«Πώς διεισδύει η παγκόσμια οικονομική κρίση στους καθημερινούς χώρους της πόλης;» Αυτό αναρωτιέται και διερευνά το νέο ντοκιμαντέρ του Ross Domoney με τίτλο “Future Suspended” για την Ελλάδα των μνημονίων, της κρίσης και της ανόδου του αυταρχισμού ως μορφή επιβολής των κοινωνικών-οικονομικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια.
Με αφορμή την ελληνική πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ διάρκειας 35 λεπτών βρέθηκα στο κατάμεστο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει αρκετά μικρά και μεγάλα ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφικές εκπομπές για την ελληνική οικονομική και κοινωνική κρίση και μερικές φορές οι προσδοκίες μου απείχαν πολύ από το αποτέλεσμα που προβάλλονταν στο πανί της προβολής.
Στην περίπτωση του Future Suspended όμως η εξαιρετική φωτογραφία και σκηνοθεσία σε συνδυασμό με την υποδειγματική μουσική δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό σύνολο που μέσα σε 35 λεπτά παρουσιάζει και διερευνά άριστα το τι συμβαίνει στην Αθήνα της κρίσης και κατ’επέκταση στην Ελλάδα των ασφυκτικών μέτρων λιτότητας. Ίσως η διάρκεια του ντοκιμαντέρ να συμπίεσε λίγο την δημοσιογραφική ροή του αλλά τελικά φεύγοντας από την θεατρική αίθουσα η αίσθηση που είχα ήταν πως για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως οι ανεξάρτητες νέες παραγωγές δημιουργούν ένα νέο ρεύμα αισθητικής αλλά και δημοσιογραφικής προσέγγισης.
«Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος, με τίτλο “Ιδιωτικοποίηση”, διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη που χαρακτήρισε την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004 και τα σύγχρονα προγράμματα ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο “Υποτίμηση”, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους συρρικνώνονται, σήμερα, οι αστικοί χώροι για τους/τις μετανάστες/ριες, και την επακόλουθη υποτίμηση της ζωής τους. Το τελευταίο μέρος, με τίτλο “Στρατιωτικοποίηση”, καταδεικνύει πώς με αφετηρία την κρίση, η υποτίμηση μετατρέπεται σε μια γενικευμένη συνθήκη—πώς η άνοδος του οικονομικο-αυταρχικού συμπλέγματος συρρικνώνει το δημόσιο χώρο στην πόλη, τροφοδοτώντας ως αποτέλεσμα την κοινωνική απόγνωση και οργή.»