ΚΙΝΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας, που βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, αριθμώντας 1.343.240.000 κατοίκους, σε μία έκταση 9.596.961 km². Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Συνορεύει με 14 κράτη: Βιετνάμ, Λάος, Βιρμανία, Ινδία, Μπουτάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Ρωσία, Μογγολία και Βόρεια Κορέα. Από το 1949, κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο περιορισμός των γεννήσεων για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και η πολιτική του μονογενούς παιδιού, που ισχύουν από το 1979, έχουν επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει επί πλέον 400 εκατομμύρια γεννήσεις.
Όμως, τι ακριβώς όριζε μέχρι πρότινος η νομοθεσία; Στις αστικές περιοχές τα ζευγάρια επιτρεπόταν να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί (το μέτρο εξαιρεί τα ζευγάρια που έχουν ανάπηρο παιδί), ενώ στις αγροτικές επιτρεπόταν να έχουν δύο παιδιά, εάν το πρώτο είναι κορίτσι. Όσο για τρία παιδιά… ούτε συζήτηση, αφού τους παραβάτες τούς περιμένουν αυστηρότατα πρόστιμα, χρηματικά και άλλα.
Οι εκτρώσεις έχουν οδηγήσει στην επιλεκτική απόρριψη των θηλυκών εμβρύων, προκαλώντας έτσι μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό της χώρας. Όπως υπολογίζεται, ως το 2020, οι άνδρες που θα βρίσκονται σε ηλικία γάμου θα είναικατά 30 εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες αντίστοιχων ηλικιών…
Εκτός από το σύνηθες φαινόμενο της επιλεκτικής αμβλώσεως θηλυκών εμβρύων που λαμβάνει χώραν στην Ασία, όπου και εκεί ισχύει η ανισορροπία των γεννήσεων ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου.
Περί τις 330 εκατομμύρια εκτρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα από το 1979 έως το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο για τις στειρώσεις και τις εκτρώσεις, πριν την συγχώνευση της Εθνικής Επιτροπής Πληθυσμού με την αντίστοιχη του Οικογενειακού Προγραμματισμού.
Ο αριθμός των εκτρώσεων κορυφώθηκε στη δεκαετία μεταξύ 1982-1992 με πάνω από 10 εκατομμύρια αμβλώσεις τον χρόνο, με απώτατο σημείο τα έτη 1983 και 1991 με 14 εκατομμύρια εκτρώσεις, επεσήμανε το υπουργείο.
Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στη δημιουργία του νέου αυτού οργάνου την απαρχή της χαλάρωσης της πολιτικής για τον περιορισμό των γεννήσεων. Μεσοπρόθεσμα η Κίνα θα χρειασθεί να αναθεωρήσει την πολιτική του ελέγχου των γεννήσεων εξ αιτίας τηςραγδαίας γήρανσης και της μείωσης του ενεργού πληθυσμού της, επισημαίνουν ειδικοί στις δημογραφικές μελέτες.
Όμως Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει αντίθετες απόψεις, όπως ο Ουάνγκ Φενγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα, που δήλωσε ότι «Ο οικογενειακός προγραμματισμός πρόκειται να ενισχυθεί κι όχι να εξασθενίσει», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ή όπως ο ΓΓ της κυβέρνησης Μα Κάι που επεσήμανε πως «μετά τις μεταρρυθμίσεις, η Κίνα πρόκειται να συνεχίσει την πολιτική της για τον οικογενειακό προγραμματισμό».
Πρόσφατα, η ηγεσία της Κίνας ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην αμφιλεγόμενη πολιτική του «ενός τέκνου», αλλά και την κατάργηση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας μέσω τηλεγραφήματος του κρατικού πρακτορείου Xinhua, λίγες ημέρες μετά τη λήξη μίας βαρυσήμαντης συνέλευσης της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τρίτη Ολομέλεια).
Χρειάστηκε ο φονικός σεισμός του περασμένου Μαΐου, που άφησε σχεδόν 70.000 νεκρούς, για να δείξει η κινεζική κυβέρνηση ελαστικότητα ως προς την «πολιτική του ενός παιδιού» που έχει επιβάλλει. Ωστόσο, από την αρχή που ανακοινώθηκε η «χαλάρωση» του μέτρου, το κράτος κατέστησε σαφές ότι η απόφαση αφορά μόνο τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο και των οποίων οι κάτοικοι θρήνησαν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν δύο παιδιά εάν μονάχα ένας εκ των δύο γονέων είναι μοναχοπαίδι, ενώ μέχρι πρότινος αυτό επιτρεπόταν μόνο σε ζευγάρια όπου αμφότεροι οι γονείς ήταν μοναχοπαίδια. Μέχρι στιγμής οι πλούσιες οικογένειες τις πρωτεύουσας διαπραγματεύονται το ύψος του προστίμου, με τον όρο να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, ενώ όπως έχουμε δει στην κινεζική επαρχία τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο βίαια, με τις οικογένειες των παραβατών να υποβάλλονται σε υποχρεωτικές αμβλώσεις ή ακόμα και σε στείρωση.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν δύο παιδιά εάν μονάχα ένας εκ των δύο γονέων είναι μοναχοπαίδι, ενώ μέχρι πρότινος αυτό επιτρεπόταν μόνο σε ζευγάρια όπου αμφότεροι οι γονείς ήταν μοναχοπαίδια. Μέχρι στιγμής οι πλούσιες οικογένειες τις πρωτεύουσας διαπραγματεύονται το ύψος του προστίμου, με τον όρο να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, ενώ όπως έχουμε δει στην κινεζική επαρχία τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο βίαια, με τις οικογένειες των παραβατών να υποβάλλονται σε υποχρεωτικές αμβλώσεις ή ακόμα και σε στείρωση.
Για τις ανύπαντρες, δε, γυναίκες, η άμβλωση είναι επιβεβλημένη.
Τέλος, θύματα συστηματικής κακοποίησης από την πλευρά των αρχών πέφτουν οι εκδιδόμενες στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία καταγγέλλονται βασανιστήρια, βιασμοί και εγκλεισμοί σε στρατόπεδα αναμόρφωσης.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) φυλακίζονται σε στρατόπεδα προκειμένου να στειρωθούν παρά την θέλησή τους, επειδή έχουν παραβιάσει τη σχετική νομοθεσία που αφορά την πολιτική ελέγχου των γεννήσεων.
Όπως αποκαλύπτουν οι Τάιμς του Λονδίνου, επικαλούμενοι δημοσιεύματα κινεζικών εφημερίδων, η Κίνα καταφεύγει στην απάνθρωπη αυτή τακτική, καθώς οι κάτοικοί της δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με την πολιτική της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Nanfang Countryside Daily, στη μικρή πόλη Πιούνινγκ, νότια της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, 1.300 Κινέζοι βρίσκονται στοιβαγμένοι σ’ ένα στρατόπεδο, υπό άθλιες συνθήκες, και βομβαρδίζονται από ειδικούς συμβούλους με πληροφορίες για την πολιτική του ενός παιδιού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
«Ο ένας κοιμόταν πάνω στον άλλο και μάλιστα οι περισσότεροι υπέφεραν από το κρύο, αφού δεν υπήρχαν κουβέρτες για όλους», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα. Ανάμεσα στους κρατουμένους είναι ο 64χρονος Χουάνγκ, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πριν από λίγες ημέρες Κινέζος αξιωματούχος τον προειδοποίησε ότι εάν δεν υποβάλλονταν αυτός και η σύζυγός του σε στείρωση, θα κρατούσαν όμηρο τον πατέρα του.
Παράλληλα, η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας ανακοίνωσε την κατάργηση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, του γνωστού συστήματος «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας». Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα προκειμένου να επιβληθεί η σιωπή σε επικριτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και σε άλλους ανθρώπους που κατήγγειλαν υποθέσεις διαφθοράς.
Το 2000 μάλιστα, όπως αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου, υπάλληλοι της υπηρεσίας οικογενειακού προγραμματισμού στην επαρχία Χουμπέι δεν δίστασαν να πνίξουν ένα υγιές βρέφος, μπροστά στα μάτια των γονιών του. Οι αρχές της επαρχίας δεσμεύτηκαν ότι θα τιμωρούσαν τους υπευθύνους…
Η γνωστοποίηση της περίπτωσης όπου μία γυναίκα η οποία εξαναγκάσθηκε να υποβληθεί σε έκτρωση ενώ βρισκόταν στον έβδομο μήνα της κύησης δημιούργησε μέγα σκάνδαλο. Οι αρχές δήλωσαν πως η Φενγκ Τζιαμέι εξαναγκάστηκε σε άμβλωση επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο των 40.000 γουάν (4.880 ευρώ) που επιβάλλεται σε όσες γυναίκες δεν σέβονται την πολιτική του ενός παιδιού. Τελικά οι τοπικές αρχές στην επαρχία Σαανσί της Βόρειας Κίνας αναγκάστηκαν να ζητήσουν δημοσία συγγνώμη και κατέβαλαν 8.970 ευρώ (70.000 γουάν) στη Φενγκ Τζιαμέι. Η Φενγκ και ο σύζυγός της, Ντενγκ Τζιγιουάν, αποδέχθηκαν το ποσό. Ο δικηγόρος της, δήλωσε, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί επαρκή αποζημίωση για την οδύνη που υπέστη η γυναίκα. Η αναγκαστική έκτρωση, που έγινε, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο, αφού φωτογραφίες του ματωμένου εμβρύου που κείτονταν δίπλα στην Φενγκ Τζιαμέι πάνω στο κρεββάτι του νοσοκομείου κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.
Σε άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη χειρότερο. Η Μα Ζιχόνγκ είχε δυο παιδιά και περίμενε το τρίτο. Δεν φανταζόταν, όμως, ότι θα δολοφονούνταν τόσο η ίδια όσο και το αγέννητο παιδί της. Υπάλληλοι της κυβέρνησης την ανάγκασαν να προβεί σε έκτρωση, παρ’ ότι βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η γυναίκα εγκυμονούσε το παιδί της κρυφά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να διαφύγει της προσοχής του κράτους και να γεννήσει το παιδί της, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Τα πράγματα δυστυχώς δεν πήγαν όπως τα υπολόγισε και στις 12 Οκτωβρίου, 10 κρατικοί υπάλληλοιτης χτύπησαν την πόρτα και τη διέταξαν να τους ακολουθήσει στο νοσοκομείο. Εκεί, η γυναίκα εξαναγκάστηκε να δώσει τα δακτυλικά της αποτυπώματα, δίκην έγκρισης τής επικείμενης άμβλωσης και παρ’ ότι ήταν σε κατάσταση εμφανούς σοκ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα αναπνοής. Η γυναίκα τελικά κατέληξε. Το νοσοκομειακό προσωπικό «παρέλειψε» να ενημερώσει τους συγγενείς της κοπέλας για τον θάνατό της, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε πως οι γιατροί προσπαθούσαν επί δύο ώρες να της σώσουν την ζωή χωρίς τελικά να τα καταφέρουν. Τα δύο παιδιά της άτυχης μάνας έχουν συγκλονιστεί από το γεγονός, ενώ ο σύζυγος και πατέρας δεν ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος. Παράλληλα, σκοπεύει να μηνύσει την κυβέρνηση, όμως κανένας δικηγόρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει την υπόθεση τους.
Αλλά και οι διάσημοι κινέζοι δεν γλιτώνουν τα πρόστιμα. Οι Αρχές της Κίνας προσπαθούν να εντοπίσουν τον γνωστό κινηματογραφιστή Ζανγκ Γιμού, που παραβίασε την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόζει η χώρα. Ο Ζανγκ Γιμού, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών, όπως το Σήκωσε Κόκκινα Φανάρια, Ήρωας, Να Ζεις καιΙπτάμενα Στιλέτα, έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και ερευνών, όχι για τη νέα δουλειά που ετοιμάζει με τίτλο «Return», αλλά γιατί καταζητείται από τις Αρχές τις Κίνας, έχοντας παραβεί τον νόμο της πολιτικής του ενός παιδιού.
Ο «διεθνής» Ζανγκ Γιμού, σκηνοθέτης και της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και κατά τις φήμες ήδη πατέρας επτά παιδιών από τέσσερις διαφορετικές συντρόφους, κινδυνεύει με τεράστιο πρόστιμο που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ,όταν εντοπιστεί κι επιβεβαιωθούν οι παραβάσεις του. Η κυβέρνηση αναζητεί το σκηνοθέτη μέσω της εταιρείας παραγωγής του, καθώς και στην πόλη Βου-Ξι από την οποία κατάγεται η σύζυγός του Τσεν Τινγκ, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να έλθει σε επαφή μαζί του. «Μετά από την αποκάλυψη ότι ο Ζανγκ Γιμού και η γυναίκα του παραβίασαν τη νομοθεσία οικογενειακού προγραμματισμού, η υπόθεση τελεί υπό απόλυτη προτεραιότητα», αναφέρει εκπρόσωπος των Αρχών που ισχυρίζεται ότι τα νούμερα των προστίμων που αναφέρονται δεν είναι ακριβή.
Δημοσιεύτηκε από Κ.
http://anarchypress.wordpress.com/2013/12/19/%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%83/#more-18293