση που λέει ότι το ΤΤ του χρωστάει ως αποζημίωση για μια μπίζνα που χάλασε το πενταπλάσιο απ’ όσο πήρε ως δάνειο; Προς το παρόν η πλευρά Κοντομηνά δεν πούλησε μαγκιά, γιατί ήθελε ν’ αποφύγει την προφυλάκιση. Τώρα που το πέτυχε, θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας… και το βόδι. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς τρέχει με τον Γριβέα, όμως αυτός φαίνεται να είναι το λαμόγιο που μπορούν να βάλουν στο χέρι (αν τον πιάσουν και δε γίνει ο νέος Καραβέλλας).
Γιατί το ΤΤ; Για τον ίδιο λόγο που πέρυσι ξεκαθάρισαν την υπόθεση της Pro-ton Bank του Λαυρεντιάδη. Είναι απαίτηση των ευρωπαίων δανειστών να μπει μια τάξη στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα, γιατί η οικονομική διαχείριση βαδίζει επί ξυρού ακμής και πρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Και βέβαια, κανένας δεν αγγίζει τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), που έκαναν την ίδια ακριβώς δουλειά που έκαναν ο Φιλιππίδης και τα άλλα golden boys του ΤΤ. Αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν, καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ελέγχονται αυστηρά με τα stress tests της Black Rock (ο ελληνικός λαός τα πληρώνει κι αυτά), μέχρι ν’ αποφασίσει το ΤΧΣ (που ελέγχεται απόλυτα από τους πιστωτές και όχι από την κυβέρνηση) ποια θα είναι η τύχη τους. Προς το παρόν διοικούνται από τις ίδιες διοικήσεις που διοικούνταν και πριν η μετοχική τους πλειοψηφία περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ. Ξεκαθαρίζουν το τραπεζικό περιθώριο, στο οποίο ανήκει και το ΤΤ, το οποίο έχει ήδη διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ώστε να περάσει στην ιδιοκτησία κάποιας από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.
Οταν γίνονται τέτοιες εκκαθαρίσεις, τότε μπορεί να «χυθεί και το αίμα» κάποιων μεγαλολαμόγιων, που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές καπιταλιστικές οικογένειες. Κάποιοι μπορεί να πάνε και φυλακή, όπως πήγε παλιότερα ο Κοσκωτάς, όπως πήγαν πρόσφατα ο Λαυρεντιάδης και ο Ρέστης. Παράλληλα με την εκκαθάριση οικονομικών καταστάσεων και την αποκατάσταση μιας κάποιας ευταξίας, γίνεται και η προπαγάνδα. Πάντοτε και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού, το σύστημα έχει ανάγκη και από αποδιοπομπαίους τράγους. Δίπλα στον Τσοχατζόπουλο, τον Λιάπη, τον Σμπώκο, τον Τομπούλογλου και άλλες δευτεράντζες ή τελειωμένους, πρέπει να τοποθετηθεί και ένα καπιταλιστικό λουμπεναριό, για να ‘χουν να λένε στον ελληνικό λαό ότι χτυπούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Προσέξτε, όμως, όλη την προϊστορία ανάλογων περιστατικών. Στο τέλος, ακόμη κι αυτό το λουμπεναριό πέφτει στα μαλακά. Γιατί έχει χρήμα να πάρει τους καλύτερους δικηγόρους, γιατί έχει ισχυρές διασυνδέσεις, γιατί «κρατάει» πολιτικούς, γιατί υπέρ του κινούνται στο παρασκήνιο ισχυροί επιχειρηματικοί παράγοντες. Γι’ αυτό και σπάνια τέτοιου τύπου καπιταλιστής έχει ανοίξει το στόμα του να «δώσει» άλλους. Μόνο τελειωμένους δίνουν, γιατί οι άλλοι, οι ισχυροί, είναι αυτοί που θα τους εξασφαλίσουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση, όταν τα φώτα χαμηλώσουν και η προσοχή της κοινής γνώμης τραβηχτεί σε άλλα θέματα.
Προσέξτε και κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό. Εγώ έδωσα δάνεια σε σοβαρές επιχειρήσεις, λέει ο Φιλιππίδης. Εγώ πήρα νόμιμα δάνεια, τα οποία μπορώ να εξυπηρετήσω, ενώ έχω υπέρ μου διαιτητική απόφαση που με δικαιώνει σε βάρος του ΤΤ, λέει ο Κοντομηνάς. Εγώ δεν ήξερα τίποτα, λέει ο Προβόπουλος, δείχνοντας κάποιες επιστολές που είχε στείλει στον Φιλιππίδη λέγοντάς του να μη δίνει επιχειρηματικά δάνεια (για την υποχρέωσή του να ασκεί και εποπτικό έλεγχο δεν λέει κουβέντα). Ολοι αυτοί περιγράφουν την τυπική λειτουργία των τραπεζών. Την τυπική λειτουργία μιας καπιταλιστικής οικονομίας. Οταν υπάρχει σχετική αποταμίευση, παίρνουν τις καταθέσεις του κοσμάκη και τις κάνουν δανεικά κι αγύριστα, βγάζοντας και τις σχετικές μίζες, όχι μόνο στα golden boys των τραπεζών, αλλά και στους πολιτικούς παράγοντες που τοποθετούν τα golden boys στα συγκεκριμένα πόστα. Μόνο που αυτές οι μίζες σπάνια φαίνονται. Και βέβαια, μετά την τωρινή εκκαθάριση-επανατακτοποίηση, θα επανεκκινήσει το ίδιο γαϊτανάκι, με διαφορετικούς όρους και διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
ΚΟΝΤΡΑ – ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΓΕΝΑΡΗ

 

http://www.eksegersi.gr//Επικαιρότητα/20735.«Καθαρίζουν»-τη-βιτρίνα

 αναδημοσίευση από:

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1511595

αναρτήθηκε από selana

Μετά απο 2,5 χρόνια ,αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ στο εδώλιο για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου !

$
0
0

Μετά απο 2,5 χρόνια ,αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ στο εδώλιο για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου !


Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων του Μεσοπροθέσμου τον Ιούνιο του 2011, να μεσολαβήσουν αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές και να κινητοποιηθούν τα θύματα της απροκάλυπτης αστυνομικής βίας, για να παραπεμφθούν τελικά σε δίκη 18 αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που είχαν συμμετάσχει ενεργά στα επεισόδια.
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που δικάζονται αστυνομικοί για άσκηση υπερβολικής βίας κατά διαδηλωτών. Είναι όμως από τις σπάνιες. Ειδικά όταν η δίωξη στρέφεται κατά του πυρήνα των δυνάμεων καταστολής, των «ηρωικών» ΜΑΤ, τα οποία εγκαλούνται για μια σειρά από έκνομες ενέργειες.
Η αυριανή δίκη * ( * Σημ. τ. Συντ. : Αύριο (20/1/2014) στην Ευελπίδων ) αποτελεί δικαίωση για όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή είχαν καταγγείλει τον υπέρμετρο ζήλο των οργάνων της τάξης. Οσοι είχαν κατεβεί στο κέντρο της πόλης για να πάρουν μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και διαδήλωση, ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίδειξη κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, η οποία περιελάμβανε, εκτός του ξυλοδαρμού, και αλόγιστη ρίψη χημικών ουσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το κέντρο της πόλης θύμιζε εκείνη την ημέρα Νταχάου, ενώ η «Ελευθεροτυπία» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της έκανε λόγο για «Οργιο κρατικής τρομοκρατίας» από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτό που προξενεί αλγεινή εντύπωση στο βαρύ κατηγορητήριο είναι η διαπίστωση ότι οι φύλακες της τάξης τραυμάτισαν σοβαρά πολίτες, όπως ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελπίς», με τις μεγάλες πέτρες και τα μάρμαρα που πέταγαν στους διαδηλωτές!
Οι δικαστικές αρχές, αφού έλαβαν υπόψη τα πιστοποιητικά που προσκόμισαν από τα δημόσια νοσοκομεία τα θύματα των αστυνομικών, καθώς και δεκάδες άλλες μαρτυρίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λεγόμενες δυνάμεις της τάξης όχι μόνο έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών, αλλά εγκατέλειψαν αβοήθητους τους τραυματισμένους πολίτες, παρεμποδίζοντας για πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φτάσουν στην περιοχή για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Ανάμεσα στους τραυματισμένους ήταν και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, ο οποίος έπαθε, όπως και εκατοντάδες άλλοι, λιποθυμικό σοκ και δύσπνοια από τα χημικά.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη δικαστική κατάληξη της υπόθεσης. Αυτό όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι η δίκη αυτή, όταν διεξαχθεί, θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και καταδίκης της υπερβολικής, απρόκλητης αστυνομικής βίας. Οι καταγγελίες των πολιτών για τα φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας πρέπει να δικαιωθούν. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :
Enet.gr
Το βρήκα εδώ!
http://plateiamolaon.wordpress.com/2014/01/19/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF-25-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%84-%CE%BA/

Τουρκία : Η Ταξίμ και πάλι πεδίο μάχης για τον νόμο περί ελέγχου στο διαδίκτυο !!!

$
0
0

Τουρκία : Η Ταξίμ και πάλι πεδίο μάχης για τον νόμο περί ελέγχου στο διαδίκτυο !!!



ΜΟΛΟΤΟΦ, ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΥΡΕΣ !
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μία ακόμη φορά η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει το νόμο για τον έλεγχο στο διαδίκτυο.
Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν προς τους διαδηλωτές δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και νερό, ενώ μερίδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε τους διαδηλωτές να φεύγουν στους παράδρομους αφού οι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. Καταστηματάρχες της περιοχής έσπευσαν να κατεβάσουν τα ρολά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.
Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Σμύρνη και την Άγκυρα, όπου περίπου 300 συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του νόμου για τον έλεγχο του διαδικτύου.
Με το νόμο αυτό δίνεται στα δικαστήρια η εξουσία να κρίνουν εάν θα μπορεί να αφαιρεθεί από ιστότοπους υλικό που “παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα”. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το άρθρο αυτό είναι αόριστο και θα μπορούσε να οδηγήσει στο αυθαίρετο κλείσιμο ιστοτόπων.
Με βάση το νόμο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφεύγουν στην κρατική επιτροπή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών (TIB) και στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν υλικό που “παραβιάζει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής”
ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

Το βρήκα εδώ:
http://plateiamolaon.wordpress.com/2014/01/19/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%BC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B3/

Συμβάν, πολιτικό υποκείμενο και κράτος στον Μπαντιού

$
0
0

Συμβάν, πολιτικό υποκείμενο και κράτος στον Μπαντιού




Ο Αλαίν Μπαντιού θα  βρεθεί στην Αθήνα και θα δώσει τρεις διαλέξεις:
1. Η πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία (Γαλλικό Ινστιτούτο, Πέμπτη 23.1., ώρα 18.30).
2. Ο Λακάν και η αντι-φιλοσοφία (αμφιθέατρο Δρακόπουλου, Πανεπιστημίου 30, Παρασκευή 24.1., ώρα 19.00).
3. Η πολιτική και η κρίση (Νομική Σχολή, Σάββατο 25.1., ώρα 19.00)
 του Δημήτρι Βεργέτη
 alain-badiouΤο «βελούδινο διαζύγιο» της πολιτικής από τη φιλοσοφία υπήρξε μια μάστιγα στην ιστορία του μαρξισμού, τροφοδοτούμενη από τον θρίαμβο του σταλινισμού και των ευπρεπισμένων μεταλλάξεών του. Ο Μπαντιού είναι ο στοχαστής που επανασυνέδεσε την πολιτική με τη φιλοσοφία, εισάγοντας στην πολιτική τη βαθμίδα του υποκειμένου, σε ρήξη με τον στρουκτουραλισμό και τις ιδεολογίες της συνείδησης. Η πρωτότυπη σύμπραξή τους μέσω του υποκειμένου επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε ένα νέο, συμβαντικό χώρο επαναδιατύπωσης των πολιτικών χειραφέτησης. Το θρυλούμενο τέλος της πολιτικής, είτε ως κυνικό μοτίβο είτε ως μελαγχολία της απορρόφησης του πολιτικού στον διαχειριστικό πραγματισμό, αποδεικνύεται πλέον ατελέσφορος εξορκισμός στην αφύπνιση της ιστορίας και στην απρόβλεπτη ανάδυση της ρηξιγενούς τοπικής του συμβάντος, εκεί όπου η πραγματικότητα αδυνατεί να τιθασεύσει το πραγματικό των κοινωνικών συγκρούσεων.
 Στον Μπαντιού, όμως, το υποκείμενο δεν παραπέμπει σε κάποιο κοινωνιολογικό δεδομένο ή μια δομική συλλογικότητα, που θα προϋπήρχαν της πολιτικής, αλλά σε ένα ετερογενές και εύθραυστο μετασυμβαντικό μόρφωμα υπό διαρκή διάπλαση. Το υποκείμενο δεν προηγείται της πολιτικής, καθότι έπεται του συμβάντος. Η σχέση τους δεν είναι απριορικά ή τελεολογικά συναρθρώσιμη, αλλά αστάθμητη, γιατί το καθεστώς του συμβάντος αποκλίνει από την εμπειρική αμεσότητα του γεγονότος. Το υποκείμενο μορφοποιείται μέσα σε πολιτικές χειραφέτησης, που έχουν ως γενέθλιο λίκνο όχι την τοπική της παραγωγής και τις συστημικές αντιθέσεις της, αλλά μια τέτοια ρήξη της οποίας η εστία δεν είναι δομικά προδιαγεγραμμένη. Το συμβάν δεν συντελείται στο προδιαγεγραμμένο σημείο συμπύκνωσης προσημασμένων ταξικών αντιθέσεων. Τουτέστιν, το συμβάν δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία της δομής. Συνεπώς, το υποκείμενο δεν έχει ως υπόστρωμα μια ομοιογενή κοινωνική κατηγορία ή μια λειτουργική συνιστώσα των τρόπων παραγωγής, που θα τελούσε σε κατάσταση ιδεολογικής ύπνωσης και θα ενεργοποιείτο πολιτικά με κομματική έγχυση ταξικής συνείδησης, αναλαμβάνοντας την τελεολογικά καθορισμένη ιστορική αποστολή της.
 Το ιστορικο-πολιτικό υποκείμενο δεν προκύπτει από την αφύπνιση της συνείδησής του και την ταύτισή του με τα δεδομένα της. Δεν είναι μια μορφή συνείδησης παρούσα εν εαυτώ, όπως στον κλασικό μαρξισμό, αλλά μια διαδικασία που υλοποιεί και επεκτείνει μέσα στον κόσμο τις δυνητικές και ανατρεπτικές συνέπειες ενός συμβάντος. Επ’ αυτού, οι θέσεις του Μπαντιού συνιστούν την τολμηρότερη και σημαντικότερη αναγεννητική τομή στην ιστορία της μαρξιστικής σκέψης. Οδηγήθηκε σ’ αυτές διαπιστώνοντας ότι ο ιστορικός απολογισμός των επαναστάσεων και των πρωτοποριών έχει καταστήσει ανυπόληπτες τις σωτηριολογικές προσδοκίες της αφυπνισμένης ταξικής συνείδησης.
Παράλληλα, δίνει τη χαριστική βολή στη δικτατορία του προλεταριάτου. Στη δικτατορική οργάνωση του προλεταριακού κράτους, αντιπαραθέτει την πολιτική ως πεδίο οργάνωσης των συνεπειών ενός συμβάντος και ως διαδικασία μορφοποίησης ενός συλλογικού «σώματος».
Η αντινομία πολιτικής και κράτους. Η συμβαντική σύζευξη της πολιτικής και του υποκειμένου στον Μπαντιού αναδεικνύει την ανεξάλειπτη αντινομία ανάμεσα στην πολιτική και το κράτος, «δημοκρατικό» ή προλεταριακό. Θέση που έχει προκαλέσει περιπαθείς συζητήσεις. Επιβάλλεται ένας διπλός αντίλογος, μοιραία συνεπτυγμένος.
1. Η φιλοσοφική επανάσταση που προάγει ο Μπαντιού δεν εξαντλείται απλώς στην αποδέσμευση της πολιτικής από την υπερβατική εγγύηση της Ιστορίας και την κοινωνιολογική ουσιοποίηση των τάξεων. Προεκτείνεται σε μια ρηξικέλευθη σύλληψη της πολιτικής ως «γενολογικής» διαδικασίας σε ρήξη με την εξιδανίκευση και τον αυταρχισμό του κόμματος-κράτους. Συναντάμε εδώ τον αξιωματικό πυρήνα της πολιτικής σκέψης του Μπαντιού, όπου διακυβεύεται η ιστορική επανενσωμάτωση της πρωταρχικής, αυθεντικής έμπνευσης του Μαρξ: η ετεροτοπία της πολιτικής σε σχέση με το κράτος ως Γη της επαναστατικής Επαγγελίας. Ως γενολογική διαδικασία, η πολιτική στοιχειοθετείται σε ατέρμονη υφαίρεση από τις συντεταγμένες του κράτους. Αντίθετα φυλλοροεί και απονεκρώνεται μέσα στην υπονομευτική αλληλεγγύη που της προσφέρουν οι μηχανισμοί του κράτους, αντί να απονεκρώνεται αυτό από την ανατρεπτική εμβέλειά της. Ανάμεσα στη γενολογικότητα της πολιτικής και τη δομικότητα του κράτους, η ασυμβατότητα αποδείχτηκε ιστορικά διαλυτική για το πολιτικό υποκείμενο. Ο Μπαντιού επαναλαμβάνει ότι «το φιάσκο όλων των παραλλαγών του κόμματος-κράτους που προήλθαν από την τρίτη Διεθνή ανοίγει έναν ορίζοντα επανεξέτασης σ’ ό,τι αφορά την ουσία του πολιτικού υποκειμένου».
2. Για τον Μπαντιού η δημοκρατία, και στις πλέον εξιδανικευμένες και εξωραϊσμένες εκδοχές της, με εξαίρεση την άμεση δημοκρατία, δεν παύει να αποτελεί θεσμική υλοποίηση μιας μορφής κράτους. Το πολιτικό ζητούμενο είναι η πρόταξη μιας αξίωσης ισότητας. Η ισότητα, αντιτείνουν οι θεματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού, είναι ανεύρετη, ανέφικτη, ανεντόπιστη. Πράγματι, συνηγορεί ο Μπαντιού, και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει παρά ως διακύβευμα μιας συμβολικής και επιτελεστικής θέσμισης υπό μορφή «διακήρυξης». «Το εξισωτικό αίτημα», όπως το ονομάζει, έχει ως ορίζοντα όχι τη δημοκρατική ή σοσιαλιστική θέσμιση του κράτους, αλλά την οριακή απορρόφησή του μέσα στην «κοινότητα των ίσων», στον «ελεύθερο συνεταιρισμό» των πολιτών που οραματιζόταν ο Μαρξ. Ουτοπικός οραματισμός; Οι σύγχρονες πολιτικές χειραφέτησης που φέρνουν στο προσκήνιο τα νέα κινήματα θα ήταν αδιανόητο να έχουν ως πυξίδα τους ένα φαλκιδευμένο ιδεώδες αποδεκτής ανισότητας. Οι πολιτικές χειραφέτησης είναι ασυμβίβαστες με τον πραγματισμό των ήπιων ανισοτήτων, που ευαγγελίζονται οι λάτρεις της σοσιαλδημοκρατικής συναλλαγής.
Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αληthεια.
αναδημοσίευση από:
http://enthemata.wordpress.com/2014/01/19/dimv/#comments

Δάσκαλε που δίδασκες…

$
0
0


Δάσκαλε που δίδασκες…

pope benedict xvi, left, surrounded by cardinals and bishops_425x“Το πολύ το κυρ’ ελέησον το βαριέται και ο παπάς” (λαϊκή παροιμία)
Περίπου 400 ιερείς “ξηλώθηκαν”, λέει, από το Βατικανό κατά τη διάρκεια της θητείας του πάπα Βενέδικτου, παρότι οι καταγγελίες για παιδεραστία είναι πολύ περισσότερες… Συγκεκριμένα 300 καθαιρέθηκαν το 2011 και 100 το 2012… Αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι…
Η οργάνωση SNAP (δίκτυο ατόμων που έπεσαν θύματα της διαστροφικής ευγενούς συνήθειας των εκπρόσωπων του “θεού”) πολύ σωστά επισημαίνει ότι δε φτάνει η καθαίρεση όσων διέπραξαν κάτι τέτοιο, αλλά και όσων το κάλυπταν…
Ορίστε κατάντια απ’ αυτούς που διακήρυτταν ότι αποσύρθηκαν από τα “κόσμια” και τις “υλικές απολαύσεις” για να κηρύξουν το λόγο…
Κι επειδή, επίσης, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, όταν τα καθημερινά εγκλήματα των εξουσιαστών ανά τον πλανήτη, δε λένε να σταματήσουν, ειδικά εκεί που εμφανίζονται ως “απελευθερωτές” (Αφγανιστάν, Ιράκ , Συρία και αλλού), ας αναρωτηθούν οι παπάδες κάθε θρησκείας και ιδεολογίας αυτού του κόσμου για ποιον πραγματικά δουλεύουν…
Όσο γι’ αυτούς που μιλάνε για ήθος/ηθική, ανιδιοτέλεια και άλλα πολλά μη μπορώντας να τα εφαρμόσουν, ειδικά όταν αυτο-παρουσιάζονται ως οι έχοντες το “αλάθητο του πάπα”, ας διδαχτούν τουλάχιστον από καμιά λαϊκή παροιμία…
από: Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Πηγή:

http://anarchypress.wordpress.com/2014/01/19/%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%82/

Οι άστεγοι των Αθηνών

19 Ιανουαρίου 1919: εκλογές στην Γερμανία της Βαϊμάρης

$
0
0

19 Ιανουαρίου 1919: εκλογές στην Γερμανία της Βαϊμάρης





Από τον Νοέμβριο του 1918, οπότε οι επαναστατημένοι ναύτες και εργάτες οδήγησαν την Γερμανική αυτοκρατορία σε ανακωχή και παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους της Εγκάρδιας Συνεννόησης, και ως τον Αύγουστο του 1919, οπότε εγκαταστάθηκε επισήμως η κυβέρνηση της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι Γερμανοί γνώρισαν την επανάσταση και την αντεπανάσταση.
Οι εκλογές της 19ης Ιανουαρίου 1919 έγιναν μέσα σε τεταμένο κλίμα: οι αστοί, θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρή απειλή από τους κάθε λογής σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, υιοθέτησαν την τακτική των διαδηλώσεων, των παρελάσεων, των αντι-διαδηλώσεων και αντι-απεργιών, και επέτυχαν την έγκριση ίδρυσης του Freikorps, με έκτακτα αστυνομικά καθήκοντα, από αρτιμελείς βετεράνους του πολέμου που μόλις είχε τερματιστεί.
Στις εκλογές τις 19ης Ιανουαρίου 1919 ίσχυσε το σύστημα της απλής αναλογικής. 19 κόμματα έλαβαν μέρος σε αυτές, και μόνον τα μισά κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, το Reichstag. Ψήφισαν 30,524,848 εκλογείς, και η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα ήταν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), με 163 έδρες στις 421. Σχηματίστηκε, αναγκαστικά, συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με το Κόμμα του Κέντρου (Zentrumspartei) και το συντηρητικό Κόμμα των Γερμανών Δημοκρατών (Deutscher Demokratischer Partei).
Η ενιαία Βουλή αντικατέστησε το Επαναστατικό Συμβούλιο των Λαϊκών Αντιπροσώπων (Rat der Volksbeauftragten). Είχε συντακτικό χαρακτήρα: το Σύνταγμα, που προέβλεπε αβασίλευτο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 1919.
Προσωρινός πρόεδρος αναδείχτηκε ο Φρίντριχ Έμπερτ ( Friedrich Ebert), ο οποίος διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον Φίλιπ Σάιντεμαν (Philipp Scheidemann).
Πηγή:
http://kokkonis.wordpress.com/2014/01/19/19-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1919-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7/#comments

καφκικός εφιάλτης για τον Κώστα Σακκά

$
0
0

καφκικός εφιάλτης για τον Κώστα Σακκά




Αναδημοσίευση από τον ιστοτόπο της εφημερίδας Κόντρα

***

Καφκικός εφιάλτης για τον Κώστα Σακκά

Η αέναη δικαστική ομηρεία του Κώστα Σακκά ξεπερνάει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία, εξελισσόμενη στο πιο σκοτεινό καφκικό σενάριο.
Υπόδικος και προφυλακισμένος για την υπόθεση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επί τρία χρόνια, αποφυλακίστηκε τον Ιούλη του 2013 μετά από 38 μέρες απεργίας πείνας και την εκδήλωση ενός τεράστιου κύματος συμπαράστασης. Στο πρόσωπό του κουρελιάστηκαν το σύνταγμα και ο ποινικός νόμος σχετικά με τα χρονικά όρια της προσωρινής κράτησης. Η αποφυλάκισή του συνοδεύτηκε από τη σε βάρος του επιβολή επαχθέστατων περιοριστικών όρων, τους οποίους τήρησε απαρέγκλιτα.
Η τήρηση των σε βάρος του περιοριστικών όρων και η συνεπής παρουσία του στις δύο δίκες του, που διεξάγονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, δεν ήταν αρκετές για να του εξασφαλίσουν την ελευθερία που όρισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το καλοκαίρι, μέχρι την ολοκλήρωση, με υπέρμετρη καθυστέρηση για την οποία μόνο ο ίδιος δεν ευθύνεται, της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας.
Με το νέο κύμα τρομοϋστερίας που ξέσπασε, μετά τη μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στη φυλακή, μετά από άδεια, έγινε αμέσως φανερό ότι ο Κώστας Σακκάς ήταν ο πρώτος που επιλέχτηκε για να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο, για να αποκτήσει η τρομοϋστερία έμπρακτη υπόσταση.
Την ίδια κιόλας μέρα που φούντωνε η τρομοϋστερία και τα παπαγαλάκια από τα τηλεπαράθυρα και τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα ζητούσαν «αίμα», στις 7 Γενάρη, ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, γιατί επισκέφτηκε για λίγες ώρες ένα φιλικό του σπίτι. Η κατηγορία ήταν γελοία και νομικά εντελώς αβάσιμη: παραβίαση του περιοριστικού όρου της μόνιμης διαμονής του στο πατρικό του σπίτι! Είχαμε, δηλαδή, μια πραξικοπηματική μετατροπή του περιοριστικού όρου της υποχρέωσης μόνιμης διαμονής σε συγκεκριμένη διεύθυνση, σε οιονεί κατ’ οίκον περιορισμό! Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο σιδεροδέσμιος, δικάστηκε και αθωώθηκε, γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι η ολιγόωρη επίσκεψη του σε φιλικό του σπίτι δεν συνιστά αλλαγή της μόνιμης διαμονής του.
Ως εκεί, η λογική επικράτησε της σκοπιμότητας, μολονότι έγινε φανερό ότι υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αντιτρομοκρατική και δικαστικούς κύκλους της Ευελπίδων (δες το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).
Ομως, οι μηχανισμοί δεν παραδέχτηκαν την αποτυχία του σχεδιασμού τους, που ήθελε τον Σακκά ξανά στη φυλακή, για να περιφέρουν τον επανεγκλεισμό του ως τρόπαιο της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής τους. Ο Σακκάς έπρεπε να ξαναπάει στη φυλακή με οποιοδήποτε κόστος για την αξιοπιστία του περιβόητου «κράτους δικαίου» και του ακόμη πιο περιβόητου «νομικού πολιτισμού», με οποιοδήποτε κόστος για την αξιοπιστία των αστικών θεσμών. Οχι γιατί έκανε κάτι, αλλά γιατί κάπως έπρεπε να απαντηθεί από το αστικό κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του η επώδυνη απουσία του Χρ. Ξηρού. Γιατί έπρεπε να σταλεί ένα ισχυρό τρομοκρατικό μήνυμα στην ελληνική εργαζόμενη κοινωνία και τη νεολαία της.
Μια μόλις εβδομάδα μετά την αθώωσή του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 16 Γενάρη, είχαμε διπλό χτύπημα. Το πρωί ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους περιοριστικούς όρους και μερικές ώρες αργότερα ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική. Αυτή τη φορά σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών, που εκδόθηκε αυθημερόν (!) για τα αδικήματα: α) της συμμετοχής στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, για την οποία ήδη δικάζεται ενώπιον δύο δικαστηρίων (!!!) και β) για δύο εκρήξεις που περιλαμβάνονταν στην αρχική υπόθεση του Χαλανδρίου, η εκδίκαση της οποίας έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2011(!!!).
Η απλή λογική λέει πως πρόκειται για νέα μεθόδευση προκειμένου να τον ξαναστείλουν στη φυλακή. Ας δούμε, όμως, και τις εμφανιζόμενες ως ενδείξεις σε βάρος του: δύο αποτυπώματα σε πλαστική σακούλα που οι αρχές φέρονται ότι εντόπισαν στο σπίτι του ήδη συγκατηγορούμενού του Χ. Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και τα θέτει και η συνήγορος του Κ. Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη.
Τι αποδεικτική αξία έχουν τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου σε κινητό και χωρίς αυτόνομο ποινικό ενδιαφέρον αντικείμενο, που βρέθηκε σε μια φοιτητική κατοικία; Την απάντηση τη δίνει η υπ’ αριθ. 4199/2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ίδια την υπόθεση του Χαλανδρίου:καμία αποδεικτική αξία.
Γιατί βρέθηκαν τώρα τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη διάθεση των αρχών από το 2010; Γιατί τώρα έδωσε τα αποτυπώματα του, λένε οι αρχές. Γιατί όταν συνελήφθη το 2010 δεν ίσχυε η από 15.11.2011 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί υποχρεωτικής λήψης αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού. Βεβαίως, όπως η ίδια η αστυνομική αρχή συνομολογεί, τώρα τα έδωσε οικειοθελώς.
Αρα γιατί να αρνηθεί το 2010, κάτι που έκανε οικειοθελώς το 2014; Αλλά ακόμα και αν ήταν έτσι, τι έκαναν οι αρχές από το 2011 μέχρι σήμερα;
Εμπόδιζαν την πρόοδο των ερευνών; Και γιατί ουδέποτε του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της άρνησης δακτυλοσκόπησης που ρητώς προβλέπεται από το άρθρο 27 του ΠΔ 342/1977;
Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα της συνηγόρου, εμείς ρωτάμε: υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα, που να πιστεύει ότι η Αντιτρομοκρατική δεν είχε τα αποτυπώματα του Σακκά; Υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει πως τα αποτυπώματα του Σακκά δεν έχουν συγκριθεί με ό,τι αποτύπωμα βρέθηκε στα σπίτια που η Αντιτρομοκρατική ονομάτισε γιάφκες, ότι τα αποτυπώματά του δεν έχουν εξονυχιστικά ελεγχθεί και αξιολογηθεί στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τη σύλληψη του μέχρι σήμερα, όπως έχει ελεγχθεί και αξιολογηθεί κάθε λεπτομέρεια της ζωής του;
Την Τρίτη 21 Γενάρη ο Κώστας Σακκάς θα οδηγηθεί ξανά σιδεροδέσμιος ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, αντιμετωπίζοντας για τρίτη φορά τον κίνδυνο της προφυλάκισης για την ίδια υπόθεση, για την οποία είναι εδώ και τρία χρόνια υπόδικος χωρίς δίκη. Είναι πολύ πιθανό οι δικαστικοί μηχανισμοί, να υιοθετήσουν αυτούς τους παράλογους ακροβατισμούς σε βάρος του Σακκά, πετώντας στα σκουπίδια την όποια αξιοπιστία και την όποια αξιοπρέπεια τους απέμεινε. Ο νομικός κόσμος θα κλείσει και πάλι τα μάτια, θα το καταπιεί και αυτό, υποκύπτοντας στην πίεση (αν όχι στη γοητεία) της τρομοϋστερίας; Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, με τα μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας και δικαιωμάτων, θα αποστρέψει το πρόσωπό της από το εν εξελίξει αστυνομικο-δικαστικό πραξικόπημα σε βάρος του Κ. Σακκά, για να μην κατηγορηθεί ως «συνοδοιπόρος της τρομοκρατίας»;
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο νομικός κόσμος, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η αντιπολίτευση, έχουμε υποχρέωση όλοι και όλες να σταθούμε στο πλευρό του Κώστα Σακκά. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, απαιτώντας τη μη προφυλάκισή του.
Ολοι την Τρίτη το πρωί στο Εφετείο (Λουκάρεως).
***
Το βρήκα εδώ:

http://risinggalaxy.wordpress.com/2014/01/19/%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CE%AC/

reequency thezine #9 με τέχνη, πολιτική και αλκυονίδες 2014.1

$
0
0

reequency thezine #9 με τέχνη, πολιτική και αλκυονίδες

2014.1Στην χρονιά που ξεκίνησε με το ζερβό παλεύουμε και αγωνιζόμαστε να είμαστε δημιουργικοί, παραγωγικοί και αληθινοί. Το καινούριο τεύχος του φαν ζιν μας είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε οθόνες, παρέες, μυαλά, και όπου αλλού θέλει ο αναγνώστης. Από τη μαγεία της «Τέλειας Ομορφιάς» μέχρι τα ιδρωμένα υπόγεια της Καλλιδρομίου και του εγχώριου underground. Από την μοναδική ομορφιά της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης στους καταυλισμούς του Χαλανδρίου, μέχρι τις μεταλλαγμένες τροφές της Monsanto και τους doers του TEDx.
freequency thezine #9 για την τέχνη, την πολιτική και τις αλκυονίδε


αναδημοσίευση από:
http://freequencyradio.wordpress.com/2014/01/20/freequency-thezine-9-me-texnh-politikh-kai-alkuonides/#like-20539

Καλή αντάμωση στα πουτανάδικα

$
0
0

Καλή αντάμωση στα πουτανάδικα

by antonis



Ο καπιταλιστής απεχθάνεται τον πόλεμο όπως ο διάολος το λιβάνι. Ο καπιταλιστής δεν στέλνει τα παιδιά του στον πόλεμο. Στον πόλεμο τρέχουν σαν τα κουτάβια οι υποτελείς. Αυτοί είναι περήφανοι για την πατρίδα, τα όπλα, την παναγία και το έθνος. Οι υποτελείς καταστρέφονται, νικούν ή χάνουν, ζουν ή πεθαίνουν. Οι υποτελείς είναι προγραμματισμένοι για τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα ανανεώνουν τον κύκλο της υποτέλειας, ώστε αυτή, να έχει εκ νέου ζωτικό όφελος για τον καπιταλιστή. Ο πολιτισμός που μοστράρεται από δεξιά και αριστερά, στα κούλουμα της λάιφ στάιλ πολιτικής αντίστασης, είναι βουτηγμένος στα σκατά. Γεννάει σκατά. Γεννάει πόλεμο. Γεννάει μαλακία. Κακής ποιότητας μαλακία. Η μεσαία τάξη όταν παίρνει θέση στις λεγόμενες επαναστατικές προκηρύξεις προκαλεί κοιλόπονο απ’ το γέλιο. Όπως όταν παίρνει θέση η λέξη Δημοκρατία στα δελτία ειδήσεων με θέα τους ξυλοδαρμούς. Ξαφνικά εκεί που τα είχαμε όλα έρχονται οι κακοί να μας τα αρπάξουν. Ω τι φοβερή μεγαλοφυής μπούρδα, αφού αγαπητοί κύριοι, η μεσαία τάξη είναι μια μπούρδα. Είναι το σκατό που βγαίνει απ’ τον σπουδαίο κώλο του καπιταλιστή και πέφτει με γδούπο πάνω στα κεφάλια της εργατικής τάξης. Ο μεσαίος ήτο πάντα ένα παράσιτο και καλά θα κάνει να πάει εκεί όπου ανήκει. Ο μεσαίος υπήρξε και υπάρχει ως χειρόφρενο κατακτήσεων. Ως ο αρκουδιάρης γυρολόγος κάθε μικροαστικής συνήθειας. Το μαγαζάκι μου, το γραφειάκι μου και στ’ αρχίδια μου. Η μεσαία τάξη λούζεται τώρα το ιδεολόγημα που την έκανε μεσαία. Κι αν κάποιος κάνει αντάρτικο γι’ αυτή την τάξη είναι ή μαλάκας ή πράκτορας. Συνήθως από αφέλεια είναι και τα δύο. Η κοινωνία του Θεάματος περνάει απ’ το πολιτικό κιτς στην πολιτική πορνογραφία. Ο μεσαίος έχει μετατραπεί σε ματάκια. Μπορεί εύκολα να δώσει κώλο στο διευθυντή του, στον προϊστάμενο του, στον εργοδότη του. Γουστάρει τα σύμβολα που τού κάθονται στο σβέρκο και τους παπάδες που τού κάθονται σα μύγες στο μουνί. Γουστάρει να τα χώνει, αλλά εκεί που δεν κινδυνεύει ν’ ακουστεί και εκεί που δεν κινδυνεύει να αναλάβει ευθύνες. Είχε και έχει πάντα άλλοθι τους αυτόκλητους αντάρτες πόλεων και χωριών και τα φασιστοκούνελα που χαιρετάνε το μαύρο ήλιο και αφανίζουν τους λεχρίτες μετανάστες που ήρθαν να πάρουν τις δουλειές απ’ τα παλληκάρια ελληνόπουλα. Δεν θαύμαζα ποτέ τους ήρωες ούτε με εμπνέουν οι ηρωισμοί. Δεν μου λέει τίποτε κάποιος μικροαστός χέστης να έχει στο καθιστικό του τον Καραϊσκάκη. Δεν μου λένε τίποτε οι αγανακτισμένοι μαλάκες. Δεν μου λέει τίποτε η γκρίνια των συμπολιτών μου. Δεν μου λένε τίποτε οι βαρύγδουπες δωματίσιες επαναστατικές κορώνες. Δεν μου λένε τίποτε οι βλαμμένοι υποτελείς δάσκαλοι. Οι διανοούμενοι που σκίζονται για την πατρίδα. Κι ούτε θέλω να ανταμώσω κανένα πούστη στα γουναράδικα. Θέλω μόνο να ζήσω σωστά. Να βλέπω σωστά. Να τρώω σωστά. Να γαμάω σωστά. Να σκέφτομαι σωστά. Και για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Να πεταχτεί σαβούρα αιώνων στον καιάδα. Να γίνουν οι αρμόζουσες πνευματικές πατροκτονίες. Κάθε στιγμή θα πρέπει να αναπνέουμε σωστά. Η αναπνοή μας να έχει την καύλα της ζωής κι όχι τη μυρουδιά του θανάτου. Να παίρνουμε ζωή απ’ την πρωινή δροσούλα κι όχι απ’ το χνώτο του ασφαλίτη. Να μαθαίνουμε απ’ τα μικρά παιδιά κι όχι απ’ τους σοφούς γέρους. Καλή αντάμωση στα πουτανάδικα.

Πηγή:
http://dromos.wordpress.com/2014/01/20/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

ΛΑΜΟΓΙΑ Η ΗΛΙΘΙΟΙ? .. Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ?

$
0
0

ΛΑΜΟΓΙΑ Η ΗΛΙΘΙΟΙ? .. Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ?


Ω τι έκπληξη!  Στην Ελλάδα υπήρχαν μίζες,   διαπλοκές, επίορκοι που καταλήστεψαν  το δημόσιο, λαμόγια που στις πλάτες της πατρίδας χτίζαν τα παλάτια τους και χαρτζηλίκωναν τις γκόμενές τους, που κοιτάγανε μόνο το τομαράκι τους χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, υπήρχαν  επώνυμοι και ανώνυμοι που λειτουργούσαν σαν κανονικές συμμορίες...
Τι λες βρε παιδί μου..  Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μας...  Εχω ένα σοβαρό προβληματισμό.. Προσπαθώ να καταλάβω πόσοι από το σύνολο των ελλήνων  πολιτών είναι λαμόγια και πόσοι ηλίθιοι.
Σε μια χώρα που από μικρό παιδί μαθαίνει κανείς για το «μέσον», τις «άκρες», το «λάδωμα», το «φακελλάκι», την «εξυπηρέτηση» σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κάνει κάποιος. Από την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού που βιάζεται να το πάρει μέχρι το να χτίσει μια χολυγουντιανή βίλα πάνω στο καμένο δάσος, μέχρι να προσπεράσει αναισθήτως χωρίς καμιά τύψη  μια ουρά από αρρώστους που περιμένουν τρέμοντας τη σειρά τους για το χειρουγείο μη πεθάνουν,  που προσπερνάει άξια παιδιά που βράσαν αυγό στη καρέκλα για να μάθουν δυο γράμματα, και διορίζει τον άχρηστο και τεμπελχανά κανακάρη σε μια θέση πολυτελείας για να βάζει αυτούς τους άξιους να του σερβίρουνε καφέδες....
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ γεννήθηκε, μεγάλωσε, γέρασε και έφυγε για το μεγάλο ταξίδι σ΄αυτόν εδώ το τόπο χωρίς να έχει νοιώσει στο πετσί του, την ασυδοσία, το θράσος, την κατινιά, τη κουτοπονηριά, τη μικρότητα ψυχής, τη μιζέρια, το θράσος, το νταβτζηλίκι, την κουραδομαγκιά και το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε». Σε κάθε έκφραση της καθημερινότητας.
Στο λεωφορείο για τη δουλειά.  Στο ταξί. Στο σουπερ μάρκετ στην ουρά.  Στη ταβέρνα, στο καφενείο, σε δημόσιες υπηρεσίες,  σε νοσοκομεία, σε τουριστικά καταλύματα , σε  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
Οπότε εδώ έρχεται η απορία μου.  Ολοι αυτοί οι άνθρωποι οι επώνυμοι στα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, οι επώνυμοι και ανώνυμοι του διαδικτύου, ο κόσμος στις κουβέντες στα πηγαδάκια, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΙ?  Είναι λαμόγια που παριστάνουν τις περιστέρες?  είναι ηλίθιοι που ψήφιζαν φανταζόμενοι πως αυτοί που ψηφίζουν είναι έντιμοι, πατριώτες, φιλάνθρωποι και τέρατα ηθικής? Μήπως ήρθαν από κάποιον άλλο πλανήτη τώρα τελευταία? Γιατί ένας έντιμος και ειλικρινής άνθρωπος σ΄αυτό εδώ το ταλαίπωρο τόπο δεν υπάρχει περίπτωση να παραστήσει τον έκπληκτο. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν είχε καταλάβει γιατί πας έντιμος πολίτης με συνείδηση και αξιοπρέπεια, κάθε άνθρωπος που διατήρησε την ουσία του και σιχάθηκε τα γελοία περιτυλίγματα της ζωής ένοιωσε ξένο σώμα μέσα στους υπόλοιπους. Βίωσε κάθε μέρα το περιθώριο της σελίδας γιατί δεν μπορούσε να ταιριάξει με το πρεζομένο στο κέρδος και την απάτη πλήθος. Ντράπηκε,  έκλαψε, χτυπήθηκε κάτω, δεκάδες φορές αδυνατώντας να «ταιριάξει» με τους καραγκιόζηδες που χτυπάγανε παλαμάκια στο κάθε φύλαρχο που τους έταζε καθρεφτάκια...
Τίμιοι σ΄αυτό το τόπο ήταν και θα είναι πάντα, οι ίδιοι που είναι και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι αμετανόητοι ρομαντικοί.  Οι ψυχούλες οι ευαίσθητες.  Οι βασανισμένοι. Οι τρελοί. Οι περιθωριακοί. Οι ελεύθεροι αλεξιπτωτιστές της ζωής.  Τα παιδιά και τα αιώνια παιδιά. Οι κομπάρσοι στο θέατρο της ζωής και πρωταγωνιστές των ονείρων... Ολοι εκείνοι που θέλουν ν΄αγγίξουν το μεδούλι της ζωής κι όχι τη φτιασιδωμένη πέτσα.
Είναι οι άνθρωποι που επώνυμα ή ανώνυμα δεν τα φάγανε μαζί. Δεν φάγανε γενικότερα τίποτα περισσότερο από αυτό που ζυμώσανε με το κόπο τους, από αυτό που μπορούσε να γίνει χωρίς να χάσουν την αξιοπρέπειά τους, χωρίς να ξεπουληθούν, χωρίς να φιλήσουν τις κατουρημενες ποδιές για να εξηπηρετήσουν τη μωροδοξία τους...
Με αφήνει εντελώς αδιάφορη όλη αυτή η φαρσοκωμωδία. Δεν μου καίγεται καρφί. Τους κοιτάζω χιλιάδες κουτοπόνηρα ανθρωπάκια να παριστάνουν τους έκπληκτους, τους έντιμους που νοιώθουν αγανάκτιση, τους καθαρούς που κλείνουν τη μύτη στη βρώμα. Αλλοι γιατί δεν τους μπουζούριασε κανείς ακόμα, άλλοι γιατί τα εγκλήματά τους ήταν ψιλοβρωμιές, ψιλοχεσίματα, μέσα στο τεράστιο βόθρο. 
Είναι οι καθηγητές της διαπλοκής και οι κατιμάδες.  Οι πρίγκηπες της απάτης και τα δουλικά τους. Οι αυθεντικοί βρυκόλακες και οι υποτακτικοί τους.
Και ξέρετε κάτι? Περισσότερο γλοιώδεις και τιποτένιοι είναι  οι υποτακτικοί. Αυτά τα μίζερα ανθρωπάκια, που παριστάνουν τους τίμιους και μέσα στα ονειρεματά τους  στριγμώνεται όλη η διαστροφή, η βρωμιά και η ανωμαλία αυτού του κόσμου.  Είναι οι απατεώνες του φτωχού. Οι κοριοί του Μπρέχτ ή σε πιο μοντέρνα και πιασάρικη εκδοχή
Οι familiars του Blade.
I hate familiars.
Κι εγώ επίσης. Σιχαίνομαι τους υποτακτικούς.
Κι   όλοι αυτοί οι έκπληκτοι, που  χρόνια και χρόνια ψήφιζαν κι επιβράβευαν όλο αυτό το συρφετό για να εξασφαλίσουν τη θεσούλα τους στον υπόνομο... αυτοί είναι όλοι υποτακτικοί.  Ανά πάσα στιγμή για λίγα μπιχλιμπίδια, λίγη λάμψη από τα αφεντικά τους θα άπλωναν το λαιμό τους με ηδονή, να ταϊσουν τα κτήνη μέχρι θανάτου.

αναδημοσίευση από:
http://synithisypoptos.gr/blog/%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CE%BF

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ (κι όχι για τα συνήθη νεοελληνικά "κανόνια")

$
0
0


ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ (κι όχι για τα συνήθη νεοελληνικά "κανόνια")

Ο ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ


ΛΟΥΣΤΡΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
(ένα παραμύθι τού 20ου αιώνα, από τον Βιττόριο Ντε Σίκα) 



        
Δείτε την εδώ ψηφιακά αποκατεστημένη με ελληνικούς υπότιτλους:http://www.youtube.com/watch?v=WFfDDusfHko


Είναι ίσως κοινοτοπία να επαναλάβει κάποιος ότι η αληθινή τέχνη μπορεί να γεννηθεί μόνο εκεί όπου υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι. Άνθρωποι που έτυχε να ζουν σε κακούς καιρούς και που δοκιμάζονται σκληρά (και, όχι σπάνια, να πέφτουν αγωνιζόμενοι), ή άνθρωποι που έτυχε να ζουν σε καλύτερους καιρούς, αλλά με προσωπικότητα τόσο αυτόνομη και ιδιαίτερη, ώστε να νιώθουν ότι πνίγονται από τον γενικό εφησυχασμό. 
Σχετικά με την πρώτη κατηγορία αληθινών ανθρώπων, οι ψυχολογικές και συνειδησιακές συνέπειες της κοινωνικής αποσάθρωσης που προκαλείται από τις καταστάσεις τής συνήθους ανισορροπίας του καπιταλισμού (οικονομικές κρίσεις και καταστροφές της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας), ενέπνευσαν μερικές από τις συναρπαστικότερες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Σε αυτή την διεθνή πολιτισμική συνεισφορά πρέπει βέβαια να μπει ένα "πλην Λακεδαιμονίωνρωμηοελλήνων", στην επικράτεια των οποίων ουδέποτε υπήρξε οικονομική κρίση -αφού ουδέποτε υπήρξε οικονομική ανάπτυξη έστω και με την πιο χυδαία καπιταλιστική έννοια- παρά μόνο τα"κανόνια" της τριτοκοσμικής νεοβυζαντινής ρεμούλας, που σκάνε με τον πλέον αναμενόμενο τρόπο, από την αρχή κιόλας τού "ελεύθερου εθνικού βίου"(και τα οποία, δια του χαρακτηριστικού νεοελληνικού στρουθοκαμηλισμού,"φορτώνονται"  στην εκάστοτε πλησιέστερη χρονικώς διεθνή οικονομική κρίση). 

Την ταινία Λούστρο Παπουτσιών τού Βιττόριο Ντε Σίκα τήν είχα δει, φοιτητής ακόμα, στην κινηματογραφική λέσχη του πανεπιστημίου μου, πριν από εικοσιπέντε περίπου χρόνια. Την ξαναείδα πρόσφατα σε "edizione restaurata digitale"και δεν μπόρεσα να μην κάνω κάποιες γενικότερες σκέψεις.

Aπό όχι και λίγους, η ταινία αυτή του Ντε Σίκα θεωρείται (μαζί βεβαίως με τον Κλέφτη Ποδηλάτων τού ιδίου) ο Παρθενώνας της κινηματογραφικής τέχνης. Μάλιστα ο Όρσον Ουέλλς είχε πει για τον Ντε Σίκα, ότι είναι ο σκηνοθέτης που "κατάφερε το αδιανόητο: εξαφάνισε την κάμερα".
Ο πρωτότυπος τίτλος Sciuscià προέρχεται από παραφθορά/σύντμηση των αγγλικών λέξεων "shoe shine", όπως τις είχαν αντιγράψει εξ ακοής τα χιλιάδες ορφανά ή εγκαταλειμμένα αγόρια στην κοινωνικοοικονομικά διαλυμένη από τον φασισμό και τον πόλεμο Ιταλία του 1945, τα οποία γυάλιζαν τα παπούτσια των αμερικανών στρατιωτών, για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντε Σίκα, πρόθεσή του ήταν να φτιάξει "ένα παραμύθι του 20ου αιώνα".





Σχεδόν κάθε σκηνή αυτής της "παιδοκεντρικής"ταινίας είναι ένα -συχνά ντροπιαστικό- μάθημα ζωής για ενήλικους. 
Μάλιστα θα έλεγα ότι, αν και δεν είναι με τίποτα παιδική, δίνει αυθεντικά πρότυπα και διευρύνει για πάντα τον ορίζοντα και των παιδιών που θα τη δουν (και, εννοείται, θα τη συζητήσουν μετά με τους γονείς τους). 
Είναι επίσης και απαγγελία κατηγορίας εναντίον ενός Συστήματος (όχι μόνο οικονομικού) που στραγγαλίζει εν τη γενέσει του ό,τι ευγενέστερο διαθέτει από τη φύση του ο άνθρωπος. Γιατί, αν και ξεκινάει σαν δροσερή και "φευγάτη" (όπως δηλαδή οι μικροί πρωταγωνιστές της), στο τέλος της θα κάνει πολλά στομάχια να σφιχτούν.Ίσως αυτό να την κάνει να φανεί απαισιόδοξη για κάποιους. Προσωπικά ποτέ δεν δέχτηκα ότι μπορεί να υπάρχει απαισιόδοξη τέχνη. Η δουλειά της τέχνης είναι να ξύνει πληγές και να θέτει τα Τρομερά Ερωτήματα με τον σωστό τρόπο, με αφοβία, αταραξία, αξιοπρέπεια, χιούμορ και κυρίως χωρίς εθελοτυφλία. Η σωστή διατύπωση ενός οποιουδήποτε ερωτήματος είναι κιόλας ο μισός δρόμος για την απάντησή του. Με αυτή την έννοια, το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια αριστουργήματα είναι ήδη από μόνο του αισιόδοξο. Σε τελική ανάλυση, αν είναι να αξιολογούμε την αισιοδοξία της τέχνης μόνο με κριτήρια "χάππυ εντ", τότε η μόνη αισιόδοξη "τέχνη"που πιθανώς απομένει είναι τα αισθηματικά μυθιστορήματα τσέπης που πουλιούνται στα περίπτερα.



Ο Ντε Σίκα δεν χάνει ούτε στιγμή το μέτρο, δεν καταφεύγει σε δοκιμασμένα κολπάκια για εύκολους μελοδραματισμούς, δεν προσπαθεί να εκβιάσει συγκινήσεις, ή να βγάλει επιτηδευμένο γέλιο (αμίμητη η μόλις ενός δευτερολέπτου βουβή σκηνή όπου διακωμωδούνται κάποιοι νοσταλγοί-λείψανα τού μουσολινικού καθεστώτος). Και βέβαια, ούτε κατά διάνοια δεν ηθικολογεί. Οι εικόνες του διαθέτουν λακωνική οικονομία, δύναμη και πληρότητα. Χρησιμοποιώντας την κάμερα με τρόπο τόσο επιδέξιο που είναι σαν να την καταργεί, "εγκαταλείπει"τον θεατή μέσα στην ιστορία αφήνοντάς του τη νοητική και συναισθηματική πρωτοβουλία.




Ιδιαίτερα προσεγμένη είναι και η μουσική (όπως άλλωστε και στον Κλέφτη Ποδηλάτων), η οποία δεν έχει απλό συνοδευτικό ρόλο, αλλά εκλύεται κυριολεκτικά από την εικόνα, με τρόπο που να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.  


Ο Βιττόριο Ντε Σίκα με αυθεντικούς ανήλικους λούστρους της Ρώμης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τού Sciuscià, το 1945

Όλες οι ταινίες του εκείνης της περιόδου είναι γυρισμένες με τον πιο ηρωικό τρόπο: χαμηλού προϋπολογισμού και επιπλέον με ηθοποιούς αληθινούς ανθρώπους της καθημερινής αγωνίας (όχι σαν κάτι εκατομμύρια ξεβολεμένους "αγανακτισμένους"ψηφοφόρους και συνδαιτημόνες του Πάγκαλου), που υποδύονται τον εαυτό τους κάτω από την διακριτική και εμπνευσμένη καθοδήγησή του. Ο Ντε Σίκα γύριζε επί έναν σχεδόν χρόνο στους δρόμους της Ρώμης παρατηρώντας και μελετώντας τη ζωή των ανήλικων λούστρων, αλλά και όλων των αυθεντικών χαρακτήρων της αληθινής ζωής. Οι ερμηνείες που καταφέρνει να αποσπάσει από αυτούς τους άσχετους με ηθοποιΐα ανθρώπους είναι τόσο ολοκληρωμένες και σύγχρονες, που τύφλα να 'χουν οι "επαγγελματίες"και οι κάτοχοι Όσκαρ.Ταινίες που καταργούν τα σύνορα μεταξύ τής ζωής και της τέχνης, κάνοντάς τες να αλληλοεξυψώνονται η μία μέσω της άλλης. Και φυσικά απολύτως επίκαιρες, όπως παραμένει πάντα κάθε μεγάλη τέχνη. 




Το ερώτημα είναι: γιατί δεν φτιάχτηκαν ποτέ ταινίες τέτοιου επιπέδου στη Νεοελλάδα, παρ'όλο που ο νεοέλληνας βολεύεται να αυθυποβάλλεται και να κορδώνεται αλαζονικά, ότι έχει περάσει από τόσo δύσκολες καταστάσεις ... όσο κανένας άλλος λαός; 

Aν ο κινηματογράφος (τουλάχιστον ο θεωρούμενος ως ποιοτικός) είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος που μια κοινωνία "βλέπει"τον εαυτό της, το παρελθόν της και το παρόν της, τότε στα καθ'ημάς, την κινηματογραφικώς νοούμενη εθνική (μή)ματιά, τήν έχουν κατά κανόνα αναλάβει -και καπαρώσει- επί δεκαετίες, κλίκες αργόστροφων σταλινικών με δυσκολία έκφρασης (βλ. π.χ. Θόδωρος Αγγελόπουλος). 
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα κι αν υπήρχαν στην Ελλάδα σκηνοθέτες εξίσου σπουδαίοι π.χ. με τον Ντε Σίκα  (κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο) είναι μάλλον απίθανο ότι θα έβρισκαν έμπνευση για κάτι πραγματικά συναρπαστικό (π.χ. είναι δυνατόν να εμπνευστείς από την αυτοκτονία ενός εβδομηνταεφτάχρονου συνταξιούχου έξω από τη Βουλή, ο οποίος αντί να στρέψει το πιστόλι, που προνομιακάκρατούσε, εναντίον ενός πολιτικού, ή μπάτσου, προτίμησε να αυτοπυροβοληθεί σαν κάτι φανατικούς θρησκευάμενους ανατολίτες, που αυτοπυρπολούνται δημόσια;). Ο απλός λόγος είναι ότι πρόκειται για μια κοινωνία, απέραντης επιδερμικότητας, βαθύτατης υποκρισίας και με παντελή απουσία στοιχείων αυθεντικότητας καιπραγματικής ταυτότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι εθνικός ήρωας του ρωμηοέλληνα είναι εδώ και αιώνες ο γνωστός μας Καραγκιόζης, ένας φιλοτομαριστής, κουτοπόνηρος, βολεψοκωλάκιας και λαμόγιο, ένας ύπουλος καρμίρης που έβγαζε το κόμπλεξ του και την κακία του σε όλους όσους απλώς περνούσαν έξω από το σπίτι του, πότε καυχησιάρης και πότε κλαψομούνης, ένας εκ του ασφαλούς (τζάμπα)μάγκας που, αναλόγως ποιόν είχε μπροστά του, πότε πούλαγε νταηλίκι και πότε μεταμορφωνόταν σε δουλοπρεπή κότα, ένας διπρόσωπος που πότε παρίστανε συμφεροντολογικά τον αφελή και πότε πούλαγε "εξυπνάδα", ένας ανύπαρκτος που δίδασκε την πουστιά και την ίντριγκα στα παραμελημένα παιδιά του και που εξαπατούσε διαρκώς τη γειτονιά νομίζοντας ότι δεν γίνεται αντιληπτός  από ... τα "κορόιδα". 
Μια "επικαιροποιημένη"βερσιόν του θα μπορούσε να είναι και ο σημερινός νεόπτωχος -και επί έτη χαζοχαρούμενος δανειολήπτης, αρπακτικό ευρωεπιδοτήσεων και ψευτονεόπλουτος κουραδόμαγκας- του Ελλαδιστάν (γιατί ούτε καν αληθινούς νεόπλουτους δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει αυτή η χώρα). Το θύμα-ψώνιο της αρπαχτής του χρηματιστηρίου, που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Ο εθνικά υπερήφανος μπουνταλάς, διοργανωτής των "πιο πετυχημένων ολυμπιακών αγώνων που έγιναν ποτέ" - και που οι "μίζες"τους συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανέβει το δημοσιονομικό έλειμμα στον "θεό". Ο ευλαβικός τηλεθεατής-φερέφωνο των καναλιών της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής διαπλοκής, ο οποίος τόσα χρόνια ούρλιαζε σαν προγραμματισμένος για ... αποκρατικοποιήσεις και "μεταρρυθμίσεις" (και που τώρα τις βρίσκει μπροστά του, στα διαλυμένα νοσοκομεία και σχολεία). Το ελληνοχριστιανικό ποίμνιο της  κρατικοδίαιτης Εκκλησίας Α.Ε., το οποίο έτρεχε κατά εκατομμύρια στις "λαοσυνάξεις"του χουντικού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου διαιωνίζοντας τον βυζαντινισμό και τον μεσαίωνα. Ο εθνικά υπερήφανος ανιστόρητος χάφτης εθνικών μύθων όπως το "έπος του '40" και η "εθνική αντίσταση"Ο κ. "Ξέρεις ποιός είμαι 'γω, ρε;". Ο αλαζονικός, άχρηστος και αγράμματος δημόσιος καρεκλοκένταυρος, αυτό το παράσιτο, που όλοι ξέρουν ότι διορίστηκε γλείφοντας κατουρημένες κομματικές ποδιές και που σήμερα, όπου το πελατειακό κράτος -προσποιείται ότι- συμμαζεύει τα άπλυτά του, είναι χεσμένος από τον φόβο του. Ο βλαχαδερός ψηφοπελάτης, ή το κομματόσκυλο-"παράγοντας"που (τα) συνέτρωγε με τους Πάγκαλους, ή τους Τομπούλογλου ("μαλάκας είμαι να μην 'κονομήσω κι εγώ;") και τώρα, επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να "σαβουρώσει", έχει μετακινηθεί (σαν αχάριστος και έρμαιο, που είναι) στον ΣΥΓΥΡΙΖΑ και στη Χρυσή Αβγή. 
Ούτε καν μια φτηνιάρικη φαρσοκωμωδία συνοικιακού βίντεο κλαμπ δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί κάποιος από μια τέτοια εθνική "κουλτούρα". 

Μια κοινωνία με πρότυπο έναν τέτοιον θλιβερά ανώριμο εθνικό "ήρωα", ποτέ δεν θα τολμήσει να διδαχτεί από τα πανάξιά της στραπάτσα, ούτε να απεικονίσει/αντιμετωπίσει αυτοκριτικά τον εαυτό της, όπως π.χ. ανέλαβε να κάνει για λογαρισμό της ιταλικής ο Ντε Σίκα και οι σκηνοθέτες της γενιάς τού ιταλικού νεορεαλισμού. Παρεμπιπτόντως, ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα υποδειγματικής εθνικής κινηματογραφικής αυτοκριτικής βρίσκουμε στον σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο: ταινίες όπως Η χαμένη τιμή τής Καταρίνα Μπλουμ (1975), το Στάλινγκραντ (1993), Η Πτώση (2004), Το Κύμα (2008), ή Το Σύμπλεγμα Μπάαντερ-Μάινχοφ (επίσης του 2008), αποδεικνύουν ότι με τέτοια ακριβή ματιά  στο παρελθόν της και με τέτοιο κατακτημένο επίπεδο αυτογνωσίας, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η γερμανική κοινωνία έχει (ξανα)βρεθεί στην πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου πολιτισμού, οικονομίας, επιστήμης κ.λπ., παρ'όλο που βγήκε δύο φορές κατεστραμμένη από ισάριθμους παγκοσμίους πολέμους. Αντιθέτως, η χαρακτηριστική ρωμέικη κλαψομουνίαση, το -φτηνιάρικο, ή "έντεχνο"- μελό, η φτιασιδωμένη επιδερμικότητα και ο στρουθοκαμηλίστικος κοινωνικοϊστορικός "προβληματισμός", ακόμα κι αν επενδύονται με την πλέον κουλτουριάρικη προβειά,  συνθέτουν το σήμα κατατεθέν του νεοελληνικού "σοβαρού"κινηματογράφου (κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπως π.χ. του Γιώργου Πανουσόπουλου, ή του Νίκου Κούνδουρου, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Η νεοελληνική κοινωνία δεν έχει (και δεν θέλει να) μάθει να αυτοδιαλέγεται. Ο (β)ρωμηός είναι γεννημένος Καραγκιόζης και τέτοιος έχει επιλέξει να παραμείνει, χωρίς καμμία δυνατότητα να μετατρέψει σε εμπειρίες όσα τρομερά ισχυρίζεται ότι τού έχουν συμβεί στην Ιστορία (ή "Ιστορία") του. Οι αντιδράσεις τού εθνικού του προτύπου είναι και οι μόνες που μπορεί να εκδηλώνει, τόσο στις εύκολες, όσο και στις  δύσκολες περιστάσεις τής καθημερινότητας ή τής Ιστορίας. Λόγω της χαμερπούς στάσης του και του ερμαιώδους ψυχισμού του, τα δράματά του (πραγματικά ή κατά φαντασίαν) δεν έχουν τίποτα το μεγαλειώδες και ούτε φυσικά μπορούν να αποτελέσουν υλικό για πραγματική καλλιτεχνική έμπνευση και εξύψωση. Να γίνουν δηλαδή "παραμύθια του 20ου αιώνα" (ή οποιουδήποτε άλλου), όπως φιλοδόξησε -και πέτυχε- να κάνει ο Ντε Σίκα για τις τραγικές καταστάσεις τής κοινωνίας από την οποία προήλθε. Η Νεοελλάδα έχει απλώς τους "σοβαρούς"καλλιτεχνικούς "εκφραστές"  που αντιστοιχούν στο δικό της επίπεδο σοβαρότητας. 
Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (ο οποίος φυσικά δεν αναδείχθηκε από τους φωστήρες νεοέλληνες, αλλά από τους "κουτόφραγκους") επιχείρησε να ασχοληθεί κριτικά με μια αληθινή συμφορά της ελληνικής ιστορίας, όπως η καταστροφή των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τους χριστιανούς ταλιμπάν, λογοκρίθηκε από τον κακομαθημένο κωλοπαιδαρά, ο οποίος τότε παρίστανε τον "υπουργό πολιτισμού"και σήμερα τον "πρωθυπουργό"αυτής της καραγκιοζοκουλτούρας (η οποία, με τη σειρά, της παριστάνει τον  "απόγονο"και ... "συνεχιστή"του ελληνικού πνεύματος). 


Παλιότερα είχε κυκλοφορήσει ένα dvd από την ελληνική Αrt Free, από μια παλιά γερμανική έκδοση της ταινίας, με υπότιτλους εμφανώς αυτοσχέδιους και παντελώς άσχετους με τους γεμάτους "ατάκες"διαλόγους των γοητευτικών γαβριάδων τής ταινίας (είχε διανεμηθεί και μέσω της εφημερίδας Το Ποντίκι). Τόσο εξοργιστικά άσχετους, που θα μπορούσε να το αντιληφθεί ακόμα και κάποιος με πλήρη άγνοια ιταλικής. Αν λοιπόν βρείτε κάπου αυτή την απαράδεκτη προχειροδουλειά, μην πετάξετε τα λεφτά σας. 
Ένα άλλο αρχείο ελληνικών υποτίτλων που βρήκα στο διαδίκτυο, ήταν πιο ανεκτό, αλλά και πάλι δεν απέδιδε τη ζωντάνια των διαλόγων. 
Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι η παροιμιώδης τσαπατσουλιά και ανικανότητα του νεοέλληνα δεν περιορίζεται στην αδυναμία δημιουργίας πολιτισμικών επιτευγμάτων που να έχουν κάποια παγκοσμιότητα, αλλά επεκτείνεται και στην μή-κατανόηση και παρεξηγημένη μεταγραφή των ξένων πολιτισμικών επιτευγμάτων (ακόμα και των πλέον εύληπτων και λαϊκών, όπως αυτών τού κινηματογράφου) στην  γλώσσα του. 
Έτσι αναγκάστηκα κι έφτιαξα εν νέου τούς υπότιτλους, μεταφράζοντάς τους από τούς απείρως πιο αξιόπιστους αγγλικούς.

Εδώ είναι η ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση της ταινίας από την Κοινωνία Φίλων τού Βιττόριο Ντε Σίκα. Να πω επίσης ότι ο μικρός Τζουζέπε μού θυμίζει πολύ  τον γιό μου,στον οποίο  αφιερώνω αυτό το παντοτινό κινηματογραφικό διαμάντι (όπως επίσης και στ'αδέρφια του, τα απανταχού δαιμόνια "λουστράκια"και χαρούμενα τρωκτικά της καρέκλας τών βρωμοπόδαρων υποκριτών αυτού του κόσμου).


Θ. Λ.  


Δείτε επίσης και τον Κλέφτη Ποδηλάτων

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι- 12 μετανάστες πνίγηκαν μετά απο ναυάγιο

$
0
0


Τραγωδία στο Φαρμακονήσι- 12 μετανάστες πνίγηκαν μετά απο ναυάγιο

 

Εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες βρήκαν τραγικό θάνατο ανοιχτά του Φαρμακονησίου όταν το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε το πρωί. Οι λιμενικές αρχές διέσωσαν 16 μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν ασφαλείς στη Λέρο προκειμένου να τους παραστούν οι πρώτες βοήθειες.Νωρίτερα, σκάφος του λιμενικού εντόπισε 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμακονήσι ακινητοποιημένο αλιευτικό με μετανάστες λόγω πιθανότατα μηχανικής βλάβης.  Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.Για τον εντοπισμό των αγνούμενων πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή έρευνες απο ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ένα πλωτό, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και απο ένα ελικόπτερο super puma.

Πηγή:http://alterthess.gr/content/tragodia-sto-farmakonisi-12-metanastes-pnigikan-meta-apo-nayagio

σχόλιο:  Εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, πιθανότατα οι μάνες τους στον πάτο της θάλασσας.Κοιμηθήτε ήσυχοι δεν τρέχει τίποτα  μετανάστες είναι,ήταν…


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Κώστας Σακκάς by jonnybandroul

$
0
0

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Κώστας Σακκάς

safe_image

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε πριν από λίγο ο Κώστας Σακκάς. Προστέθηκε εγγύηση 5.000 ευρώ στους προηγούμενους περιοριστικούς όρους.

αναδημοσίευση από : eksegersi.gr

Κατά την διάρκεια που ο Κώστας Σακκάς βρισκόταν στον ανακριτή, γινόταν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο στη Λουκάρεως από 100 περίπου αλληλέγγυους.

Πηγή : athens.indymedia.org

 Το βρήκα εδώ:

http://mpalothia.com/2014/01/21/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF-%CE%BA/

 

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

$
0
0

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ





Με έκπληξη (;) παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα ένα ντεμαράζ της Δικαιοσύνης, όπου συλλαμβάνει μεταξύ άλλων πρώην υπουργό (Λιάπη), μεγαλοεπιχειρηματία (Κοντομηνά), μεγαλοεκδότη (Κουρή) και διευθύνων σύμβουλο τράπεζας (Φιλιππίδη). Η έκπληξη προκαλείται λόγω της συνηθισμένης αδράνειας και αδιαφορίας απέναντι σε άτομα που γνωρίζουμε ότι επί έτη πολλά δρούσαν όπως ήθελαν και μάλιστα με τις ανάλογες πλάτες.
Ο καλοπροαίρετος μπορεί να υποστηρίξει ότι επιτέλους διάφορα πρόσωπα που δρουν αυθαίρετα βρίσκονται ενώπιον του νόμου. Οι έχοντες τόσο αγνές σκέψεις μάλλον δεν χρειάζεται να διαβάσουν το υπόλοιπο κείμενο. Οι υπόλοιποι σίγουρα θα προβληματίζονται για την συχνότητα με την οποία γίνονται οι συλλήψεις.
Έχουμε μπροστά μας μια επικοινωνιακή κάθαρση, με φόντο την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τις επικείμενες εκλογές. Στόχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα προσωπείο δικαιοσύνης αλλά στοχεύοντας σε άτομα που δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα για το σύστημα. Επίσης δεν πρέπει να αποκλείσουμε το “ξεκαθάρισμα” μεταξύ πιο υψηλών παικτών που πρόσκεινται σε διεθνή κέντρα εξουσίας.
Όλα τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν και στην αρχή είχαν σχέσεις με τα δύο κόμματα εξουσίας. Δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν αυτοί είναι μόνο ο πρόλογος σε ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλους πρώην υπουργούς και εν γένει άτομα θρεμμένα στην φαυλοκρατία.
Οι υποθέσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εξοπλιστικών ίσως ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου, αφού συνήθως όταν η μαφία λύνει τις διαφορές της, κάποιοι είναι πρόθυμοι να δώσουν τους άλλοτε συντρόφους τους για να εξασφαλίσουν καλύτερη μεταχείριση.
Επίσης, αυτή την περίοδο η επιρροή των μεγάλων δυνάμεων (δηλαδή ΗΠΑ και Γερμανίας) είναι μεγαλύτερη, άρα περισσότεροι και οι διαπλεκόμενοι. Πρώτοι απ’ όλους οι τράπεζες, που έχουν ευνοηθεί περισσότερο από τον καθένα μέσα στην κρίση. Με χρήματα του λαού έχουν διασωθεί πολλές φορές, αλλά παρουσιάζονται αμείλικτες όταν σε βρουν στην ανάγκη.
Έπειτα οι καναλάρχες, φαίνονται δυσαρεστημένοι από τις τελευταίες εξελίξεις. Όλοι θέλουν “σταθερότητα” και “ομαλότητα”. Οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί να αναταράξει την κανονικότητα και το παραμύθι του πλεονάσματος δεν είναι δημοφιλής. Ειδικά σ’ αυτή την περίοδο, αναζητείται το “ησυχία, τάξις και ασφάλεια”. Ακόμα και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρέθηκε μπλεγμένη σε σκάνδαλο, αλλά ενώ σε οποιαδήποτε χώρα σέβονται το Δίκαιο, θα την είχαν ξηλώσει ή θα υπήρχαν παραιτήσεις, εδώ απολαμβάνει μάλιστα και την στήριξη του κυβερνητικού επιτελείου.
Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείουμε απλά η Δικαιοσύνη να αποφάσισε να κάνει την δουλειά της, κάτι που θέλει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση, δήθεν ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Στην πραγματικότητα, είναι μουδιασμένοι αφού δεν θέλουν να χαλάσουν το κλίμα έωλης αισιοδοξίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν, πιθανές νέες αποκαλύψεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρείται μια αλλαγή της ατζέντας με την μετατόπισή της στην τρομοκρατία, καθώς πρέπει ο πολίτης που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, να νιώσει πάλι πως απειλείται και να ζητήσει ασφάλεια στην συντηρητική αγκαλιά της νεοφιλελεύθερης κάστας. Είναι πιο βολικό να παρουσιάζεται επικίνδυνος ο κάθε Ξηρός, ενώ παράλληλα οι συμμορίες με τα λευκά κολάρα, ορίζουν την κοινωνική πραγματικότητα απολαμβάνοντας κάλυψη, προς την ικανοποίηση της εξουσιαστικής βουλιμίας τους.

Ο κυβερνήτης Βαρδής και η κυβέρνηση των υποτακτικών

$
0
0


Ο κυβερνήτης Βαρδής και η κυβέρνηση των υποτακτικών

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από τον Γιάννη Στουρνάρα και αποσύρθηκε μετά τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προσπάθησε να χαρίσει αναδρομικά οφειλές και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εισαγωγικές εταιρείες με διαφορετικό αντικείμενο. Κι όταν μιλάμε για πετρέλαια στην Ελλάδα, μιλάμε πρωτίστως για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη Motor Oil, την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας. [...]»

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό οικονομικών, η κυβέρνηση προσπάθησε να χαρίσει 12 με 15 δις ευρώ σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εισαγωγικές εταιρείες

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Δεκεμβρίου 2013. Τα ρεπορτάζ μετέφεραν από τη συνεδρίαση της Βουλής τον εκνευρισμό του Γ. Στουρνάρα γιατί αναγκάστηκε, μετά τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποσύρει τροπολογία που είχε καταθέσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Την είδηση πιθανώς θα βρείτε σε κάποιο μονόστηλο σε ελάχιστες εφημερίδες ή στο ίντερνετ με τον τίτλο «αποσύρει τροπολογία ο Στουρνάρας» ή εναλλακτικά «επίθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου στον Γ. Στουρνάρα». Πουθενά όμως η είδηση δεν συνοδεύεται από το τι αφορούσε τελικά η επίμαχη τροπολογία και γιατί καταγγέλθηκε ως «φωτογραφική»…

Μπορεί μια τροπολογία να ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως ενός… Μνημονίου;

Όπως αποκαλύπτουμε στο UNFOLLOW 25, με αυτή την τροπολογία, η κυβέρνηση προσπάθησε να χαρίσει αναδρομικά οφειλές και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και άλλες εισαγωγικές εταιρείες. Κι όταν μιλάμε για πετρέλαια στην Ελλάδα, μιλάμε πρωτίστως για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη Motor Oil, την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας. Ίσως τώρα καταλαβαίνετε γιατί δεν διαβάσατε την είδηση…

Με το Ν. 3842, που ψηφίστηκε το 2010, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore), θεσμοθετήθηκε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές και πετρελαϊκές ή εισαγωγικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα.

Η τροπολογία αρ. 997/96, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις 6 Δεκεμβρίου 2013, ερχόταν να αναιρέσει την ισχύ αυτού του νόμου αναδρομικά από την ψήφισή του. Με τον τρόπο αυτό θα διαγράφονταν όσα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί –όπως το μεγάλο πρόστιμο στη Motor Oil, το οποίο είχαμε αποκαλύψει ήδη από το Σεπτέμβρη στο τεύχος 21 του UNFOLLOW.

Γιατί ο υπουργός, που δεν μειώνει τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μην θερμαίνουν τις πισίνες τους οι πλούσιοι, γυρνά την πλάτη σε 12 με 15 δις ευρώ που θα απέφεραν στα δημόσια ταμεία οι έλεγχοι της φοροδιαφυγής;

Πώς η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών ερχόταν να ανατρέψει εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, που ζητούσε να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι;

Τι σχέση έχει η σπουδή της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τα πρόστιμα της Motor Oil με την έντονη φημολογία, που αναπτύχθηκε στην αρχή του φθινοπώρου, για «δυσαρέσκεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που έφτανε στο σημείο να του αποδίδεται η φράση «ή παίρνετε πίσω το πρόστιμο ή μέσα στο Σεπτέμβριο σας ρίχνω»;

Τι θέση πήραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την τροπολογία-χάρισμα;

Τι είναι η «Επιτροπή του άρθρου 70 Α» και ποιος ο ρόλος της στον εξαγνισμό των μεγαλοφοροφυγάδων;

Πώς η Επιτροπή, που καταργήθηκε στις 31/8/2013, είναι αρμόδια να λύσει, ή έστω να καθυστερήσει, την πληρωμή του προστίμου που έχει επιβληθεί στην εταιρεία συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη;

Στο UNFOLLOW 25 φέρνουμε στο φως άλλη μια ιστορία νομιμοποίησης της φοροδιαφυγής των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων. Άλλωστε, για τα έσοδα του δημοσίου υπάρχουν τα συνήθη υποζύγια που θα υποστούν τα επόμενα «σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα».

Στο UNFOLLOW 25, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, διαβάστε το ρεπορτάζ «Ο κυβερνήτης Βαρδής και η κυβέρνηση των υποτακτικών», του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.

 


http://unfollow.com.gr/print/from-issue/7736-unfollow25vardis/

To λιμενικό «έπνιξε» του μετανάστες στο φαρμακονήσι

$
0
0

To λιμενικό «έπνιξε» του μετανάστες στο φαρμακονήσι


Όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό το σκάφος ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό προς την Τουρκία αποκαλύπτουν μάρτυρες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Ελληνικού λιμενικού σώματος για τον πνιγμό μεταναστών κοντά στο φαμακονήσι καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας: «Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών».
Διεθνείς οργανισμοί έχουν καταδικάσει αρκετές φορές την πολιτική επαναπροώθησης μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει και στο παρελθόν εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη μυστηριώδη «εξαφάνιση» δεκάδων μεταναστών από την ελληνική αστυνομία, σε περιστατικά που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή εναντίον της Ελληνικής κυβέρνησης.
Σε άλλες περιπτώσεις κάτοικοι ακριτικών νησιών έχουν καταγγείλει ότι μετανάστες που παραδόθηκαν στις λιμενικές αρχές για να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής δεν έφτασαν ποτέ σε αυτά.
Το πλήρες κείμενο της Ύπατης αρμοστείας:
Η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, με αφορμή το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.
Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου 2014, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται.
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.
«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν ακολουθούνται επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο και σε άλλα καίρια θαλάσσια σύνορα. Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.
Αναδημοσίευση από : info-war.gr
Το βρήκα εδώ:
http://mpalothia.com/2014/01/22/to-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CF%80%CE%BD%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF/
Viewing all 9997 articles
Browse latest View live