Παλαιστίνιος έφηβος: Με χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινη ασπίδα στη Γάζα
Posted on Αυγούστου 22, 2014 by geomylo
Του Samer Badawi, Δημοσιεύτηκε 21 Αυγούστου 2014
Μία ένορκη κατάθεση που απέκτησε κατ’ αποκλειστικότητα το +972 αποκαλύπτει την πρώτη κατά τα φαινόμενα τεκμηριωμένη υπόθεση «ανθρώπινης ασπίδας» που χρησιμοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην κωμόπολη Χούζα της ανατολικής Γάζας.
Ο Αχμάντ Αμπού Ράιντα, σήμερα 17 ετών, διαχωρίστηκε από την οικογένειά του από Ισραηλινούς στρατιώτες στις 23 Ιουλίου, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αιχμαλωσίας του, ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος επέμενε να αποκαλείται «λοχαγός», ρωτούσε επανειλημμένα το αγόρι αν ξέρει που βρίσκονται τα υποτιθέμενα τούνελ της Χαμάς και οι τοποθεσίες εκτόξευσης ρουκετών στη γειτονιά του.
«Του είπα ότι δεν ήξερα», λέει ο Αμπού Ράιντα, που ήταν 16 χρονών την περίοδο που συνέβη το περιστατικό. «’Είμαι νέος, είμαι 17 χρονών. Πώς θα μπορούσα να ξέρω τέτοια πράγματα;’ του απάντησα, αλλά ο στρατιώτης θύμωσε κι άρχισε να με γρονθοκοπεί και να με κλωτσάει».
Η περίπτωση του Αμπού Ράιντα έχει τεκμηριωθεί από την οργάνωση Άμυνα για τα Παιδιά Διεθνώς – Παλαιστίνη (Defense for Children International-Palestine DCI-Παλαιστίνης), η οποία δημοσίευσε μια ανακοίνωση την Πέμπτη βασισμένη στην ένορκη κατάθεση που έλαβε. Το διαδικτυακό περιοδικό +972 μίλησε με τον 17χρονο νωρίτερα σήμερα.
Προσπαθώντας να ξεφύγει
Η περιπέτεια του Αμπού Ράιντα συνέβη ύστερα από δύο ημέρες έντονου σφυροκοπήματος από ισραηλινά τανκς, τα οποία είχαν διασχίσει τα σύνορα της Γάζας κοντά στο σπίτι του. Όταν η οικογένειά του αποφάσισε να προσπαθήσει να το σκάσει πεζή, εμποδίστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες.
«Άκουσα ένα στρατιώτη πάνω σ’ ένα από τα τανκς να διατάζει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να σταθούν στη μία πλευρά, και όσους ήταν μεταξύ 20 και 40 ετών στην άλλη πλευρά του δρόμου», είπε ο Αμπού Ράιντα στην ένορκη κατάθεσή του.
Αφού είδε ότι οδήγησαν τους άντρες της ομάδας 20-40 ετών σ’ ένα άδειο χωράφι και τους ανάγκασαν να γδυθούν μένοντας με τα εσώρουχα, ο 17χρονος έκανε «δύο βήματα πίσω για να δει τι συνέβαινε».
Μόλις το έκανε, ο Αμπού Ράιντα είπε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης τον πήρε μαζί του στο άδειο χωράφι, περίπου 100 μέτρα από την ομάδα των αντρών, έδεσε τα χέρια του με πλαστικό κορδόνι και τον υποχρέωσε να γονατίσει. Σύμφωνα με τον Αμπού Ράιντα, ο στρατιώτης τότε άρχισε να τον χτυπάει στο στομάχι και το πρόσωπο, καθώς του έλεγε ξανά και ξανά «δεν είσαι άνθρωπος, είσαι σκύλος».
Γύρω στις 4μμ, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, οι άντρες μεταφέρθηκαν αλλού για ανάκριση, ενώ οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απελευθερώθηκαν. Οι στρατιώτες έδεσαν τα μάτια του Αμπού Ράιντα , τον υποχρέωσαν να γδυθεί και να μείνει με τα εσώρουχα, και τον μετέφεραν σ’ ένα σπίτι.
«Είσαι Χαμάς;»
«Όταν μου έλυσαν τα μάτια, αντιλήφθηκα ότι βρισκόμουν μέσα στο σπίτι περικυκλωμένος από πάνω από 20 στρατιώτες», είπε ο Αμπού Ράιντα στο DCI-Παλαιστίνης. Τότε, κάποιος «με στρατιωτική στολή» τον πλησίασε και του φώναξε σε σπασμένα αραβικά: «Θέλω να κλείσω το λογαριασμό με τη Χαμάς. Εσύ είσαι Χαμάς;»
Μετά την ανάκριση, ο Αμπού Ράιντα μεταφέρθηκε σ’ ένα κοντινό σπίτι, ενώ οι στρατιώτες τον εξανάγκασαν να περπατάει μπροστά τους, αναφέρει η ένορκη κατάθεση. Αφού του έδωσαν «νερό, δύο μπισκότα και μερικά καρύδια», οι στρατιώτες τον ανάγκασαν να καθίσει σε μια καρέκλα και του έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα.
Ο Αμπού Ράιντα είπε στο +972 ότι ο φόβος που ένιωσε εκείνο το πρώτο βράδυ ήταν ανάμεικτος επειδή «δεν είχε ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε κανένας άλλος στην περιοχή», αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Χούζα είχαν διαφύγει, μετά τη χερσαία ισραηλινή εισβολή.
«Μου έδεναν τα μάτια το βράδυ», είπε ο Αμπού Ράιντα στο +972, «αλλά πάντα προσπαθούσα να δω που βρισκόμουν πριν μου δέσουν τα μάτια».
Ψάχνοντας για τούνελ
Ο Αμπού Ράιντα περιέγραψε ότι τον έβγαλε έξω απ’ το σπίτι, την επόμενη μέρα κατά τη 1μμ, ένας στρατιώτης που «με ανάγκασε να περπατάω μπροστά του και [με διέταξε] σε σπασμένα Αραβικά να [γυρνάω] ‘δεξιά κι αριστερά’. Περπατούσε περίπου τρία μέτρα πίσω από μένα».
Οι στρατιώτες μετά πήγαν τον Αμπού Ράιντα σε δύο σπίτια, διατάζοντάς τον να «μπει μέσα και να δει αν υπάρχουν τούνελ ή όχι», σύμφωνα με το 17χρονο αγόρι. Τους είπε ότι δεν βρήκε κανένα, γεγονός που προκάλεσε τη φυσική επίθεση του «λοχαγού» στο παιδί.
«Άρχισε να με χτυπάει και να με κλωτσάει. Έφερε κι ένα σύρμα και με χτύπησε μ’ αυτό στην πλάτη» είπε ο Αμπού Ράιντα στο DCI-Παλαιστίνης.
Αυτή είναι η πλήρης περιγραφή του Αμπού Ράιντα για την κακοποίηση:
«Έκλαιγα και τον παρακαλούσα να σταματήσει, αλλά δεν έδειξε κανένα έλεος. Συνέχισε να με χτυπάει ξανά και ξανά. Έριξε ένα ποτήρι νερό στο παντελόνι μου. Με πρόσβαλε χρησιμοποιώντας πολύ άσχημα βρομόλογα που γνωρίζω και άλλα που δεν έχω ξανακούσει ποτέ. Ακόμη και οι στρατιώτες που δεν μιλούσαν Αραβικά με πρόσβαλαν. Με απείλησαν ότι ‘θα μου χώσουν ένα παλούκι στον … κώλο’ αν δεν τους έλεγα που βρίσκονταν τα τούνελ».
Γράφοντας τη διαθήκη του
Ο Αμπού Ράιντα περιέγραψε μια παρόμοια εμπειρία που συνέβη την επόμενη μέρα. Αφού τον ανάγκασαν να μπει σε δύο ακόμη σπίτια «να ψάξει για τούνελ» και δεν βρήκε κανένα, ξέσπασε πάλι πάνω του ένας στρατιώτης και τον έβαλε σ’ ένα δωμάτιο μόνο του. «Όταν ήμουν στο δωμάτιο, βρήκα ένα σημειωματάριο κι ένα στυλό μέσα σε μια τσάντα… έτσι αποφάσισα να γράψω τη διαθήκη μου και να την αφήσω για την οικογένειά μου» δήλωσε ο Αμπού Ράιντα στην κατάθεσή του.
Το DCI-Παλαιστίνης παρείχε μια αγγλική μετάφραση της επιστολής του Αμπού Ράιντα (σε φωτογραφία πιο κάτω στα Αραβικά):
«Πέρασα την Παρασκευή 25 Ιουλίου με στρατιώτες της ισραηλινής κατοχής που με είχαν κλειδωμένο σ’ αυτό το δωμάτιο. Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή αν θα με σκοτώσουν. Δεν ξέρω τίποτα για το τι πρόκειται να μου συμβεί. Γράφω αυτό το γράμμα ελπίζοντας ότι κάποιος θα το βρει και θα ειδοποιήσει την οικογένειά μου. Σε περίπτωση που πεθάνω ή συλληφθώ, παρακαλώ στείλτε τους χαιρετισμούς μου στην οικογένειά μου. Αχμάντ Τζαμάλ Αμπού Ράιντα».
Αργότερα την ίδια μέρα, ο Αμπού Ράιντα σιτίστηκε με «τρεις μπουκιές» σαρδέλας.
Μια «προσφορά» κατασκοπίας
Στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, ο Αμπού Ράιντα διατάχθηκε να συρθεί σε μια τρύπα και να σκάψει για τούνελ. Όταν αποκρίθηκε ότι η τρύπα ήταν οι απαρχές «μιας αποχέτευσης», ο λοχαγός «έβγαλε το κράνος του και με χτύπησε μ’ αυτό στο κεφάλι» είπε ο Αμπού Ράιντα.
Αφού παραπονέθηκε ότι αισθανόταν άρρωστος και ότι δεν μπορούσε να σκάψει άλλο, ο Αμπού Ράιντα μεταφέρθηκε στο σπίτι ενός συγγενή, όπου οι στρατιώτες τον ανέκριναν ξανά, ρωτώντας τον για υποτιθέμενα τούνελ της Χαμάς:
«Τους είπα ότι δεν ήξερα τίποτα για τα τούνελ κι έτσι με χαστούκιζαν στο πρόσωπο και στο σβέρκο, ή με χτυπούσαν ή με κλωτσούσαν όποτε ήθελαν» είπε ο Αμπού Ράιντα.
Ύστερα από μια νύχτα εξακολουθητικών ανακρίσεων και φυσικής κακοποίησης –συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού «να κάτσω και να σηκωθώ πάνω από 60 φορές» – ρώτησαν το επόμενο πρωί τον Αμπού Ράιντα αν «θα δούλευα γι’ αυτούς σαν κατάσκοπος». Μετά την άρνησή του, ένας στρατιώτης «έδειξε τα σκυλιά της αστυνομίας που είχαν μαζί τους και είπε, ‘Βλέπεις αυτό το σκυλί, είναι καλύτερο από σένα’».
Σύμφωνα με την κατάθεση, περίπου στη 1μμ στις 27 Ιουλίου, την 5η μέρα της αιχμαλωσίας του Αμπού Ράιντα, οι στρατιώτες του επέτρεψαν να βάλει πάλι τα ρούχα του και τον απελευθέρωσαν.
Ξεκαθαρή υπόθεση
«Ο ισραηλινός στρατός συστηματικά κατηγόρησε τη Χαμάς για χρήση αμάχων –ιδιαίτερα παιδιών- ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά αυτό το περιστατικό συνιστά μια ξεκάθαρη υπόθεση κατά την οποία οι στρατιώτες τους εξανάγκασαν ένα παιδί να βοηθήσει απευθείας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση ο εκτελεστικός διευθυντής του DCI-Παλαιστίνης Ριφάτ Κασίς.
Ο Αμπού Ράιντα βρίσκεται τώρα με την οικογένειά του στο κοντινό Χαν Γιούνις, όπου αναζήτησαν καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς οι κάτοικοι της Χούζα. Οι βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκτόπισαν σχεδόν μισό εκατομμύριο Παλαιστινίους και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ. Ο Αμπού Ράιντα δήλωσε στο +972 ότι το σπίτι της οικογένειάς του είχε υποστεί ζημιές «στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» με εμφανείς τρύπες από σφαίρες στους τοίχους.
Οι ξεκάθαρες αποδείξεις μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην Χούζα στηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι ο Αμπού Ράιντα χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, είπε ο Ιβάν Καρακασιάν, συντονιστής της μονάδας υποστήριξης του DCI-Παλαιστίνης. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θεωρείσαι ανθρώπινη ασπίδα όταν εξαναγκάζεσαι να βοηθήσεις σε μια στρατιωτική επιχείρηση».
Ο σύμβουλος της μονάδας υποστήριξης του DCI-Παλαιστίνης Μπραντ Πάρκερ πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του στρατού θα μπορούσαν να συνιστούν έγκλημα πολέμου: «Τα εγκλήματα πολέμου ορίζονται ως παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου, ή ως παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και περιλαμβάνουν τη δολοφονία εκ προθέσεως, το βασανισμό, την επίθεση σε αμάχους ή σε υποδομές αμάχων και τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, μεταξύ άλλων. Αν και το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε σε ερευνητές του Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας να εισέλθουν στη Γάζα. Σε μία ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η διευθύντρια έρευνας και αντιμετώπισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, Αν Φιτζγκέραλντ δήλωσε: «Το δικαίωμα των θυμάτων και της κοινής γνώμης να μάθουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών απαιτεί οι ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια για τις ενέργειές τους και να μην εμποδίσουν την ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα όλων των καταγγελλόμενων παραβιάσεων».
Το +972 απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του IDF για σχολιασμό, ο οποίος θα προστεθεί μόλις παραληφθεί.
Πηγή: +927
αναδημοσίευση από εδώ:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/22/%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83/