Γίγαντας με γέρικα πόδια
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το μέλλον της Γερμανίας αμφίβολο. Η πολιτική που ακολούθησε και η οποία βασίστηκε στην παραδοχή της οικονομικής επιβολής η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην πολιτική παντοδυναμία, φαίνεται ότι μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι η υποβάθμιση του ενδιαφέροντος στον ανθρώπινο παράγοντα, μπορεί να οδηγήσει στην ...ιαπωνοποίησή της. Είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις υποεπενδύουν σε ανθρώπινο κεφάλαιο και αυτό μπορεί να ανατρέψει πολλά από τα σχέδια για κυριαρχία.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία δάνεισε πολύ περισσότερο τις ξένες οικονομίες για να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα από ό,τι δαπάνησε για την εκπαίδευση. Με λίγα λόγια, το Βερολίνο μπορεί να έχει εξασφαλίσει σήμερα δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει κάνει επαρκείς προβλέψεις για το μέλλον.
Ίσως η καλύτερη απόδειξη της δυσαρμονίας που υπάρχει μεταξύ της οικονομικής και της πολιτιστικής ισχύος είναι το γεγονός, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο στην DW, ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια (από το 2000) υπήρξε μια πτώση της τάξης του 25% στον αριθμό των γερμανόφωνων μαθητών σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με γερμανική έκθεση για την εθνική εκπαίδευση, οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν κάτω από το μέσο όρο των χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τα γερμανικά πανεπιστήμια, τα οποία ήταν τα μεγάλα πνευματικά εργοστάσια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, τώρα βρίσκονται σε μέτριες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.
Η διαπίστωση ότι ήδη η Γερμανία πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού πανεπιστημιακού επιπέδου κυρίως στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.
Το πρόβλημα είναι μαζικό και λαμβάνει διαστάσεις σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας. Εκτιμάται ότι συνολικά υπάρχει έλλειψη περίπου 50.000 ακαδημαϊκών από τους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών σπουδών και της τεχνολογίας. Μελλοντικά το πρόβλημα θα διογκωθεί, καθώς μεγαλώνει και ο αριθμός των φοιτητών που διακόπτουν τις σπουδές τους πριν τις ολοκληρώσουν. Σε ορισμένους μάλιστα τομείς σπουδών, το ποσοστό φτάνει και το 50%.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία στο άμεσο μέλλον είναι επίσης και το δημογραφικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα "γερνάει". Ο ένας στους τέσσερις Γερμανούς είναι ήδη συνταξιούχος και εκτιμάται ότι το 2050 ο αριθμός των συνταξιούχων θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια. Θα αποτελεί δηλαδή το 50% του εκλογικού σώματος. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το «ιαπωνικό μοντέλο» είναι πλέον όχι μόνο ορατός, αλλά και δύσκολα ανατρέψιμος. Ο ρυθμός γεννήσεων στη Γερμανία είναι χαμηλός - το 2009 μόνο τρεις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ είχαν λιγότερα παιδιά ανά γυναίκα.
Σε αντίθεση με τη Γαλλία, οι ηγέτες της οποίας μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο έριξαν τις ευθύνες για την ήττα της χώρας τους στη στασιμότητα της δημογραφικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η Γερμανία θεώρησε ότι οι προτεραιότητές της είναι διαφορετικές. Έτσι, την ίδια στιγμή που στο Παρίσι καταστρώνονταν και εφαρμόζονταν ένα σχέδιο εξόδου από την τροχιά της βιομηχανικής υποανάπτυξης και της δημογραφικής εξασθένισης, κυρίως με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των οικογενειών με παιδιά, η Γερμανία αδιαφόρησε.
πηγή:
http://www.paratiritis.gr/content/%CE%B3%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1