Quantcast
Channel: ΔΉΘΕΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Η σιωπή των αραβικών ηγεσιών για τη Γάζα

$
0
0

Η σιωπή των αραβικών ηγεσιών για τη Γάζα




Μια πολύ ελεύθερη επιμέλεια ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε σήμερα στους New YorkTimes, σχετικά με την εκκωφαντική σιγή των αραβικών καθεστώτων για τη σφαγή στη Γάζα.
Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης διαψεύστηκαν οικτρά. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι λαϊκοί αυτοί ξεσηκωμοί θα έκαναν τις αραβικές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν περισσότερο στις επιθυμίες των πολιτών τους και κατά συνέπεια να πάρουν πιο φιλική στάση απέναντι στους Παλαιστινίους και πιο εχθρική απέναντι στο Ισραήλ.
Αντίθετα, αντί το Ισραήλ να απομονωθεί, η κυβέρνησή του αναδύθηκε προς στιγμήν ως ο απροσδόκητος ωφελημένος από την αναταραχή αυτή. Τώρα υποστηρίζεται σιωπηρά από τους ηγέτες της ανακάμπτουσας συντηρητικής τάξης των αραβικών καθεστώτων, ως σύμμαχός τους στη μάχη ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ.
Μετά την καθαίρεση πέρυσι της ισλαμικής κυβέρνησης στο Κάιρο από το στρατό, η Αίγυπτος τέθηκε επικεφαλής μίας νέας συμμαχίας αραβικών κρατών η οποία ουσιαστικά συντάχθηκε με το Ισραήλ στη μάχη του εναντίον της Χαμάς, καθώς και στην αντίθεσή του με το Ιράν, μια ανταγωνιστική περιφερειακή δύναμη που ιστορικά χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χαμάς . Στη συμμαχία αυτή, πέραν της Αιγύπτου, ανήκουν η Ιορδανία και οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Η απέχθεια και ο φόβος των αραβικών κρατών για το πολιτικό Ισλάμ είναι τόσο έντονη που ξεπερνά την αλλεργία τους για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου», τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, λέει ο Ααρών Ντέιβιντ Μίλερ, μελετητής στο Κέντρο Γουίλσον στην Ουάσινγκτον και πρώην διαπραγματευτής στη Μέση Ανατολή, υπό διάφορες κυβερνήσεις. «Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια τέτοια κατάσταση, όπου τόσα πολλά αραβικά κράτη συναινούν στο θάνατο και στην καταστροφή στη Γάζα και στο σφυροκόπημα της Χαμάς. Η σιωπή είναι εκκωφαντική» συμπληρώνει.
«Υπάρχει ολοφάνερα σύμπλευση συμφερόντων ανάμεσα στα διάφορα καθεστώτα με το Ισραήλ» λέει ο Χαλέντ Ελγκίντι, πρώην σύμβουλος σε Παλαιστίνιους διαμεσολαβητές και τώρα μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος βρίσκει σχεδόν ταυτόσημες τη μάχη εναντίον της Χαμάς, τον πόλεμο της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων του πολιτικού Ισλάμ και τη μάχη του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων μαχητών. «Για ποιανού πόλεμο διά πληρεξουσίου πρόκειται;» αναρωτιέται.
Η νέα έχθρα του Καΐρου εναντίον της Χαμάς θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, η οποία υιοθέτησε τις απαιτήσεις του Ισραήλ και αγνόησε εκείνες των Παλαιστινίων, οι οποίοι και δεν αποδέχτηκαν το πρώτο εκείνο σχέδιο εκεχειρίας.
«Η ανάγνωση που γίνεται εδώ είναι ότι, εκτός από τη Χαμάς και το Κατάρ, οι περισσότερες από τις αραβικές κυβερνήσεις είναι είτε αδιάφορες ή πρόθυμες να ακολουθήσουν την ηγεσία της Αιγύπτου» λέει ο Μάρτιν Κράμερ, πρόεδρος του Κολεγίου Σάλεμ στην Ιερουσαλήμ και Αμερικανο-Ισραηλινός μελετητής Ισλαμικής και Αραβικής πολιτικής. «Κανένας στον αραβικό κόσμο δεν πηγαίνει στους Αμερικανούς να τους πει ‘Σταματήστε το τώρα’ όπως έκανε η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα σε παλιότερες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτό δίνει περιθώρια στο Ισραήλ. Με την αναβίωση της αντι-ισλαμιστικής, με στρατιωτική κάλυψη, κυβέρνησης στο Κάιρο, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοι όπως η Σαουδική Αραβία φαίνεται να πιστεύουν ότι ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να υποφέρει προκειμένου να ηττηθεί η Χαμάς, επειδή δεν γίνεται να επιτραπεί στη Χαμάς να θριαμβεύσει και να αναδυθεί ως ο πιο ισχυρός παλαιστίνιος παίκτης».
«Το εκκρεμές της Αραβικής Άνοιξης έγειρε υπέρ του Ισραήλ, ακριβώς όπως είχε γείρει προηγούμενα στην αντίθετη πλευρά. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η ιστορία τελειώνει εδώ» λέει ο Χαλέντ Ελγκίντι.

αναδημοσίευση από:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/01/%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CE%B6/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9990

Trending Articles