Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Το ΔΝΤ στέλνει τους όρους του στην ευρωζώνη για την Ελλάδα

$
0
0

Το ΔΝΤ στέλνει τους όρους του στην ευρωζώνη για την Ελλάδα

lagarde-dnt-odigos.jpg

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν ΛαγκάρντAP Photo/Virginia Mayo



«Το ΔΝΤ έστειλε το πιο ηχηρό μέχρι σήμερα μήνυμά του στους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του από το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας», γράφουν οι Financial Times, «υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική έκθεσή του ότι το χρέος της χώρας εκτοξεύεται στα ύψη και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν τεθεί δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν». 
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αποκάλυψη που έκανε χθες το πρακτορείο Reuters για μια νέα ενημερωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με το πρακτορείο δόθηκε στους Ευρωπαίους τη Δευτέρα νωρίς το πρωί, όταν είχε τελειώσει με συμφωνία η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Το Reuters αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό περιγράφει πολύ αναλυτικά την τραγική κατάσταση της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη του και τα τελευταία δεδομένα, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων. 
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι: 
  • Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους είναι ενδεικτική της ανάγκης για μείωση χρέους σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξεταζόταν μέχρι τώρα από τους Ευρωπαίους, αλλά και από αυτή που έχει προτείνει ο ESM.  
  • Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτηση του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των νέων, αλλά και μια δραματική παράταση της ωρίμανσης.
  • Το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 170% το 2022 (από 142% που προβλεπόταν) και να κλιμακωθεί στο 200% την επόμενη διετία.
  • Και ότι ακόμα κι αυτές οι προβλέψεις μπορεί να πέσουν αρνητικά έξω, λόγω των σημαντικών κινδύνων πιθανής περαιτέρω επιδείνωσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την ανάλυση αυτή που διέρρευσε στον Τύπο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Αλμπέρτο Ναρντέλι, που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter αποσπάσματα από το έγγραφο, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει χωρίς σαφή απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας  ότι το συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 85 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι επαρκές, δεδομένων των υπεραισιόδοξων προβλέψεων των στόχων για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα.
Μόνο η Ιαπωνία, μετά από τις δυο χαμένες δεκαετίες, είχε πλησιάσει ένα τέτοιο ποσοστό χρέους έναντι του ΑΕΠ, σημειώνει ο Guardian. 
Όπως γράφει ο Peter Spiegel στους Financial Times, το τρισέλιδο αυτό memo -που εστάλη στις ευρωπαϊκές αρχές το Σαββατοκύριακο - αναφέρει ότι μόνο με μεγάλης κλίμακας μείωση του χρέους, την οποία αρνούνται πεισματικά οι Ευρωπαίοι, μπορεί η Ελλάδα να δει το χρέος της να φθάνει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί. 
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπου το χρέος χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο και δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές για δανεισμό. 
Ωστόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκ των ουκ άνευ για τη Γερμανία και διάφορους συμμάχους της, που πιστεύουν ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να επιβάλει στην Ελλάδα την «απαραίτητη» πειθαρχία και δεν είναι αρκετά αυστηρή στις αξιολογήσεις της. 
Το θέμα -σχολιάζουν οι FT- ήταν ένα από τα μεγάλα σημεία διαφωνιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ, στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανειλημμένα να αρνείται να αποδεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Κριστίν Λαγκάρντ - Άνγκελα ΜέρκελAP Photo/Virginia Mayo
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κ. Μέρκελ επέμενε μέχρι τέλους στο θέμα αυτό, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει και τρίτο πρόγραμμα - κι αυτό σημαίνει Grexit.  
Έτσι και το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα αιτηθεί την συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΔΝΤ», μόλις εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα της με το Ταμείο. 
Εάν το ΔΝΤ αποσύρει τη συμμετοχή του από το νέο πρόγραμμα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στο Βερολίνο και σε άλλους Ευρωπαίους πιστωτές. 
Χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα δυσκολευτούν πολύ να κερδίσουν την έγκριση οποιαδήποτε νέου πακέτου χρηματοδότησης για την Ελλάδα, από τη Βουλή τους.
Οι Γερμανοί βουλευτές πρέπει να εγκρίνουν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα και τους τελικούς όρους πριν την υπογραφή του. 
Επιπλέον, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -του ESM-, προτίθεται να συνεισφέρει μόνο 40 έως 50 δισ. από τα περίπου 86 δισ. που απαιτούνται. 
Και υπολογίζουν ότι το ΔΝΤ θα συνεισφέρει άλλα 16,4 δισ. από αυτά που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του με την Ελλάδα, το οποίο εκπνέει τον Μάρτιο του 2016, ενώ πιστεύουν ότι θα συνεσφέρει και κάτι παραπάνω για τη συνέχεια, όσο διαρκεί το τρίτο πρόγραμμα. 
Εάν το ΔΝΤ, λοιπόν, δεν συμμετάσχει -εκτός των άλλων- δημιουργείται και μια «τρύπα» στη δανειοδότηση, η οποία πιθανότατα θα πρέπει να καλυφθεί ή από το ανεδαφικά φιλόδοξο σχέδιο για το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και τα 50 δισ. που προβλέπει η συμφωνία της Δευτέρας ότι μπορεί να συγκεντρώσει από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
'Η από τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων, προοπτική που σύμφωνα με το memo του ΔΝΤ είναι πολύ απίθανη. 
AP Photo/Virginia Mayo
«Η Ελλάδα», αναφέρει το έγγραφο, «δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σύντομα, με επιτόκια που να είναι ανεκτά». 
Σύμφωνα με τους όρους που είχαν τεθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Η τελευταία ανάλυση του Ταμείου, ωστόσο, προβλέπει ότι το 2022 το χρέος θα είναι στο 170%, ενώ το νέο τρίτο πρόγραμμα θα αυξήσει τόσο πολύ τα επίπεδα χρηματοδότησης της χώρας, που θα ξεπεράσει «το 15% του ΑΕΠ, όριο που χαρακτηρίζεται ασφαλές».
«Ο κ. Τσίπρας», αναφέρουν οι FT, «υποστηρίζει καιρό τώρα τη μείωση του χρέους. Αλλά στη Σύνοδο της Δευτέρας οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν μόνο να εξετάσουν το θέμα όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος με επιτυχία, πράγμα που είναι απίθανο να συμβεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. 
»Ακόμα και τότε όμως, οι ηγέτες έχουν προτείνει μόνο την επιμήκυνση των ωριμάνσεων στα ήδη υπάρχοντα δάνεια και όχι την διαγραφή, που το Βερολίνο υποστηρίζει ότι είναι κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών.
»Ωστόσο, το memo του ΔΝΤ τονίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συζητήσει το θέμα και πολύ πιο άμεσα και σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη, από ό,τι υπόσχεται να κάνει.Και προτείνει επιλογές-ανάθεμα για το Βερολίνο (και όχι μόνο), όπως «δραματική επέκταση» της αποπληρωμής του συνόλου των δανείων - αι των νέων- και περίοδο χάριτος 30 ετών.»

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ λέει  ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πληρώσει ούτε τόκο ούτε κεφάλαιο,στα δάνεια της ευρωζώνης μέχρι το 2053.
Και εναλλακτικά προτείνει τους Ευρωπαίους πιστωτές είτε «να κάνουν ετήσιες μεταφορές χρημάτων στον ελληνικό προϋπολογισμό» -κάτι σαν δωρεές προς την Αθήνα- ή «εμπροσθοβαρές κούρεμα του χρέους». 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles