Mohamed Deif: ο διαφεύγων στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς που αψηφά το Ισραήλ
Αυγούστου 1, 2014 by intifadagr
O κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Mohammed Deif, που έχει επιζήσει από απόπειρες δολοφονίας και αψήφησε τις πιο ισχυρές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, αποδεικνύεται ένας τρομερός εχθρός για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδρομής στη Γάζα.
Καθώς το Ισραήλ εντείνει την αιματηρή επίθεση για την αναχαίτιση των ρουκετών της αντίστασης και την καταστροφή του δικτύου σηράγγων της Χαμάς, ο Deif έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανακωχή από την πλευρά των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων μέχρι το Ισραήλ να άρει τον οκταετή αποκλεισμό.
Γεννημένος στο στρατόπεδο προσφύγων Khan Yunis στη Νότια Γάζα το 1965, ο Deif είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις της Χαμάς για περισσότερα από 20 χρόνια, οργανώνοντας βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο εσωτερικό του Ισραήλ, απαγωγή στρατιωτών, εκτόξευση ρουκετών ενώ συνέβαλε και στον σχεδιασμό των σηράγγων που χρησιμοποιούνται για την εξαπόλυση επιθέσεων.
Διορίστηκε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Ezzedine Al -Kassam, το 2002, μετά το θάνατο του προκατόχου του Salah Shehade σε μια επιδρομή.
Αλλά o Deif είχε μια μακρά σκιώδη καριέρα ως μαχητής ήδη πριν από τότε.
Η συμμετοχή του στο ισλαμικό κίνημα στη Γάζα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 όταν, ως φοιτητής Βιολογίας που βρισκόταν κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ηγήθηκε της ένωσης Ισλαμιστών στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας.
Με το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα το 2000 δραπέτευσε ή απελευθερώθηκε από μια φυλακή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής του Yasser Arafat.
Η διαφυγή – ή απελευθέρωση, καθώς δεν είναι σαφές κατά πόσον απελευθερώθηκε ή όχι – εξόργισε τους Ισραηλινούς που τον είχαν στο στόχαστρο ήδη για περισσότερο από μια δεκαετία.
Λίγο αφότου ορίστηκε στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς το Ισραήλ προέβη στην πέμπτη απόπειρά του να τον δολοφονήσει στη Γάζα.
Αυτή η επίθεση του προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό όμως κάποιες φήμες σύμφωνα με τις οποίες έμεινε παραπληγικός, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μυστικότητα που περιβάλλει τις λεπτομέρειες της ζωής του.
Ο ίδιος μεταβίβασε την ηγεσία των ταξιαρχιών στον αναπληρωτή του, Ahmed Jaabari, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι “εφτάψυχος γάτος” μεταξύ των εχθρών του, και επιβεβαιώνοντας τη φήμη του μέσα στη Γάζα.
Άσσος στη μεταμφίεση
Μόνο μερικές κακής ποιότητας φωτογραφίες του Deif είναι γνωστό ότι υπάρχουν, με τις πιο πρόσφατες να έχουν τραβηχτεί πριν από 20 χρόνια.
Η κρυψώνα του είναι άγνωστη ενώ λέγεται ότι είναι άσσος στη μεταμφίεση που του επιτρέπει να αναμειγνύεται με τον πληθυσμό χωρίς να τον αναγνωρίζουν.
Ο μυστηριώδης διοικητής δεν χρησιμοποιεί επίσης καμία τεχνολογία που θα μπορούσε να διευκολύνει στους Ισραηλινούς να τον εντοπίσουν, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ίσως να διδάχτηκε πώς να προφυλάσσεται από το θάνατο του μέντορά του Yahya Ayash, ο οποίος σκοτώθηκε το 1996 από το κινητό του τηλέφωνο που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Το πραγματικό όνομα του Deif είναι Mohammed Diab al-Masri και οφείλει το «πολεμικό του όνομα» που σημαίνει ‘’Αραβικά για τους επισκέπτες’’, στη συνήθεια να αλλάζει συνεχώς τη θέση του, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.
Περιέγραψε τον Deif ως έναν άνθρωπο που είναι “ευγενικός, διακριτικός, γλυκομίλητος” και γοητευμένος από “τη στρατιωτική στρατηγική.”
Οι δημόσιες δηλώσεις του διαφεύγοντος ηγέτη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το 2012 προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στην έναρξη της επιχείρησής του “Αμυντικός Πυλώνας” που είχε ως στόχο να σταματήσει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά το θάνατο του μέντορά του Ayash, ο οποίος του μετέδωσε τις γνώσεις του για την κατασκευή εκρηκτικών, ανέλαβε το ρόλο του «μηχανικού για τις ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός στο blog του.
Οι Ισραηλινοί τον βλέπουν ως «τον εγκέφαλο» πίσω από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που στόχευαν λεωφορεία και δημόσιους χώρους στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μέχρι το 2006 και τον θεωρούν “προσωπικά υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων πολιτών τους”.
Έπαιξε επίσης καίριο ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξη της Χαμάς, λένε οι Ισραηλινοί.
Ισχυρίζονται ότι οι Deif ήταν μεταξύ των μαχητών “που σχεδίασαν τις ρουκέτες Κασάμ” – το χαρακτηριστικό όπλο του Ισλαμικού κινήματος που είχε βεληνεκές οκτώ χιλιομέτρων (πέντε μιλίων) μέχρι το Ιράν να τους προμηθεύσει με πιο προηγμένα όπλα.
Πηγή: Maan
αναδημοσίευση από:
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/01/mohamed-deif-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE/