Αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και η διαρκής προσφορά ανθρωπιάς των κατοίκων της Γάζας
Posted on Αυγούστου 14, 2014 by geomylo
Καθώς ανακοινώνονται οι αποστολές τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, με την ευκαιρία των παρατάσεων της επισφαλούς εκεχειρίας, πρέπει να τονιστεί ότι είναι η επί σχεδόν 40 μέρες ακαταπόνητη εργασία και προσφορά εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών των απλών ανθρώπων της Γάζας εκείνη που κράτησε όρθιους τους εκτοπισμένους, άστεγους, πεινασμένους πολιορκημένους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Ακολουθεί μια παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και παραδείγματα της βοήθειας που πρόσφεραν όλο αυτό το διάστημα διάφοροι παλαιστινιακοί οργανισμοί, θεσμοί και απλοί πολίτες στο εσωτερικό της.
Περίπου 300 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από το λαό της Βενεζουέλας θα σταλούν σύντομα στη Γάζα. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Ζάουα ενημέρωσε σχετικά τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, ο οποίος του γνωστοποίησε τις πιο άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί μετέβησαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας για να ανακοινώσουν επισήμως την αναχώρηση του πρώτου αεροπλάνου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Στις 13.41μμ ξεκίνησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο, που μεταφέρει τη βοήθεια με προορισμό το αεροδρόμιο της Ισμαϊλίγια στην Αίγυπτο, παρουσία και του υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας, Ναύαρχου Κάρμεν Μελέντεζ. Περισσότερα αεροσκάφη θα απογειωθούν τις επόμενες μέρες.
1.416 τόνοι προμηθειών πέρασαν από τη Ράφα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης εκτάκτων αναγκών του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, 1.416 τόνοι προμηθειών –φάρμακα, τρόφιμα, γεννήτριες και σκηνές- εισήλθαν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, με το 75% της βοήθειας να προέρχεται από την Αίγυπτο και κυρίως από το στρατό της.
Αναλυτικά, ο Μπασέμ αλ-Ριμάουι δήλωσε ότι 936 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων έχουν σταλεί από τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις, 57 τόνοι φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών από την Ένωση Αράβων Γιατρών, 8 τόνοι με σκηνές, κουβέρτες και φάρμακα και 4,6 τόνοι τροφίμων από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, 8 ασθενοφόρα από το Πανεπιστήμιο της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο και 2 τόνοι φαρμάκων από το Συνδικάτο Αιγύπτιων Γιατρών. Επιπλέον 47 τόνοι τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών έχουν σταλεί από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο al-Azhar και 3 τόνοι φαρμάκων και προμηθειών από την εταιρεία SEDICO στην Αίγυπτο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν 90 τόνους φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, 40 τόνους έκτακτων προμηθειών, καθώς και 1 γεννήτρια, 6 «κινητά νοσοκομεία», 3 κινητές κλινικές, 1 κινητό μπάνιο και 1 ασθενοφόρο. Η κυβέρνηση της Τυνησίας έστειλε 28 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών. Η κυβέρνηση του Μαρόκου έστειλε 57 τόνους φαρμάκων και τροφίμων. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έστειλε 73 τόνους τροφίμων, ενώ 35 τόνους φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών έστειλαν η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ερυθρά Ημισέληνος. Η Ερυθρά Ημισέληνος του Κουβέιτ έστειλε 10 τόνους φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών και η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος εργάζεται για την εισαγωγή άλλων 25 τόνων τροφίμων και ιατρικών προμηθειών από το Κουβέιτ στη Γάζα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλε μισό τόνο φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών. Ο Ιορδανός βουλευτής Μουχάμαντ αλ-Ίσα έστειλε 25 τόνους φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών.
Λυόμενα από την Τουρκία για τους άστεγους
Την Τετάρτη, ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Κατοικίας, Μουφίντ αλ-Χασαΐνια ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να οργανώσει την εισαγωγή 3.500 λυόμενων σπιτιών στη Γάζα, χορηγία της Τουρκίας.
Συνολικά περισσότερα από 17.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 43.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν καταφύγει σε υποδομές της UNRWA. Την Τρίτη ο Παλαιστίνιος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζιάντ Αμπού Αμρ έφτασε στη Γάζα για να συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη ΜΚΟ σχετικά με τις προετοιμασίες ανοικοδόμησης.
Την πρώτη μέρα των βομβαρδισμών στη Γάζα, η Ρέφκα αλ-Χαμαλάγουι κάλεσε συνάντηση του Αναπτυξιακού Φόρουμ αλ-Ναζντ, στο οποίο προΐσταται, για να σχηματοποιήσουν ένα σχέδιο δράσης. Καθώς τα παράθυρα των γραφείων του κοινοτικού οργανισμού έτριζαν από τις μακρινές και κοντινές εκρήξεις, υπάλληλοι και εθελοντές πήραν την απόφαση να παραμείνουν στις θέσεις τους για όσο χρειαστεί. Ό,τι κι αν συνέβαινε, υποσχέθηκαν, ο οργανισμός θα κρατούσε ανοιχτές τις πόρτες του για όσους θα πλήττονταν από την ισραηλινή επίθεση.
38 μέρες αργότερα, οι άνθρωποι του αλ-Ναζντ εξακολουθούν να εργάζονται με υπερωρίες, όπως και χιλιάδες άλλοι στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκατέλειψαν τα πάντα για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους Παλαιστινίους σε μια ώρα ανάγκης. Καθώς οι διεθνείς οργανισμοί επεκτείνουν τις δράσεις τους για να αντιμετωπίσουν την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, είναι η δουλειά των απλών κατοίκων της Γάζας εκείνη που έκανε τη διαφορά για τους εκατοντάδες χιλιάδες που βρέθηκαν στην ανάγκη και εκτοπίστηκαν στον ακόμα και τώρα αποκλεισμένο και πολιορκημένο θύλακα.
«Στην αρχή του πολέμου, μεγάλο μέρος της βοήθειας ήταν στοιχειώδη πράγματα» λέει η αλ-Χαμαλάγουι στο Maan από το τηλέφωνο. «Διασφαλίζαμε ότι οι άνθρωποι θα είχαν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και δίναμε παιχνίδια στα παιδιά». Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν και οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις μετατράπηκαν σε καθολική χερσαία εισβολή σε λιγότερο από δύο βδομάδες, η κρίση κλιμακώθηκε ραγδαία. Μέχρι τις 3 Αυγούστου, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα έφτασε τον ιλιγγιώδη αριθμό των 485.000 ανθρώπων, εκ των οποίων μόλις πάνω από τους μισούς βρήκαν καταφύγιο σε υποδομές του ΟΗΕ. «Υπήρχαν άνθρωποι που τριγυρνούσαν στους δρόμους» αναφέρει η αλ-Χαμαλάγουι «τί μπορούσαμε να κάνουμε;».
Η οργάνωση αμέσως κάλεσε δεκάδες οικογένειες να μείνουν στην έδρα της σε μια σχετικά ασφαλή περιοχή στην κεντρική Γάζα, και καθώς οι αριθμοί των εκτοπισμένων μεγάλωναν εθελοντές πήραν οικογένειες στα σπίτια τους, όσους περισσότερους μπορούσαν ώστε να βρουν ένα καταφύγιο όσοι δεν είχαν πουθενά να πάνε.
«Ήταν πολύ δύσκολα, αλλά έπρεπε να το υπομείνουμε, επειδή κανείς άλλος δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Μπορεί η UNRWA και ο Ερυθρός Σταυρός επίσης να προσπαθούσαν, αλλά ούτε κι αυτοί μπορούσαν να κάνουν αρκετά υπ’ αυτές τις συνθήκες. Δέχονταν ανθρώπους, αλλά δες τι έπαθαν. Το Ισραήλ βομβάρδισε [και δικά τους] σπίτια και νοσοκομεία» λέει η αλ-Χαμαλάγουι.
Στις αρχές Αυγούστου ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι μόνο λίγο πάνω από τους μισούς του συνόλου των εκτοπισμένων βρίσκονταν σε δικά του καταφύγια. Τα καταφύγια αυτά που είναι σχεδιασμένα να στεγάζουν περίπου 500 ανθρώπους το καθένα, λειτουργούσαν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους, φιλοξενώντας κατά μέσο όρο 2.800 ανθρώπους.
Εναποτέθηκε στους απλούς κατοίκους της Γάζας, τις δεκάδες οργανώσεις όπως το αλ-Ναζντ και τα θρησκευτικά ιδρύματα το καθήκον να φροντίσουν για τους χιλιάδες εκτοπισμένους όσο καλύτερα μπορούσαν, και το έκαναν.
Το παράδειγμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας του Άγιου Πορφύριου
Η ορθόδοξη εκκλησία του Άγιου Πορφύριου στην Παλιά Πόλη της Γάζας ήταν ένα από τα μέρη που πρόσφεραν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας. Η εκκλησία παρείχε καταφύγιο σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, σε 800 μέσα στην ίδια την εκκλησία και σε 2.500 σε καταστήματα και σε σπίτια της γύρω κοινότητας.
Ο διευθυντής των θρησκευτικών σχέσεων της εκκλησίας που μίλησε ανώνυμα στο Maan από το τηλέφωνο, δήλωσε ότι εκατοντάδες οικογένειες άρχισαν να φτάνουν στην εκκλησία από τις βαριά βομβαρδισμένες γειτονικές περιοχές της Σουτζάγια και της Μπέιτ Χανούν. «Όταν αρχίσαμε να νιώθουμε ότι οι άνθρωποι ήταν σε κίνδυνο κι όταν άρχισαν να καταφτάνουν, ανοίξαμε τις πόρτες μας για να τους δώσουμε ασφαλές καταφύγιο» λέει ο ίδιος. Αν και η εκκλησία είναι το κέντρο της κοινοτικής ζωής για τους πάνω από 1.500 Παλαιστίνιους χριστιανούς της Γάζας, απασχολεί μόνο τρεις υπαλλήλους με πλήρες ωράριο. Ο διευθυντής δήλωσε στο Maan ότι η εκκλησία μετατράπηκε σε κέντρο και για άλλες οργανώσεις που εργάζονταν για να παράσχουν βοήθεια στους εκτοπισμένους και παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, μέλη της κοινότητας από κοντινές περιοχές ήρθαν εκεί για να βοηθήσουν.
Εκατοντάδες συνωστίζονταν στις αίθουσες του κατηχητικού και στα γραφεία της εκκλησίας για να κοιμηθούν το βράδυ και όταν οι βομβαρδισμοί έξω ήταν πολύ επικίνδυνοι για να φύγει κανείς, στελέχη της εκκλησίας και εθελοντές κοιμούνταν δίπλα τους. Παρά το φόβο, υπήρχαν και στιγμές χαράς, ανακαλεί ο διευθυντής. «Όταν έφτασε το Εΐντ αλ-Φιτρ γιορτάσαμε μαζί και φέραμε παιχνίδια και γλυκά για τα παιδιά» λέει, σημειώνοντας ότι κατά τη νηστεία του Ραμαζανιού, υπεύθυνοι της εκκλησίας πρόσφεραν το βραδινό γεύμα (ιφτάρ) και οι εκτοπισμένοι προσεύχονταν στον περίβολο και στο εξωτερικό ιερό της εκκλησίας.
Εκπρόσωποι τόσο της εκκλησίας όσο και του κέντρου αλ-Ναζντ λένε ότι η πλειονότητα των εκατοντάδων ανθρώπων που φιλοξένησαν επέστρεψαν στις γειτονιές τους μόνο για να βρουν τα σπίτια τους καταστραμμένα και το βιός τους διασκορπισμένο στα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τον OCHA, τουλάχιστον 65.000 κάτοικοι της Γάζας δεν διαθέτουν πλέον κατοικήσιμα σπίτια στα οποία να μπορούν να επιστρέψουν. Με τον ισραηλινό αποκλεισμό να απαγορεύει την εισαγωγή τσιμέντου και οικοδομικών υλικών στη Γάζα, δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η ανοικοδόμηση.
«Αν υπάρξει εκεχειρία, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους. Αλλά το πρωταρχικό μας αίτημα είναι η άρση του αποκλεισμού. Αυτό θα βοηθούσε όλα μας τα ζητήματα, την ανεργία, την ανοικοδόμηση, όλα. Αυτό είναι αίτημα του λαού, όχι της κυβέρνησης. Είναι ο λαός που στερείται απ’ αυτή την πολιορκία, όχι η Χαμάς» δήλωσε η αλ-Χαμαλάγουι.
αναδημοσίευση από:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/14/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1/