Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 3 κρατούμενους από τη Γάζα – αγωνία για την τύχη των υπολοίπων – τους 7000 φτάνουν συνολικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές

$
0
0

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 3 κρατούμενους από τη Γάζα – αγωνία για την τύχη των υπολοίπων – τους 7000 φτάνουν συνολικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές



Οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν την νύχτα της Παρασκευής τρεις Παλαιστίνιους που είχαν αιχμαλωτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά την χερσαία εισβολή στη Γάζα, δήλωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο για τις Υποθέσεις των Κρατουμένων.
Η αποφυλάκιση των τριών έρχεται εν μέσω παλαιστινιακών ανησυχιών και ισραηλινής σιωπής για την τύχη τουλάχιστον 250 ατόμων, που παλαιστινιακές οργανώσεις εικάζουν ότι αιχμαλωτίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά την επίθεση.
Ο Διευθυντής Στατιστικών του Υπουργείου Υποθέσεων Κρατουμένων Αμπντ Αλ Νάσερ Φαραουάνα έδωσε τα ονόματα των τριών που απελευθερώθηκαν ως εξής: Άχμαντ Μουχάμαντ Χμεϊντάν Αμπού Λιχύα από το Χαν Γιούνις, Αμπντ Αλ Καντίρ Φρέιχ Σαλίμ Σαλούφ από τη Ράφα και Ναφίθ Χουσεϊν Μουχάμαντ Σαλούφ, επίσης από τη Ράφα.
Δύο από τους άντρες εμφανίζονταν σε λίστα 26 ατόμων που είχαν δώσει οι ισραηλινές αρχές στο παλαιστινιακό Υπουργείο για τις υποθέσεις των Κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, όταν και είχαν πει πως αυτά ήταν τα ονόματα εκείνων που είχαν κρατηθεί κατά τις μάχες. Τότε οι ισραηλινές αρχές είχαν πει πως εκείνοι που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα είχαν μεταφερθεί έξω από τον παραθαλάσσιο θύλακα και κρατούνταν στη φυλακή Ασκελόν, βορείως της Λωρίδας της Γάζας, εντός του Ισραήλ.
Όμως το τρίτο άτομο που απελευθερώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, δεν εμφανίζεται στη λίστα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δώσει πληροφορίες για εκατοντάδες άντρες από τη Γάζα που κρατούνται παρανόμως μέσα στο Ισραήλ.
Μια ισραηλινή εκπρόσωπος του στρατού είχε πει στο Μαάν την περασμένη εβδομάδα ότι 159 Παλαιστίνιοι είχαν κρατηθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι οποίοι, όπως είπε, «συμμετείχαν ενεργά σε τρομοκρατικές ενέργειες», που θεωρείται ότι σημαίνει πως συμμετείχαν στις μάχες ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που είχαν εισβάλλει.
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer είχε εκτιμήσει πως τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι είχαν κρατηθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, λέγοντας πως κάπου 150 είχαν κρατηθεί μόνο στις 24 Ιουλίου.
Ο Υπουργός Υποθέσεων Κρατουμένων Σάουκι Αλ Αγιάσα σε δήλωσή του στις 6 Αυγούστου ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν είχε δώσει στο υπουργείο κρίσιμη πληροφόρηση συμπεριλαμβανομένων των αριθμών ταυτοτήτων, των τοποθεσιών και των συνθηκών, εκφράζοντας «αυξανόμενους φόβους ότι μερικοί από τους κρατούμενους είχαν εκτελεστεί».
Ένας δικηγόρος από το Κέντρο Αλ Μεζάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε στο Μαάν τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι έχουν κρατηθεί υπό το Νόμο για τους Παράνομους Μαχητές, έναν ισραηλινό νόμο που επιτρέπει την κράτηση χωρίς δίκη για κατοίκους της Γάζας, επ’ αόριστον χωρίς σχεδόν καμιά νομική δυνατότητα προσφυγής. Ο νόμος είναι παρόμοιος με τις πολιτικές διοικητικής κράτησης που χρησιμοποιούνται στη Δυτική Όχθη, υπό τις οποίες κρατούνται σήμερα κάπου 450 Παλαιστίνιοι, επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι παράνομο για μια δύναμη κατοχής να μεταφέρει κρατουμένους μακριά από τα κατεχόμενα εδάφη.
Παρόλα αυτά, το Ισραήλ επιμένει πως η Γάζα δεν είναι κατεχόμενη – παρά τον ισραηλινό έλεγχο από ξηρά, θάλασσα κι αέρα – αλλά επίσης αρνείται να μεταχειριστεί τους Παλαιστίνιους ως αιχμαλώτους πολέμου, κάτι που θα τους έδινε συγκεκριμένα ανθρωπιστικά και νομικά δικαιώματα σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.
Κάπου 7000 Παλαιστίνιοι κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές, σχεδόν 2000 εκ των οποίων συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες.
Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η Χαμάς είχε πει ότι είχε αιχμαλωτίσει έναν ισραηλινό στρατιώτη τον Ορόν Σαούλ. Μετά τις αρχικές διαψεύσεις το Ισραήλ είχε πει ότι ο στρατιώτης είχε σκοτωθεί στη Γάζα, αλλά η σορός του δεν είχε περισυλλεγεί, υπονοώντας ότι η Χαμάς την είχε κρατήσει για ενδεχόμενη χρήση σε ανταλλαγή κρατουμένων αργότερα.
Έπειτα το Ισραήλ κατηγόρησε τις παλαιστινιακές ομάδες ότι προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν έναν από τους στρατιώτες του στη Ράφα, την 1η Αυγούστου, μια κατηγορία που είχαν διαψεύσει οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Το Ισραήλ στη συνέχεια βομβάρδισε τη Ράφα επί δύο ημέρες, σκοτώνοντας πάνω από 100 Παλαιστίνιους.
Πηγές: MaanPIC

αναδημοσίευση από:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/16/%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5-3-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles