Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους αλλά και σκεπτικισμός για το μέλλον

$
0
0

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους αλλά και σκεπτικισμός για το μέλλον




Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Fawzi Barhoum πανηγυρίζει με τον κόσμο  στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Fawzi Barhoum πανηγυρίζει με τον κόσμο στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τρίτη.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Γάζας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης μετά την ανακοίνωση της σύναψης μακροπρόθεσμης εκεχειρίας με το Ισραήλ. Ένα πολύχρωμο πλήθος ζητωκραύγαζε ανεμίζοντας σημαίες, ενώ ηχούσαν πυροβολισμοί στον αέρα, κορναρίσματα, ομιλίες και επινίκια τραγούδια από τα μεγάφωνα, συνθέτοντας ένα σκηνικό νίκης. «Πετύχαμε κάποιες από τις άμεσες απαιτήσεις μας μέσα από αυτή τη μάχη» δήλωσε η Χαμάς κηρύσσοντας τη νίκη της αντίστασης, ενώ ο Αμπάς χαιρέτισε τη συμφωνία ως μία ευκαιρία «να χτίσουμε ένα νέο έθνος και να τερματίσουμε την κατοχή». Αναλυτικά:
Σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε: «Κηρύσσουμε τη νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης, τη νίκη της Γάζας. Πετύχαμε κάποιες από τις άμεσες απαιτήσεις μας μέσα από αυτή τη μάχη. Η Χαμάς ευγνωμονεί το λαό της Γάζας που θυσίασε τα σπίτια, τα παιδιά και τις περιουσίες του. Ανακοινώνουμε σήμερα τη νίκη μετά την επίτευξη των στόχων μας. Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να εξαναγκάσει τη Γάζα να παραδοθεί. Ναι, τους νικήσαμε με τις θέσεις μας και με την αντίστασή μας. Θα σταθούμε στο πλάι του λαού μας και δεν θα τον εγκαταλείψουμε».
Στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αμπάς χαιρέτισε τη συμφωνία ως μία ευκαιρία «να χτίσουμε ένα νέο έθνος και να τερματίσουμε την κατοχή» και στη συνέχεια ευχαρίστησε την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας. Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι τώρα ‘και μετά τί;’. Η Γάζα υπέφερε τρεις πολέμους και περιμένουμε έναν ακόμη; Θα συμβουλευτούμε τους φίλους μας και τη διεθνή κοινότητα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ‘νεφελώδεις διαπραγματεύσεις’».

Οι όροι

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα της Γάζας και να λειτουργήσει τρία επιπλέον συνοριακά περάσματα πέραν εκείνων του Κερέμ Σαλόμ και του Έρεζ, που είναι ήδη ανοικτά για την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικοδομικών υλικών. Αναφορικά με το συνοριακό πέρασμα της Ράφα δήλωσε ότι Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν τι χρειάζεται να γίνει για να ανοίξει μόνιμα. Πρόσθεσε ότι η νεκρή ζώνη της Γάζας επίσης καταργήθηκε.  
Ο Άντριου Σίμονς ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα δήλωσε: «Το εμπάργκο θα αρθεί και τα πέντε συνοριακά περάσματα θα υποστούν σημαντικές μεταβολές με το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα», ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη Γάζα.
Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η συμφωνία χαλαρώνει, αλλά δεν άρει τους ισραηλινούς περιορισμούς αναφορικά με τα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές, αναβιώνοντας εν πολλοίς τους όρους μιας συμφωνίας εκεχειρίας του 2012, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή κατασκευαστικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλες ποσότητες ώστε να προχωρήσει η τιτάνια ανοικοδόμηση. Ένας ελεγκτικός μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι το σκυρόδεμα και το τσιμέντο θα προορίζονται αποκλειστικά για αστικούς σκοπούς, αναφέρεται.  
Η συμφωνία εκεχειρίας προωθήθηκε και θα ελέγχεται αποκλειστικά από την Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Αμπού Μαρζούκ και τόνισε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στοχευμένες δολοφονίες αγωνιστών της αντίστασης, προσθέτοντας ότι εκεχειρία θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε αυτό τον όρο.
Αναφορικά με τη ζώνη αλιείας, είπε ότι οι ψαράδες της Γάζας θα μπορούν να βγουν μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια και ότι η ζώνη θα διευρύνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα 12 ναυτικά μίλια μέχρι το τέλος του 2014.
Επιπλέον, ήρθησαν οι ισραηλινοί, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί περιορισμοί και οι αντιρρήσεις για τις μεταφορές χρημάτων για τους μισθούς των υπαλλήλων της κυβέρνησης, μέχρι πρότινος της Χαμάς, στη Γάζα. Η κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης εργάζεται για να προχωρήσει η καταβολή της μισθοδοσίας.
Σε περίοδο ενός μήνα από τώρα θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για να συζητηθούν τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε ο Αμπού Μαρζούκ, για την υλοποίηση της οποίας υπεύθυνη είναι η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης. Επίσης σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία σε ένα μήνα θα συζητηθεί η κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα, η απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και το αίτημα του Ισραήλ για τον αφοπλισμό της ένοπλης αντίστασης και για την επιστροφή των σορών δύο εκ των στρατιωτών του που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Ισραήλ, ΗΠΑ και Αίγυπτος

Το Ισραήλ αποδέχτηκε την εκεχειρία, αν και τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Οι ισραηλινοί ηγέτες αναμένεται να ισχυριστούν ότι έπληξαν καίρια τη Χαμάς και ότι αποκατέστησαν την «ησυχία» στις περιοχές εντός της εμβέλειας των ρουκετών.
Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως τους όρους της εκεχειρίας και ελπίζουμε πάρα πολύ ότι θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη. Το βλέπουμε αυτό σαν ευκαιρία, όχι σαν βεβαιότητα. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά και το γνωρίζουμε και θα τον διαβούμε με τα μάτια ορθάνοιχτα».
Η συμφωνία έρχεται μετά από τουλάχιστον οκτώ προσωρινές εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης που διανύει την 50ή μέρα της. Η Αίγυπτος ελπίζει να μπορέσει να κερδίσει διεθνή αξιοπιστία για την επίτευξή της μετά από βδομάδες άκαρπων συνομιλιών στο Κάιρο.
αναδημοσίευση από εδώ:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/26/%CE%BE%CE%AD%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles