ΚΟΝΤΡΑ : Να δοθεί αμέσως εκπαιδευτική άδεια στον Ν. Ρωμανό – Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Ν. Παρασκευόπουλο
Ο νόμος είναι σαφής: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών ή σπουδαστών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν. Στους ίδιους φοιτητές και σπουδαστές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς περιορισμούς του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο (1/3) των μαθημάτων και εργαστηρίων, κατά τους όρους που ορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου εδαφίου επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στην τελευταία περίπτωση η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 παρά μόνο με ειδική αιτιολογία».
Πρέπει, λοιπόν, να εκδοθεί μια ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τα σχετικά με την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Από τις 12 του περασμένου Δεκέμβρη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος, μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν έξι μήνες. Ο Χ. Αθανασίου, που αναγκάστηκε να ψηφίσει αυτή τη διάταξη, δεν είχε καμιά πρεμούρα να ετοιμάσει την ΚΥΑ, χωρίς την οποία ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μεσολάβησαν και οι εκλογές, το παράτησε. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, όμως, γιατί δεν έκανε τίποτα ώστε να ετοιμάσει την ΚΥΑ, στους περισσότερους από τέσσερις μήνες της υπουργίας του;
Με θράσος χιλίων χιμπατζήδων o υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη: «Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί». Δεν υπάρχει κόκκος αλήθειας σ’ αυτή την πρόταση. Οπως φαίνεται από τη διάταξη του νόμου, που παραθέσαμε παραπάνω, η ΚΥΑ είναι αναγκαία, αφού αυτή θα καθορίσει τους όρους για τη χορήγηση και της εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση. Οσο για τη δρομολόγηση, μόλις την ίδια μέρα που έκανε τη δήλωση (Τετάρτη, 3 Ιούνη) εδέησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να δημοσιεύσει στη Διαύγεια την απόφασή του για τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα συντάξει την ΚΥΑ. Η απόφαση έχει ημερομηνία 13 Μάη, αλλά –επαναλαμβάνουμε- δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια μόλις στις 3 Ιούνη, μέρα που έγινε γνωστή η αρνητική απάντηση Νικόπουλου στο αίτημα Ρωμανού προς το συμβούλιο της φυλακής να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια! Μέρες πριν, τηλεφωνούσαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ρωτούσαμε για την έκδοση αυτής της ΚΥΑ, επειδή είχαμε υπόψη μας ότι ο Ν. Ρωμανός πληρούσε πλέον τις προϋποθέσεις για να πάρει εκπαιδευτική άδεια. Η απάντηση που μας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η προϊσταμένη του Τμήματος Νομοθετικού Εργου ήταν πως σε λίγες μέρες θα εκδοθεί απόφαση για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας που θα συντάξει την ΚΥΑ! Τελικά, χρειάστηκε να υποβάλει αίτηση ο Ν. Ρωμανός, να υπάρξει αρνητική απάντηση του ανακριτή, για να εκδώσει την απόφαση συγκρότησης της ομάδας εργασίας ο υπουργός, θέτοντας προθεσμία για την περάτωση του έργου της ομάδας εργασίας την 15η Ιούλη. Δηλαδή, θα έχουν περάσει εφτά μήνες από την ψήφιση της σχετικής διάταξης για να υπάρχει ένα σχέδιο ΚΥΑ, που στη συνέχεια θα πρέπει να υπογράψουν τρεις υπουργοί! Η μεθόδευση είναι προφανής: άφησαν σκόπιμα να κυλήσει ο χρόνος για να μην μπορέσει ο Ν. Ρωμανός να πάρει εκπαιδευτική άδεια γι’ αυτό το εξάμηνο. Τον παραπέμπουν στον Σεπτέμβρη!
Προχώρησε, όμως, και σε άλλη πρόκληση ο Ν. Παρασκευόπουλος, δηλώνοντας: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων». Αντί να ασκήσει διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου και στο συμβούλιο της φυλακής, που απευθύνθηκε στον αναρμόδιο ανακριτή, και στον ανακριτή που γνωμοδότησε αναρμοδίως, ο υπουργός Δικαιοσύνης παίρνει στάση Πόντιου Πιλάτου και συστήνει στον Ν. Ρωμανό να ασκήσει ένδικα μέσα! Ένδικα μέσα σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από το νόμο!
Τι έπρεπε να απαντήσει το συμβούλιο της φυλακής στην αίτηση του Ν. Ρωμανού; Στη χειρότερη περίπτωση, ότι περιμένει την έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος, για να εξετάσει το αίτημά του. Στοιχειώδης υπηρεσιακή (και όχι προσωπική) εντιμότητα θα επέβαλε στο συμβούλιο της φυλακής να απευθυνθεί υπηρεσιακά στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να ρωτήσει τι γίνεται με την έκδοση της ΚΥΑ, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη κρατούμενος που δικαιούται εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα. Αντί γι’ αυτό, το συμβούλιο της φυλακής έστειλε την αίτηση Ρωμανού στον ανακριτή, η σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν προβλέπεται πλέον στο νόμο (ο κρατούμενος που έχει τις προϋποθέσεις απευθύνεται στο συμβούλιο της φυλακής, ενώ οι όροι και προϋποθέσεις θα καθοριστούν με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί). Και ο ανακριτής Νικόπουλος, ενώ δεν είναι πλέον αρμόδιος, αντί να επιστρέψει την αίτηση στη φυλακή με την επισήμανση να περιμένουν την έκδοση της ΚΥΑ, έβγαλε για μια ακόμη φορά το άχτι του κατά του Ν. Ρωμανού (είναι ο ίδιος που χειριζόταν την υπόθεση και στη διάρκεια της απεργίας πείνας του πολιτικού κρατούμενου) και γνωμοδότησε αρνητικά.
Ο Ν. Παρασκευόπουλος όφειλε να ελέγξει πειθαρχικά και το συμβούλιο της φυλακής και τον ανακριτή. Αντί να κάνει αυτό, στο όνομα της αστικής νομιμότητας, βουτήχτηκε και ο ίδιος στην ίδια παρανομία, για να καλύψει την επί τόσους μήνες καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος. Για μια ακόμη φορά, ο άλλοτε αστοφιλελεύθερος καθηγητής του ποινικού δικαίου αποδείχτηκε ένας θλιβερός πολιτικάντης και αδίστακτος εξουσιολάγνος.
Η λύση είναι μία. Για να μη χάσει ο Ν. Ρωμανός την εξεταστική περίοδο, να του δώσει άδεια το συμβούλιο της φυλακής να συμμετάσχει. Δεν είναι δική του η ευθύνη που το υπουργείο δεν εξέδωσε την ΚΥΑ. Ο Ν. Παρασκευόπουλος καλά θα κάνει να σταματήσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να δώσει άμεση λύση.Τουλάχιστον να αποδειχτεί αληθινή (και όχι υποκριτική, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής), η κατακλείδα της δήλωσής του, ότι «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Τετάρτη 03 Ιουνίου 2015
Αναδημοσίευση από ΚΟΝΤΡΑ