Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Αγώνας δρόμου για μία συμφωνία που «μας αφορά όλους» Επικαιρότητα

$
0
0

Αγώνας δρόμου για μία συμφωνία που «μας αφορά όλους»

Επικαιρότητα


Σε έναν αγώνα δρόμου για τον οποίο το σημείο του τερματισμού είναι ακόμα μακριά έχει επιδοθεί η κυβέρνηση που συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις πιέσεις των εταίρων να μην κάμπτονται.  Με πλεόνασμα προφάσεων και «όπλο» τη σεναριολογία περί Grexit οι πιστωτές παρατείνουν την διαπραγμάτευση, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι πρώτη εκείνη θέλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της.
Με τη συνεδρίαση του Brussels Group το Σάββατο στο Παρίσι, ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα που φρενάρει την ελληνική ρευστότητα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χρονικό ορόσημο της 24ης Απριλίου. Στόχος είναι να τύχουν επεξεργασίας όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες φωνές τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, με τελευταίο τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρουγκμαν να διαμηνύει ότι το «όχι» στη λιτότητα αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. «Δεν ζηλεύω τη θέση στην οποία βρίσκεστε» είπε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, έχοντας δηλώσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει χρόνο από τους πιστωτές της και να πει «όχι» σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινες γραμμές», με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Reuters ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και τη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα ή ακόμα και σε πρόωρες κάλπες άφησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε περίπτωση που οι προτεινόμενες λύσεις για διέξοδο οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Όπως τόνισε η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθάρισε κι εκείνος πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».
«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει να εξέλθει από την κρίση» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας όμως ότι η ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί και υποδεικνύοντας την περισσότερη δουλειά ως λύση στην κρίση για την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου που μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κάλεσε την την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της και να σημειώνει ότι η λύση θα έρθει όχι με λόγια αλλά με έργα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί εδώ και καιρό να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών σχεδίων που θα στοχεύουν στα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, όμως από την πλευρά των θεσμών υπάρχει άρνηση και ζητείται ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων. Σχολιάζοντας δε την παραφιλολογία περί Grexit μετέφερε στον Αμερικάνο ομόλογο του ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά».
Στο μεταξύ, παράλληλα με την μάχη που δίνει η κυβέρνηση στο διαπραγματευτικό πεδίο, ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη... αυτός των δημοσιευμάτων. Μετά την ομοβροντία επιθετικών άρθρων με αποκορύφωμα αυτό του Reuters που ανέφερε ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει τον Απρίλιο μισθούς και συντάξεις με τα τελευταία 2 δις των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου» και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει... ούτε ευρώ για να καταβληθεί η δόση των 747 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, το Spiegel προσπάθησε το Σάββατο να γεμίσει τα ταμεία της Ελλάδας με 3-5 διςπροκαταβολής από τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει ωστόσο το σενάριο. Άλλωστε ο πανταχού παρών Βολφγκανγκ Σόιμπλε που σχολιάζει τα πάντα, πρόλαβε να δηλώσει ότι ακόμα και να ισχύει η συμφωνία αυτή, δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας.
Και όσο οι εταίροι παρατείνουν την αγωνία αρνούμενοι έναν φιλικό συμβιβασμό, η γαλλική Liberation κυκλοφορεί με τίτλο «Ελλάδα εναντίον Ευρώπης - Το δημοκρατικό σοκ» και αφιερώνει 9 σελίδες της σε έναν διάλογο για το κατά πόσον βρισκόμαστε εμπρός στη διαπίστωση μιας καταφανούς «άρνησης της Δημοκρατίας από την Ευρώπη» με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει και η γαλλική εφημερίδα «η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο που αφορά όλους μας», και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να αφορά την Ευρώπη για καιρό ακόμα...
πηγή:
http://tvxs.gr/news/ellada/agonas-dromoy-gia-tin-teliki-symfonia

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles