Ο ακαδημαϊκός Χαϊντάρ Εΐντ μιλάει για την πιο συντριπτική καταστροφή από το 1948
Posted on Αυγούστου 15, 2014 by geomylo
Η Electronic Intifada πήρε συνέντευξη από τον Παλαιστίνιο ακαδημαϊκό Χαϊντάρ Εΐνττο βράδυ της Τετάρτης 13 Αυγούστου, αμέσως μετά την επιστροφή του από την πόλη Κουζάα κοντά στο Καν Γιούνις, στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, όπου όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν αμάχους ενώ έφευγαν κρατώντας λευκές σημαίες και στόχευσαν νοσηλευτικό προσωπικό και μέλη σωστικών συνεργείων. Μεταφράζουμε τη μεταγραφή της συνέντευξης, που αναρτήθηκε μαζί με το ηχητικό αρχείο στο site της Electronic Intifada.
Χαϊντάρ Εΐντ: Ονομάζομαι Χαϊντάρ Εΐντ. Είμαι βοηθός καθηγητής πολιτισμικών σπουδών και μετα-αποικιακής και μεταμοντέρνας λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο αλ-Άκσα στη Γάζα. Είμαι επίσης μέλος του PACBI, της Παλαιστινιακής Εκστρατείας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, και συνιδρυτής της ομάδας Ένα Δημοκρατικό Κράτος, στη Γάζα.
Νόρα Μπάροουζ-Φρίντμαν: Χαϊντάρ, μόλις επέστρεψες από την Κουζάα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας. Μπορείς να μας πεις γιατί πήγες και τι είδες εκεί σήμερα;
ΧΕ: Λοιπόν, πήγα επειδή ήθελα πραγματικά να δω με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής και της φρίκης που άφησαν εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Για την ακρίβεια χθες ήμουν στη Σουτζάγια [ανατολικά της Πόλης της Γάζας] και δεν είχα πιο πριν την ευκαιρία να πάω στη Σουτζάγια ή στην Κουζάα λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων στα ανατολικά σύνορα ή στα μέρη που βρίσκονται κοντά στα ανατολικά σύνορα της Γάζας. Δηλαδή την Κουζάα, ανατολικά του Χαν Γιούνις, την ανατολική Ράφα, τη Σουτζάγια και το βορειότερο σύνορο που είναι η Μπέιτ Χανούν. Και αύριο θα πάω στην Μπέιτ Χανούν.
Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που νιώθεις, το πρώτο πράγμα που είπα στο φίλο μου καθώς οδηγούσα πριν αφήσω το αυτοκίνητο, είπα, δεν ξέρω γιατί, αλλά μπορώ να ταυτιστώ με τους Εβραίους του Άουσβιτς τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και μπορώ να ταυτιστώ μ’ εκείνους που αναγκάστηκαν να επιβιώσουν του Ολοκαυτώματος. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ένιωσα και μίλησα έτσι, αλλά αισθάνομαι ότι μπορώ να κατανοήσω περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους.
Επίσης άρχισα να μιλάω στο φίλο μου και στους ανθρώπους της Κουζάα που ήρθαν και σφίξαμε τα χέρια και άρχισαν να μου λένε τις ιστορίες τους και τους είπα ότι πέρασα κι ένα διάστημα στη Νότια Αφρική, πήγα στο Σοβέτο, πήγα σε μερικές από τις πόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Λενάζια, το Κέιπ Τάουν κλπ. Και θυμάμαι τις ιστορίες που μου είπαν εκείνοι οι Νοτιοαφρικανοί που έζησαν τον τρόμο της σφαγής του Σάρπεβιλ το 1960 και τη φρίκη της σφαγής του Σοβέτο το 1977 και τις εμπειρίες που μου διηγήθηκαν οι άνθρωποι, όπως ας πούμε κάποιοι σύντροφοι που είχαν ζήσει στον αμερικανικό νότο τη δεκαετία του 1960, για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ανθρώπινη διάσταση ήταν εκεί, πάντοτε. Και η θυματοποίηση. Και κανένας λαός δεν μπορεί να μονοπωλήσει αυτό τον πόνο.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι κάτι, Νόρα, που δεν μπορώ πραγματικά να περιγράψω. Οι ιστορίες που άκουσα, τα πράγματα που είδα. Τα καταστραμμένα σπίτια, τα κατεδαφισμένα σπίτια. Υπάρχουν ακόμη νεκρά ζώα εκεί, που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν ούτε να μετακινήσουν. Εκατοντάδες ζώα. Εκατοντάδεςπρόβατα, εκατοντάδες αγελάδες.
Και η μυρωδιά – η μυρωδιά μερικών από τα νεκρά κορμιά, κορμιά κάτω από τα ερείπια. Και οι ιστορίες που σου λένε οι άνθρωποι – βλέπεις τον πόνο και τον τρόμο στα μάτια των ανθρώπων, αλλά και την αντοχή. Την ίδια στιγμή βλέπεις και την αντοχή.
Και ναι, οι άνθρωποι παραπονιούνται και σου λένε τι έκαναν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, αλλά την ίδια στιγμή λένε: «Υποστηρίζουμε την αντίσταση. Και πιστεύουμε ότι η αντίσταση πρέπει να συνεχιστεί, επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σαν τα ζώα. Θέλουμε τον τερματισμό της πολιορκίας, αλλά ο τερματισμός της πολιορκίας πρέπει να οδηγεί και στη δική μας ελευθερία».
Μόλις γύρισα κι έτσι έχω όλα αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα. Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που μιλάω γι’ αυτά.
ΝΜΦ: Πώς μπορείς να εκτιμήσεις το μέγεθος της καταστροφής – όχι μόνο των σπιτιών και των γειτονιών και των ζωών, αλλά και αυτού του τραύματος των γενεών που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται – ειδικά στη νεολαία της Γάζας; Τα παιδιά της Γάζας που είναι έξι χρονών έχουν ζήσει τώρα τρεις εισβολές και εκστρατείες βομβαρδισμών. Ως πατέρας, δάσκαλος, εκπαιδευτικός, ακαδημαϊκός πώς εκτιμάς –όταν η εκεχειρία διατηρηθεί, όταν αρθεί ο αποκλεισμός, ακόμα κι όταν τελειώσει η κατοχή- ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την Παλαιστίνη;
ΧΕ: Αυτή είναι μια έξοχη ερώτηση Νόρα. Θέλω να ξεκινήσω προσπαθώντας να επαναλάβω κάτι που μου είπε ένας φίλος μου. Είναι ειδικός ανοικοδομήσεων. «Αυτή τη φορά, απ’ όσο καταλαβαίνω, συντελέστηκε η πιο καταστροφική σφαγή στην ιστορία της Παλαιστίνης». Και είπε ότι κατά κάποιον τρόπο είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1948. Πρέπει να θυμάσαι ότι η Γάζα ήταν υπό συνεχή βομβαρδισμό, εισβολές, διαρκή αποκλεισμό και η φρίκη είναι πέρα από λόγια Νόρα. Πραγματικά νιώθω ότι δεν μπορώ να συλλάβω τον τρόμο που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι τις τελευταίες 35 μέρες, που μπορεί να ξαναρχίσει σήμερα στις 12 μετά τα μεσάνυχτα μάλιστα.
Οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί, ολοκληρωτικά. Ο φόρος του αίματος ξεπέρασε τους 2.000, 400 παιδιά, 210 γυναίκες, 75 ηλικιωμένοι. Και ο αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 10.000, περίπου 3.000 παιδιά, 1.800 γυναίκες, 400 ηλικιωμένοι κλπ. Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν κανονικά, έχουμε πρόβλημα με τα ασθενοφόρα, το ιατρικό προσωπικό δέχτηκε, και δέχεται διαρκώς από το 2006, επιθέσεις ενόσω εργάζεται, επειδή γιατροί και νοσηλευτές σκοτώνονται ενώ σου μιλάω αυτή τη στιγμή, το γνωρίζω αυτό.
Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Ο φίλος μου μου είπε ότι, επειδή το Ισραήλ αυτή τη φορά αποφάσισε να μην επιτεθεί μόνο σε ανθρώπους και να διαπράξει πρωτοφανείς σφαγές, αλλά αποφάσισε να στοχεύσει και τις υποδομές της Λωρίδας της Γάζας, είπε ότι θα μας πάρει –αν αρχίσουμε την ανοικοδόμηση και αν το Ισραήλ αποφασίσει ν’ ανοίξει και τα έξι συνοριακά περάσματα που χωρίζουν το Ισραήλ από τη Γάζα κι επιτρέψει να παραμένουν ανοιχτά 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα κι αν η Αίγυπτος ανοίγει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα κι επιτρέπει τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών – είπε ότι θα μας πάρει από πέντε έως δέκα χρόνια για να φτάσει η Γάζα εκεί που ήταν πριν τον πόλεμο.
Λοιπόν, αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημά σου. Η απάντηση είναι ότι η φρίκη είναι πέρα απ’ αυτό που μπορούν να διανοηθούν οι απλοί άνθρωποι. Και γι’ αυτό περιμένουμε να κάνει κάτι η διεθνής κοινότητα. Αυτή η φρίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάναμε το καθήκον μας, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Ολόκληρος ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό των Μαύρων και του γηγενούς πληθυσμού της Νότιας Αφρικής στις δεκαετίες του 1960, του ’70, και του ’80 τον προηγούμενο αιώνα, μέχρι που το σύστημα απαρτχάιντ εξαναγκάστηκε –και επίτηδες χρησιμοποιώ τη λέξη εξαναγκάστηκε- να απελευθερώσει τον Νέλσον Μαντέλα. Αν είχε αφεθεί στους λευκούς της Νότιας Αφρικής, δεν θα είχαμε δει ποτέ το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Και αυτός είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα έπρεπε να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να υποστηρίξει τους Μαύρους της Νότιας Αφρικής. Διαφορετικά ο Νέλσον Μαντέλα θα είχε πεθάνει στο νησί Ρόμπεν. Αλλά ο Μαντέλα απελευθερώθηκε επειδή οι άνθρωποι της Νότιας Αφρικής αντιστάθηκαν στο αισχρό, απάνθρωπο σύστημα απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, με την υποστήριξη μίας διαρκούς εκστρατείας μποϊκοτάζ, κυρώσεων και απόσυρσης επενδύσεων. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό στο οποίο υπολογίζουμε, αυτό που στηρίζουμε.
Η αντίσταση στο έδαφος υπήρξε εξαιρετικά καλή, όντως. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται υπό πολιορκία από τον Ιανουάριο του 2006. Δεν μπορούμε να εισάγουμε γάλα για τα παιδιά μας Νόρα, Τιλενόλ, ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο, άσε τις σοβαρές ασθένειες – καρκίνους, καρδιακά, αιμοκαθάρσεις κλπ. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η αντίσταση τα πήγε πάρα πολύ καλά. Και το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί καν να ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας.
Για 30 μέρες, το μόνο που μπόρεσαν να ανακαταλάβουν ήταν 300 μέτρα και δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν λόγω της σφοδρής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού. Και όταν λέω αντίσταση, να το ξεκαθαρίσω αυτό, τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλούν για μια «σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς», δεν υπάρχει σύγκρουση στη Γάζα, υπάρχει ισραηλινή επίθεση, υπάρχουν ισραηλινές σφαγές εναντίον των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι τώρα Νόρα, 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 95% είναι άμαχοι και σου είπα τα νούμερα.
Όταν μιλάω για την αντίσταση, μιλάω για την ένοπλη πτέρυγα του μαρξιστικού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Χαμάς, ακόμα και τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Άκσα, που είναι η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ. Και πιστεύω ότι με αυτή την σκληρή αντίσταση, το μήνυμά μας ήταν απόλυτα ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα και προς το Ισραήλ: αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Προτιμάμε να πεθάνουμε όρθιοι σαν τα φοινικόδεντρα αν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, δηλαδή τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967, αυτό είναι σύμφωνο με το ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ πρέπει να εφαρμόσει το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ που ορίζει το δικαίωμα της επιστροφής των 7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων. Και νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος που το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα Νόρα, είναι ότι τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής. Και τρίτον, θέλουμε να τερματιστεί η πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ στα εδάφη που κατέλαβε το 1948. Ολόκληρος ο κόσμος είπε όχι στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει τώρα να πει όχι στο ισραηλινό απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη. Τη στιγμή που το απαρτχάιντ θα καταρρεύσει και θα θρυμματιστεί στην Παλαιστίνη, η Γάζα θα έχει ένα μέλλον, αλλά όχι μόνο η Γάζα – η Γάζα, η Δυτική Όχθη, και ακόμη και η Παλαιστίνη του 1948.
Πηγή: Electronic Intifada
Όλες οι φωτογραφίες είναι από το άλμπουμ «Alzenah, Khoza’a … gaza 2014» 48 φωτογραφιών του Mohamed Adham Abu Samra στο facebook.
αναδημοσίευση από:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/15/%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81-%CE%B5%CE%90%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/