ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ. Η ΟΥΓΓΡΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Τα συμβουλια αυτοδιευθυνσης των ενοπλων εργατων
Επιλογες
…Στην Ουγγαρια… το κινημα των μαζων ηταν τοσο ισχυρο και τοσο ριζοσπαστικο που μεσα σε λιγες μερες εκαμε κυριολεκτικα σκονη και το Κ.Κ. και ολακερο τον κρατικο μηχανισμο…
…Τα εργατικα Συμβουλια γεννηθηκαν σχεδον παντου, και η επεκταση τους σ’ ολη τη χωρα ηταν υποθεση λιγων ωρων. Το οτι ειχαν χαρακτηρα προτυπου, δεν προκυπτει απ’ το οτι ηταν ‘‘εργατικα’’· δεν εξαρταται ουτε απο την ‘‘προλεταριακη συνθεση’’ τους ουτε απ’ το οτι γεννιουνταν μεσα σε ‘‘επιχειρησεις παραγωγης’’, ουτε ακομα απο τις εξωτερικες οψεις της ‘‘μορφης’’ Συμβουλιο καθαυτην. Η αποφασιστικη τους σπουδαιοτητα εγκειται: (α) στην εγκαθιδρυση της αμεσης δημοκρατιας, μ’ αλλα λογια της αληθινης πολιτικης ισοτητας (της ισοτητας ως προς την εξουσια). (β) στο ριζωμα τους σε συγκεκριμενες συλλογικοτητες (που δεν ειναι αναγκαιο να ειναι μονο των ‘‘εργοστασιων’’) (γ) στα σχετικα αιτηματα τους για αυτοδιαχειριση και για καταργηση των νορμων εργασιας…
… Αν μιλω για ‘‘αυτονομα’’ μαζικα οργανα, δεν ειναι μονον επειδη πχ, δεν υπακουουν σε ατομα, σε κομματα ή σε ‘‘κυβερνηση’’. Τα ονομαζω ετσι διοτι και καθοσον δεν δεχονται την καθιδρυμενη θεσμιση της κοινωνιας. Αυτο σημαινει, ειδικοτερα: πρωτον οτι αρνουνται καθε νομιμοτητα σε μια εξουσια που δεν πηγαζει απ’ αυτα τα ιδια· και δευτερον, οτι αποκρουουν στους κολπους τους τη διαιρεση αναμεσα σ’ εκεινους που αποφασιζουν και σ’ εκεινους που εκτελουν…
…η ‘‘πολιτικη’’ αντιπροσωπευση τεινει να ‘‘διαπαιδαγωγησει’’…[να εθισει] τους ανθρωπους στην πεποιθηση οτι δεν μπορουν να διαχειριζονται τα προβληματα της κοινωνιας, οτι υπαρχει μια ειδικη κατηγορια ανθρωπων προικισμενων με την ειδικην ικανοτητα να ‘‘κυβερνουν’’. Η διαρκης αντιπροσωπευση παει μαζι με την ‘‘πολιτικη ως επαγγελμα’’. Συντελει ετσι στην πολιτικη απαθεια, κι αυτη, με τη σειρα της, μεγαλωνει μεσα στο πνευμα των ανθρωπων το χασμα αναμεσα στην εκταση και στην πολυπλοκοτητα των κοινωνικων προβληματων και στην ικανοτητα τους να καταπιαστουν μ’ αυτα…
…Στην οργανωση του Συμβουλιου, ολες οι αποφασεις πρεπει κατ’ αρχην να λαμβανονται, οποτε ειναι πρακτικως δυνατον, απο το συνολο των ενδιαφερομενων προσωπων, δηλαδη, απο τη γενικη συνελευση του ‘‘πολιτικου σωματος’’ (ειτε προκειται για εργοστασιο, για διοικηση, για πανεπιστημιο ή για συνοικια). Μια ομαδα αντιπροσωπων εξασφαλιζει την εφαρμογη των αποφασεων της γενικης συνελευσης και τη συνεχεια της διαχειρισης που χωριζει τις συνοδους της συνελευσης. Οι αντιπροσωποι εκλεγονται, και ανακαλουνται διαρκως (εκτεθειμενοι καθε στιγμη σε ακαριαια ανακληση)… Το σημαντικο σημειο ειναι οτι η εξουσια του αποφασιζειν ανηκει στη γενικη συνελευση, η οποια μπορει να αναθεωρησει τις αποφασεις των αντιπροσωπων…
…ουτε η εξουσια της γενικης συνελευσης, ουτε το ανακλητο των αντιπροσωπων, ουτε η ευθυνη τους ενωπιον της συνελευσης, δεν ειναι πανακειες που ‘‘εγγυωνται’’ οτι ειναι αδυνατος ενας γραφειοκρατικος ή αλλος εκφυλισμος της επαναστασης. Η εξελιξη των Συμβουλιων, και καθε αλλου αυτονομου οργανισμου, και η μελλοντικη τους τυχη, εξαρτωνται απο την αυτο-κινητοποιηση και την αυτο-δραστηριοτητα των μαζων, απο το τί θα καμουν ή δε θα καμουν οι ανθρωποι, απο την ενεργο συμμετοχη τους στη ζωη των συλλογικων οργανων, απο τη θεληση τους να ριχνουν ολο τους το βαρος σε καθε στιγμη του processus: συζητηση, επεξεργασια, αποφαση, εφαρμογη και ελεγχο…
…Εκεινο που κρινεται εδω ειναι η ‘‘εξαλειψη του επαγγελματισμου’’ στην πολιτικη, η καταργηση της ως ειδικης και χωριστης σφαιρας δραστηριοτητας και αρμοδιοτητας· και, αντιστοιχα, η καθολικη πολιτικοποιηση της κοινωνιας σημαινει απλως οτι οι υποθεσεις της κοινωνιας ειναι, στην πραξη και οχι στα λογια, υποθεση ολων…
*
CASTORIADIS. THE HUNGARIAN REVOLUTION .pdf
– http://is.gd/WElpJo
CASTORIADIS. THE HUNGARIAN REVOLUTION .pdf
– http://is.gd/WElpJo
πηγή:
http://isotita.wordpress.com/author/isotita/*