Απηύδησε και το Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα
Το άρθρο
Μετά τον Πίτερ Σπίγκελ, τον δημοσιογράφο των Financial Times - γνωστό για τη στήριξή του στις θέσεις των δανειστών - που απηύδησε με τα ψέματα του Γιούνκερ, τώρα και το Bloomberg - το πρακτορείο ειδήσεων των αγορών - απηύδησε με τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα και φιλοξενεί άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο».
«Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, στο οποίο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των 30 ετών και πλέον που αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα, δεν έχει ξαναδεί μία τέτοια επανάληψη διαρκούς, αυτάρεσκης, καταστροφικής και συγκαλυπτόμενης ανικανότητας.
«Δεν αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο Κρουκ. «Καθώς η ζημιά κορυφώνεται, μία προσπάθεια είναι σε εξέλιξη να ξαναγραφεί η ιστορία της ντροπιαστικής αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα», τονίζει.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του αμερικανικού δικτύου εδώ και πέντε μήνες, που άρχισαν οι συζητήσεις και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά ο Τσίπρας υποχώρησε περισσότερο από τους πιστωτές. Αντίθετα, οι πιστωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και να περιλάβουν στις τρέχουσες συζητήσεις το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «επιμένοντας παράλογα» ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα, υπογραμμίζει ο Κρουκ,
«Την Τρίτη, ο Τσίπρας έκανε την πιο κρίσιμη προσπάθεια να προωθήσει το θέμα (σ.σ.: της συμφωνίας). Αντί να εκφρασθεί οποιαδήποτε επιθυμία συμβιβασμού από την πλευρά των πιστωτών, οι κυρίαρχες φωνές τους - ιδιαίτερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συχνά θεωρείται ότι παίρνει τις αποφάσεις - σημείωναν ότι δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Το πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Δεν θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι εντελώς χωρίς νόημα να μειώνεται και άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», επισημαίνει.
«Ο Γιούνκερ λέει ότι η τελευταία προσφορά δεν απαιτούσε μειώσεις μισθών. Αλήθεια; Η πρόταση των πιστωτών αναφέρει ότι το μισθολόγιο πρέπει να εκσυγχρονισθεί, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης των μισθολογικών διαφορών. Με την έννοια αυτή, η διεύρυνση των διαφορών συνεπάγεται μειώσεις μισθών», σημειώνει ο Κρουκ, προσθέτοντας: «Όσον αφορά το ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων που υποστήριξε ο Γιούνκερ, οι πιστωτές ζητούν για τη σταδιακή επιβολή νέων μειώσεων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το ΕΚΑΣ που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά είναι μειώσεις».
Ο αρθρογράφος του Bloomberg τονίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι «γονατισμένη». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου και η ανεργία έχει φτάσει στο 25%.
Ο Κρουκ ασκεί επίσης δριμεία κριτική στο γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επενέβησαν στα εσωτερικά της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε κι έξοδο από την ευρωζώνη.
Αυτά είναι «ανοησίες», λέει ο αρθρογράφος. «Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρωσύστημα, δεν θα είναι επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν να φύγουν, αλλά επειδή η Ευρώπη θα αποφασίσει να τους διώξει». «Μία πραγματικά ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει ανακοινώσει ότι θα συνέχιζε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο Κρουκ στο άρθρο του.
Εν τέλει προτρέπει τους αναγνώστες να διαβάσουν την πρόταση των πιστωτών για να δουν αν προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως υποστήριξε ο Γιούνκερ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.
http://tvxs.gr/news/ellada/apyidyse-kai-bloomberg-i-eyropi-thelei-na-timorisei-tin-ellada